Hlavní obsah

Není to tak hrozné, jak se báli. Letiště Praha čeká víc cestujících

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Zimní létání z Prahy táhla egyptská letiště. Celkově se v letní sezóně bude létat do 148 destinací. Ilustrační foto.

Reklama

Letiště Václava Havla v Praze odbavilo za první čtvrtletí 1,4 milionu cestujících. Nejčastěji lidé cestovali do Egypta, Dominikánské republiky, Tanzanie a Ománu.

Článek

Letecké dopravě pomohlo uvolnění covidových restrikcí. První tři měsíce roku na pražském Letišti Václava Havla dopadly optimisticky, uvedl Jiří Pos, předseda představenstva a generální ředitel Letiště Praha.

„Pozitivní vliv přinesla vyšší obsazenost letadel, a to o čtyři procentní body, síťoví dopravci, jako jsou KLM nebo Air France, nasazují již standardní kapacity strojů. Ukazuje se také, že přestože mají letecké společnosti možnost bez penalizací rušit sloty, využívají to v menší míře než dříve,“ říká šéf Letiště Praha. Zlepšení přišlo zejména na přelomu března a dubna, kdy covidová opatření uvolnila česká vláda.

Celkově v letní sezóně bude z Prahy létat 63 dopravců do 148 světových destinací. Nejvýznamnější podíl na provozu mají tři letecké společnosti – Ryanair, Smartwings a Easyjet s celkovými 42 procenty.

Výhledy na celý letošek tak jsou výrazně lepší, než společnost předpokládala. Zatímco původní předpoklad počítal s 8,6 miliony odbavených cestujících, teď je to o milion lidí více.

Létání v Evropě se zotaví v roce 2025

Stále však přetrvávají tři rizika, která čísla můžou ještě zásadním způsobem ovlivnit, upozorňuje Jiří Pos. „Především je to stále přetrvávající pandemie covid-19 a s ní související míra omezujících opatření, válečný konflikt na Ukrajině a dramatický vývoj na trhu energií a celkový nárůst cen, který může snížit apetit cestovat letadlem,“ vyjmenovává negativní vlivy generální ředitel Letiště Praha.

Česko přitom podle dat patřilo během pandemie mezi tři země s nejpřísnějšími covidovými opatřeními. Přísnější byly jen Finsko a Velká Británie, informoval Olivier Jankovec, ředitel ACI Europe (Airports Council International), který do Prahy přijel na jednání o letecké dopravě mimo jiné v souvislosti s blížícím se českým předsednictvím EU.

Podle celkových evropských výhledů by se letecká doprava v Evropě mohla plně zotavit v roce 2025. Pro letošek počítá ACI Europe podle Jankovcových slov s hodnotou minus 32 procent oproti roku 2019. V roce 2021 skončila na hodnotě minus 60 procent.

Reklama

Doporučované