Hlavní obsah

Vyrábějí návnadu, které žádný voják neodolá. Po ruské invazi jedou naplno

Foto: Profimedia.cz

Nafukovací tank od české firmy Inflatech.

Reklama

Poptávka po nafukovacích maketách vojenské techniky, které vyrábí děčínská firma Inflatech, se po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu výrazně zvýšila. Firma vyrobila už asi 30 různých modelů, které dodává do několika států světa.

Článek

Moderní válka umí být velmi vynalézavá, i když právě tento nápad je poměrně starý. Umělé zbraně se vyráběly již dávno, ale jejich účel je stále stejný. „Nakukat“ nepříteli, že armáda na druhé straně bitevního pole je mnohem silnější nebo že její technika je na místě, kde vlastně není. Dnes se přidala strategie, kdy na umělé tanky, děla či lodě nepřítel bude plýtvat v současné době tak drahou a sofistikovanou municí.

Dříve se takové makety vyráběly hlavně ze dřeva, které ale dnes nahradila guma. A právě gumové nafukovací tanky či jinou vojenskou techniku vyrábí česká firma Inflatech z Děčína.

Foto: Profimedia.cz

Maketa SA-8

A poptávka po nafukovacích maketách vojenské techniky se po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu výrazně zvýšila. Firma vyrobila už asi 30 různých modelů, které dodává do několika států světa. Řekl to spolumajitel společnosti Vojtěch Fresser. Úkolem replik je zmást nepřítele, naoko zvětšují množství techniky na bojišti.

„Dodáváme tady do dveří. A to, kam si to potom zákazník odveze, do toho nevidíme,“ uvedl Fresser. Podle něj se však modely například do Ruska nedostanou, protože i když se jedná o makety, jsou zařazené mezi vojenskou techniku. Ta se do Ruska nedodává, jak uvedl.

„Jako firma obratově rosteme. Za poslední rok jsme rostli o více než 20 procent, takže můžu potvrdit, že růst tam je,“ řekl spolumajitel. Firma se dříve soustředila také na výrobu nafukovacích reklam, tu musela upozadit. „Kapacity jsou téměř ze sta procent využity na dodávky vojenského materiálu,“ sdělil k tomu Fresser. V Děčíně podle něj pracuje 20 lidí, o dalších 20 zaměstnanců chce firma podnik rozšířit.

Umělé zbraně

Falešné tanky z překližky využívali například za 2. světové války Britové proti německým jednotkám v severní Africe. Před vyloděním spojenců v Normandií zase v hrabstvích Kent a Sussex stály tisíce letadel, tanků, nákladních aut a děl ze dřeva, které měly přesvědčit Hitlera, že k vylodění dojde v protějším Calais.

Němci zase vytvářeli falešná polní letiště s maketami stíhaček, která tak měly zbytečně bombardovat spojenecké bombardéry.

Repliky firma vyrábí ze syntetického hedvábí. „Návnada musí být jednoduše rozložitelná a přenositelná a musí být možné ji nafouknout během deseti minut a zase ji zabalit během deseti minut,“ popsal Fresser. Jeden ze zákazníků si podle něj přál vyrobit repliku mezikontinentální střely, většinou ale firma vyrábí tanky.

Foto: Profimedia.cz

Maketa SA-8

„Když se sklady těžké techniky postupně vyprazdňují a výroba nestíhá dodávat, tak potom je čas armádu ‚nafouknout‘,“ řekl spolumajitel jeden z důvodů, proč se modely vyrábějí. Podle něj jde také o zmatení nepřítele, který má například informaci o deseti tancích, ale například z dronu jich vidí o 15 víc. „On bude vědět, že některé jsou návnady. Pokud budou kvalitní, tak on nebude vědět, které to jsou, a to je konkurenční výhoda v boji,“ doplnil. Fresser upozornil, že makety jsou navíc levnější než reálné stroje.

Každý vyrobený kus se musí zkontrolovat. Po kompletaci, která mimo jiné zahrnuje také sešití jednotlivých dílů, přicházejí na řadu technici, kteří modely zkoušejí, jak řekl pracovník Jaroslav Břečka. „Kontrolujeme, jestli někde není nějaká chyba. Musíme kontrolovat také tlak a všechno přeměřit,“ popsal zaměstnanec, kterému vybalení, rozložení a následné nafouknutí modelu trvalo asi šest minut.

Reklama

Související témata:

Doporučované