Hlavní obsah

Největší developer skladů a hal v Česku pokryje střechy fotovoltaikou

Největší developer průmyslových a komerčních nemovitostí v ČR CTP má ambiciózní solární plán. Jakub Kodr, obchodní ředitel, říká detaily. Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší developer průmyslových a komerčních nemovitostí v České republice CTP má ambiciózní plán. Chce využít ohromnou plochu střech na svých halách pro fotovoltaiky. Jen v Česku počítá s výkonem až 300 MWp.

Článek

Před lety ještě netušili, že fotovoltaika bude i pro ně tak zásadní téma. První soláry na průmyslové hale instalovali před deseti lety, dnes, v době energetické krize, ale tempo výrazně zrychlili. Solární panel má být nejen na každé nově postavené, ale i starší budově průmyslové a logistické hale v CTParcích.

Mezi roky 2025 a 2026 se dostaneme až na 300 MWp. Myslíme si, že tím pádem budeme v top dvojce provozovatelů fotovoltaik v České republice.
Jakub Kodr, obchodní ředitel CTP.

„Máme skutečně obrovské plány na následující roky. Do konce roku přidáme nejméně dalších 9 MWp, (megawatt peak, jednotka výkonu solárního panelu v bodě maximálního výkonu za standardních podmínek.) v příštím roce dalších třicet a mezi roky 2025 a 2026 se dostaneme až na 300 MWp. Myslíme si, že tím pádem budeme v top dvojce provozovatelů fotovoltaik v České republice,“ říká pro SZ Byznys Jakub Kodr, obchodní ředitel CTP.

Ze skladů budou ostrovy udržitelnosti

Vznikají tak udržitelné parky s řešeními, která má zajistit jejich energetickou soběstačnost, jakési ostrovy udržitelnosti. Ty nejenže budou energeticky neutrální, ale mají přispívat do okolní elektrické sítě.

CTP

  • Je největším evropským vlastníkem, developerem a správcem logistických a průmyslových nemovitostí s více než 9,5 miliony m2 pronajímatelných prostor v celkem 10 zemích.
  • Do konce roku 2022 rozšíří své portfolio na 10 milionů m2, tedy o rok dříve, než jak byl stanoven cíl při jejím vstupu na burzu Euronext Amsterdam na konci března 2021.
  • Je jediným developerem v regionu, který má celé své portfolio certifikované dle standardů udržitelnosti BREEAM.
  • V roce 2021 získala certifikát uhlíkově negativní společnost.

Zdroj: CTP

Osazení všech střech, u kterých je to možné, je součástí dlouhodobé strategie. Od roku 2020 developer staví veškeré haly už „nově“, tedy výhradně v souladu s udržitelností budov.

Nedostatek solárních panelů je netrápí. „Řešíme to intenzivně poslední dva tři roky. U nás je výhoda, že ty budovy dlouhodobě vlastníme a neprodáváme. My těch průmyslových parků máme 60, takže proč ten potenciál nevyužít,“ říká Jakub Kodr s tím, že už před lety budovy stavěli tak, aby na ně výhledově mohli soláry instalovat. Nyní je doplní na všechny, i starší haly.

„Ne, že bychom tehdy věděli, jak velké to bude jednou téma, ale chtěli jsme být připraveni. Takže statika našich střech je ve většině případů připravená na instalaci, “doplňuje.

Parky mají být soběstačné

S instalacemi fotovoltaických elektráren začal developer v roce 2010 a dosud má pokryto 13 střech CTParků napříč Českou republikou. Celkem vytvářejí 6 MWp. Firma tak hodlá využít více než desetiletých zkušeností nejen s instalací, ale i připojením do distribuční sítě a dlouholetou údržbou. Do konce roku 2022 dosáhne kumulovaného výkonu 15 MWp. Cílem pro rok 2023 je dalších až 20 MWp.

„Před časem jsme také navázali partnerství se společností dodávající zelenou energii, abychom našim klientům umožnili přístup k 100 procentně obnovitelné energii, tak zvané energii s garancí původu z OZE. A pokračujeme s přípravou a testováním dalších chytrých projektů, jejichž cílem je převést postupně CTParky na soběstačné lokální distribuční, výrobní a spotřební ostrovní systémy. Teď už jsme jen krůček od zavedení využití zeleného vodíku ve větších parcích se synergickým využitím našich fotovoltaických elektráren, komunitních OZE našich partnerů a spotřeb našich nájemníků,“ popisuje budoucnost průmyslových a logistických areálů Pavel Šilling, specialista na energetiku v CTP.

Boom urychlila krize i dotace

S obratem k obnovitelným zdrojům také Česká republika začala vyhlašovat dotační výzvy. CTP přihlásilo několik projektů do první vlny Modernizačního fondu a podařilo se mu získat peníze na projekty nad 1 MWp v Severomoravském kraji. Podmínkou fondu je, aby investor dokončil elektrárny do pěti let od získání peněz.

Díky dotaci získá CTP přibližně 120 milionů korun na vybudování fotovoltaických elektráren na šesti střechách v CTParku Ostrava a dvou v CTParku Nový Jičín, což pokryje přibližně 30 procent celkových investičních nákladů. CTP uspěl s dalšími pěti brněnskými halami v dotační výzvě Modernizačního fondu s projekty pod 1 MWp, na které by měl získat 26 milionů korun. Developer se chystá zapojit i do dalších kol dotačních programů.

Reklama

Doporučované