Hlavní obsah

Nord Stream 1 je děravý. Největší německé pojišťovny ho stejně pojistily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Stefan Dinse, Shutterstock.com

Plynovod Nord Stream jde Baltským mořem z Ruska až do německého Lubminu. Ilustrační foto.

Reklama

Společnosti Allianz a Munich Re oživily pojistné krytí ruského plynovodu Nord Stream 1. Je tak možné, že počítají s jeho opravou. Německo se však od ruského útoku na Ukrajině snaží zbavit veškeré závislosti na dovozu z Ruska.

Článek

Německé pojišťovny Allianz a Munich Re obnovily pojistné krytí poškozeného plynovodu Nord Stream 1. To naznačuje, že není vyloučena jeho oprava po útoku z podzimu loňského roku.

Pojištění od dvou největších německých společností může být rozhodující pro jakoukoli dlouhodobou budoucnost plynovodu. Postoj pojišťoven však kontrastuje s postojem německé politické scény, která se rozhodla, minimálně veřejně, „energetické“ vztahy s Ruskem přerušit. Nicméně jeden ze zdrojů agentury Reuters uvedl, že se německá vláda zmíněnému krytí nebránila.

Obě pojišťovny i německý kancléř se odmítli vyjádřit. Nicméně ministerstvo hospodářství uvedlo, že pojištění není součástí podpory, kterou německá vláda poskytovala plynovodu v minulosti – například formou záruk za úvěry.

Pojištění by také usnadnilo opravy potřebné k obnovení dodávek plynu do Evropy. Zatímco dovoz ropy a ropných produktů z Ruska je v rámci sankcí Evropské unie zakázán, dovoz ruského plynu je stále povolen, byť se Unie snaží najít alternativy.

Výstavbu a provoz Nord Stream 1 oficiálně pokryla společnost Nord Stream AG sídlící ve Švýcarsku. Jejím majoritním akcionářem s podílem 51 procent je ruský plynárenský obr Gazprom, další podíly patří německým firmám Wintershall Dea, dceřiné společnosti firmy E.ON PEG Infrastruktur, Engie a také nizozemské Gasunii.

Někteří němečtí akcionáři podle všeho upřednostňují alespoň zachování poškozeného plynovodu pro případ, že by se vztahy s Moskvou zlepšily, uvádí agentura Reuters. Dále píše, že by pojištění mělo krýt škody na plynovodu a s tím spojené problémy s přerušením provozu.

A podle všeho mají alespoň v některých kruzích politickou podporu, například od zemského premiéra v Sasku za CDU Michaela Kretschmera. Ten v lednu pro deník Berliner Zeitung řekl, že by se plynovod měl opravit a dodal, že by Německu prospělo ponechat si přes něj možnost dovozu.

Podle agentury Reuters není Kretschmer jediný, byť všichni politici zároveň připouštějí, že k tomu podle všeho nedojde v blízké budoucnosti.

Dovoz ruského plynu do Evropy klesl od začátku války na Ukrajině v únoru loňského roku z původních zhruba 40 procent na méně než 10 procent.

Mluvčí ministerstva hospodářství Peter Altmaier řekl, že cílem je naprosto přestat používat plyn z Ruska. „Rusko loni všem ukázalo, že není spolehlivým partnerem,“ uvedl mluvčí a dodal, že potřebují více obnovitelných energií, aby se stali nezávislým státem v otázce dovozu fosilních paliv.

V březnu agentura Reuters informovala, že podmořské plynovody Nord Stream měly být utěsněny a neexistují žádné plány na jejich opravu nebo obnovení.

Reklama

Doporučované