Hlavní obsah

O české desky se pere celý svět. Loni se vyrobilo rekordních 56 milionů

Foto: Anita Baselová

Zdeněk Pelc mladší (vlevo) je členem představenstva firmy a synem majitele společnosti Zdeňka Pelce staršího.

Reklama

Loděnická GZ Media nemá ve světě konkurenci a rok 2021 to svými výsledky jen potvrdil. Firma zvedla tržby na téměř 5 miliard korun a vyrobila 56,5 milionu gramofonových desek.

Článek

Největší světový výrobce desek loděnická firma GZ Media má za sebou rekordní rok. Vyrobila rekordní počet vinylů a také její hospodaření je rekordní. Firma plánuje rozšiřovat své zahraniční závody a jeden zcela nový - v americkém Nashvillu - postavit.

Tržby se z 3,8 miliardy v roce 2020 vyšplhaly na 4,942 miliardy korun a EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) loni dokonce o 54 milionů překročila miliardu korun.

„I přes ohromné potíže spojené s nedostupností materiálu, dramatický růst cen surovin i energií, závažné dysfunkce logistické sítě a exportně negativní posilování kurzu koruny se naší skupině dařilo, dosáhla rekordních tržeb i hrubého zisku, v počtu vyrobených gramofonových desek se dostala k hranici 60 milionu vyrobených kusů, a to z více než 10 milionů kilogramů vlastní vinylové hmoty,“ řekl pro SZ Byznys Zdeněk Pelc mladší, člen představenstva firmy.

Profil GZ Media:

  • Společnost GZ Media navazuje na tradici Gramofonových závodů založených v roce 1948.
  • Od roku 1999 se jmenuje GZ Digital Media, později GZ Media.
  • Majoritním vlastníkem je Zdeněk Pelc.
  • Firma je největším producentem gramofonových desek na světě.
  • Kromě toho vyrábí zejména luxusní obaly.
  • Sídlí v Loděnici u Berouna.
  • Dceřiné firmy má i ve Spojených státech, Kanadě či Francii.
  • Nový výrobní závod staví v americkém Nashvillu.
  • Po světě zaměstnává přes dva tisíce lidí.

Na rekordním výsledku firmy se nejvíc podílel český závod, na který připadá 3,4 miliardy tržeb. Výrazně ale vyrostl i kanadský závod, na který připadají tržby ve výši 942 milionů korun.

Vybudujeme zcela nový závod v Nashvillu, velmi moderní, zaměřený na plnění těch nejnáročnějších zakázek.
Zdeněk Pelc, člen představenstva GZ Media

„V našem kanadském závodě jsme významně navýšili kapacity výroby vinylů, v letošním roce pak ztrojnásobíme kapacity v americkém Memphisu a vybudujeme zcela nový závod v Nashvillu, velmi moderní, zaměřený na plnění těch nejnáročnějších zakázek,“ dodává Zdeněk Pelc.

Obě města, kde GZ Media začne stavět, se úzce pojí k mnoha legendám americké hudby, k Memphisu neodmyslitelně patří třeba Elvis Presley, Nashville proslavil zase Johnny Cash.

Už teď je přitom z GZ Media každá čtvrtá hudební deska prodaná na světě a „frontu“ u nich stojí i hvězdy světové hudby jako Rolling Stones, U2, Lady Gaga či Ariana Grande.

Celkem loni GZ Media vylisovala více než 56 milionů 503 tisíc vinylů (v roce 2020 to bylo 39 milionů) a pro příští rok má ještě ambicióznější plány. Výroba by se měla zvednout na 86 milionů kusů a tržby dokonce na více než sedm miliard korun. Pro rok 2023 pak společnost plánuje výrobu 131 milionů kusů desek.

Firma přitom na přelomu tisíciletí málem zkrachovala, protože vládla cédéčka a o gramodesky nebyl zájem. Pak se ale situace změnila a firma Zdeňka Pelce nepřetržitě roste.

Reklama

Doporučované