Hlavní obsah

Podle Bruselu jsme v kritickém bodě. Unie chystá plán nejvyšší plynové nouze

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

„Situace v oblasti plynu v EU se nachází v kritickém bodě,“ uvedla Komise v dokumentu. Ilustrační foto.

Reklama

Evropská komise připravuje sedmadvacítku na nedostatek plynu. Její opatření počítají se snížením teploty v místnostech i zahrnutím „tržních opatření“.

Článek

Evropská komise chystá soubor naléhavých opatření v celém hospodářství pro případ, že by po pravidelné odstávce nezačal proudit ruský plyn klíčovým plynovodem Nord Stream 1.

Brusel podle agentury Bloomberg vnímá značné riziko, že Moskva letos náhle a jednostranně zastaví dodávky plynu stávajícími plynovody. V rámci přípravy na tento scénář plánuje Komise doporučit opatření, která by měly evropské země zvážit s cílem omezit spotřebu plynu a snížit budoucí náklady pro podniky a spotřebitele.

„Pokud bychom jednali hned, mohli bychom snížit dopady případného náhlého přerušení dodávek o jednu třetinu,“ uvádí Evropská komise v dokumentu, který se ještě může před svým přijetím plánovaným na 20. července změnit. „Bez ohledu na případný krátkodobý úplný výpadek zásobování by včasná společná akce na úrovni EU v tomto kritickém okamžiku naplňování plynových zásobníků mohla zmenšit potřebu případného a bolestivějšího snížení poptávky později v zimě, v případě přerušení toků z Ruska,“ stojí také v dokumentu.

Největším úkolem EU pro letošní zimu je zajistit dostatečné zásoby plynu pro pokrytí poptávky po vytápění a elektřině. Zásoby by také sloužily jako rezerva, která umožňuje pohyb plynu přes hranice v rámci EU, aby byl zajištěn dostatek dodávek pro všechny členské země.

Testy provedené provozovateli plynárenských soustav v EU ukazují, že v případě úplného přerušení dodávek od července by zásoby mohly na začátku listopadu dosahovat 65 až 71 procent, což je výrazně méně než požadovaných minimálních 80 procent. Pokud by k narušení došlo později, v říjnu nebo v následujících měsících, bylo by riziko výpadku nižší, ale na řešení situace by bylo méně času.

Celkové toky z Ruska nyní podle dokumentu dosahují méně než 30 procent průměru z let 2016 až 2021. Omezení ruských dodávek postihlo již 12 členských států a přimělo mimo jiné Německo, aby zvýšilo výstrahu před rizikem výpadku dodávek plynu na druhý nejvyšší stupeň.

Foto: Gas Infrastructure Europe, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Evropské plynovody a klíčové LNG terminály

V případě nouze by se krácení dodávek plynu nemělo dotknout domácností nebo nemocnic, některé vlády by také mohly získat výjimku na provoz plynových elektráren. Komise plánuje doporučit členským státům, aby při tom zvážily soubor kritérií zaměřených na dopad na dodavatelské řetězce, konkurenceschopnost a poskytování základních výrobků a služeb pro hospodářství.

„Situace v oblasti plynu v EU se nachází v kritickém bodě,“ uvedla Komise v dokumentu. „Každý může šetřit plynem, a to i v chráněných odvětvích, jako jsou domácnosti nebo budovy provozované orgány veřejné správy, průmyslová odvětví, která mají potenciál pro změnu paliva, a v závislosti na vnitrostátních souvislostech také odvětví elektřiny.“

Návrh pokynů členským státům zahrnuje také změnu paliva – a to jak v průmyslu, tak při výrobě elektřiny, s cílem preventivně ušetřit plyn.

Fungovat by podle Komise měla také tržní opatření včetně aukcí nebo systémů výběrových řízení, kdy vlády motivují ke snížení spotřeby velké odběratele, většinou v průmyslových odvětvích.

A v neposlední řadě návrh počítá s informační kampaní ke snížení spotřeby tepla, jakož i s povinnými limity, které by platily během krizového stavu.

Reklama

Doporučované