Hlavní obsah

„Podraz.“ Kvůli snížení platů ohlásili zdravotníci stávkovou pohotovost

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Odbory kritizují Ministerstvo financí, se škrty pro oblast zdravotnictví a sociální péče ostře nesouhlasí.

Reklama

Zdravotnické odbory vstoupily do stávkové pohotovosti kvůli plánovaným škrtům pro jejich resorty. Vyzvaly své členy, aby začali vytvářet stávkové výbory na pracovištích.

Článek

Odboráři ostře kritizují předběžný návrh státního rozpočtu na rok 2024, který připravilo Ministerstvo financí. Snížení platů v pátek dopoledne označili za „mimořádně brutální podraz“. Do stávkové pohotovosti vstupují odborové svazy, které sdružují lékaře, zdravotní sestry, pečovatele a pracovníky sociálních služeb.

„Pan premiér je politolog, neustále se ohání demokracií a rádi bychom právě jemu zdůraznili, že je na řadě dodržovat principy právního státu“, říká Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Podle prvního návrhu státního rozpočtu na rok 2024, který Ministerstvo financí umístilo do neveřejné vládní databáze, totiž vyplývá, že prostředky na platy ve státní sféře by měly poklesnout plošně o 16 miliard, tedy o čtyři, maximálně o pět procent. Návrh rozpočtu většinu ministrů de facto nutí, aby svým lidem o zmíněných 4-5 procent snížili platy.

„Nikdy v minulosti jsme se nesetkali s tím, že by s námi jako sociálními partnery vláda neprojednala návrh státního rozpočtu. Popírá tím základní principy demokracie,“ oznámila Žitníková.

Odbory proto vstupují do stávkové pohotovosti, schválily vytvoření stávkového výboru a vyzvaly členy jednotlivých odborových organizací, aby začali vytvářet stávkové výbory ve svých organizacích.

„Nejsme ještě za covidovými problémy, a politici už ztratili paměť . Tohle je odměna za to obrovské nasazení v pandemii, chtějí snižovat platy a vůbec celkové platby do zdravotnictví,“ uvedl Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů.

Reklama

Doporučované