Hlavní obsah

Notino investuje do firmy, která umí vytvořit dobrou pracovní atmosféru

Foto: Talentpilot

Zakladatelé Talentpilotu Luděk Mohr, Tom Zrubecký a Aleš Kopecký.

Reklama

Kvalitnější pracovní prostředí vytvořené pomocí umělé inteligence. Notino posílá desítky milionů korun do českého startupu Talentpilot, který chce zlepšit náladu na pracovišti.

Článek

Dobrá pracovní atmosféra je klíčová pro spokojenost zaměstnanců. Až 20 procent lidí totiž svou práci opustí právě kvůli špatnému prostředí, ale i nemožnosti kariérního růstu. Start-up Talentpilot na tom postavila své fungování. S pomocí umělé inteligence a psychologických poznatků reaguje na výzvy pracovního trhu a firmám radí, jak budovat týmy a zaměstnance podporovat. Teď získává i nového investora – firmu Notino. Ta do nového projektu posílá „střední“ desítky milionů korun.

„V Talentpilotu vidíme potenciál stát se celosvětově úspěšnou platformou a naší investicí chceme tomuto ambicióznímu startupu pomáhat růst, stejně jako nám jejich inovativní přístup také pomáhá růst,“ vysvětluje zástupce Notina Michal Daniel s tím, že firma se tak rozhodla poté, co platformu sama pro rozvoj svých lidí využívala.

„Individuální rozvoj každého našeho zaměstnance je důležitým cílem, kterého se snažíme dosáhnout. Společně s Talentpilotem se nám podařilo poskytnout manažerům konkrétní informace o tom, jak jednotlivce dále rozvíjet, kam je možné je posunout a jak s nimi efektivně komunikovat,“ dodává Daniel. Zakladatelé startupu pak věří, že díky silnému investorovi dále porostou.

„Věřím, že společně dokážeme z Talentpilotu vybudovat světový brand, který bude milionům lidí pomáhat mít práci, která je bude naplňovat,“ dodává jeden ze zakladatelů firmy Tom Zrubecký.

Startup staví na inovativním způsobu zpracování dat získaných pomocí psychodiagnostických dotazníků, které detailně analyzují daného člověka. Generativní umělá inteligence pak dokáže analýzu zpracovat, změřit motivace, hodnoty nebo typ osobností a vše zasadit do prostředí dané organizace.

Digitální platformu využívají i velké firmy. Kromě Notina například skupina ČEZ, Česká spořitelna, Raiffeisen Bank, J&T banka či náborářská firma Titans. Na platformě je zaregistrovaných i 25 tisíc jednotlivců.

Ajťák chce jiný přístup než obchodník

Startup Talentpilot v roce 2020 založili Luděk Mohr, Tom Zrubecký a Aleš Kopecký. Chtěli změnit tradiční pracovní prostředí a vytvořit z něj místo, které bude odpovídat představám každého zaměstnance, a díky zapojení umělé inteligence objevit potenciál a talent každého ve firmě.

Vycházeli přitom z toho, že důvodem nespokojenosti zaměstnanců, která často vede k odchodům z firmy, je i způsob přístupu jejich nadřízených. „V obchodních týmech najdete většinou dravý typ osobností, naopak na IT odděleních se setkáte spíše s lidmi, kteří nejsou tolik soutěživí. A každý z nich potřebuje trochu jiný přístup. Uvědomil jsem si tak, že je důležité specificky přistupovat k týmovým kulturám a prostředím, a ne k těm celofiremním,“ popisuje vznik Talentpilotu Zrubecký.

„Každý tým sdílí určité pracovní hodnoty a preference. Když v desetičlenném týmu budete mít devět dravců, kterým nevadí pracovat přesčas, tak s nimi nebude spokojený někdo, kdo přes čas pracovat nechce. Cílem Talentpilotu je pomáhat budovat ideální prostředí pro každého, na základě jeho hodnot, osobnosti a motivací,“ vysvětlil.

Odchod původních investorů

Prvním investorem Talentpilotu se před necelými dvěma lety stal investiční fond DEPO Ventures. „Podobných projektů, jako je Talentpilot, tehdy vznikalo mnoho, ale energie a vize zakladatele Toma Zrubeckého nás přesvědčila do projektu investovat,“ uvedl Jan Krahulík, partner v DEPO Ventures.

Notino svým vstupem podíly ostatních investorů v čele s DEPO Ventures vykoupilo. „Jsem moc rád, že jsme byli pro naše původní investory úspěšná investice, a rád bych jim za jejich důvěru poděkoval. Velká většina startupů nepřinese investorům pozitivní návratnost, a proto z toho mám obrovskou radost,“ dodává Zrubecký.

Reklama

Související témata:

Doporučované