Hlavní obsah

Poláci chtějí skoncovat s prodejem emisí. Podpoříme to, říká český ministr

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ceny emisních povolenek jdou neustále nahoru a situace na trhu vyžaduje změnu, myslí si Karel Havlíček.

Reklama

aktualizováno •

Polská vláda chce předložit návrh na okamžité pozastavení systému EU pro obchodování s emisemi. Pokud tak Unie neučiní, požádá země o vystoupení ze systému.

Článek

Polsko chce skoncovat s prodejem emisí. Na Twitteru to oznámila dolní komora Parlamentu Polské republiky.

„Sejm vyjádřil podporu iniciativě polské vlády předložit na nadcházejícím zasedání Evropského parlamentu návrh na okamžité pozastavení systému EU pro obchodování s emisemi, nebo na vyloučení Polska ze systému, dokud nebude systém reformován,“ píše se ve čtvrtečním usnesení dolní komory polského parlamentu.

O systému už dříve vyjádřil pochybnosti i český premiér Andrej Babiš nebo ministr průmyslu Karel Havlíček. „Podpoříme každý návrh, který půjde tímto směrem,“ uvedl vicepremiér končícího kabinetu Havlíček pro Seznam Zprávy.

„O polském návrhu víme, revize systému evropských povolenek se právě diskutuje v rámci jednání (o legislativním balíčku) FiT for 55. Česká republika jako jedna z nejpostiženějších zemí důrazně upozorňuje na nepredikovatelný růst ceny emisních povolenek a růst cen energii. Polský navrh je sice radikální, víme, že nemá oporu v legislativě a bude težké hledat podporu v EU, ale současná velmi dramatická situace na evropském energetickém trhu jasně dokazuje, že systém obchodování s emisními povolenkami potřebuje zásadní a hlavně rychlou změnu. V pondělí na tiskovce dáme detailnější vyjádření a nastíníme další kroky,“ dodává Havlíček.

Nastupující vláda nemá jasno

Jozef Síkela (STAN), ve vznikající vládě kandidát na křeslo ministra průmyslu, zatím svou budoucí energetickou agendu nekomentuje. Na otázky Seznam Zpráv ohledně postoje k polské iniciativě a povolenkám nereagoval ani nastupující ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN).

Budoucí šéfka Ministerstva životního prostředí (pod ně spadá právě obchodovací systém s povolenkami EU ETS) Anna Hubáčková z KDU-ČSL zatím nemá o možných reformách jasnou představu. „Jako EU musíme ctít evropskou dohodu a Green Deal a s něčím takovým by bylo třeba přijít dříve než na příští zasedání parlamentu,“ komentuje pouze rozhodnutí polských poslanců.

Dokument odhlasovaný polským Sejmem zdůrazňuje, že evropský povolenkový systém EU ETS, který začal fungovat v roce 2005 s cílem vést k ekonomicky racionálnímu a společensky přijatelnému tempu snižování emisí skleníkových plynů, tento úkol v současnosti neplní.

„Systém se stal pro Polsko obrovskou hrozbou po přijetí a implementaci nových nástrojů klimatické politiky, které schválila vláda podpisem tehdejšího premiéra Donalda Tuska na summitu Evropské rady v březnu 2014. Spekulativní struktura EU ETS vede k bezprecedentnímu nárůstu cen energií, což je hrozbou pro bezpečnostní energetický sektor Polska a celé Evropské unie,“ uvádí se v dokumentu dolní parlamentní komory. „V roce 2014 se cena emisních povolenek CO2 pohybovala kolem šesti eur za tunu. Dnes již překračuje strop 85 eur za tunu. V důsledku toho se tyto náklady přenesou na spotřebitele energie, kteří budou v roce 2022 čelit drastickému nárůstu cen elektřiny a tepla o několik desítek procent. Jde o přímý zásah do ekonomického zabezpečení milionů polských rodin a polských podniků, které jsou ohroženy chudobou a bankrotem. Sejm Polské republiky nemůže zůstat pasivní tváří v tvář tak katastrofickým dopadům klimatické politiky EU,“ zdůrazňují polští poslanci.

Otázka je, jakou váhu má poslanecká výzva k tvrdému postupu polské vlády. „Je to iniciativa Sejmu, Senát (horní parlamentní komora, pozn. red.) se na to dívá skepticky. A zatím se jim pro to nepodařilo získat žádného spojence z jiného státu,“ říká český senátor Zdeněk Nytra (ODS), který v pátek jednal právě v Polsku.

Podle Nytry trh s povolenkami zcela jistě nefunguje dobře a za přehodnocení pravidel určitě stojí. „Obdobné konečně bylo i vyjádření českého Senátu při projednávání návrhu legislativního balíčku Fit for 55. Jestli stáhnu určitou část povolenek z oběhu, tak asi nemohu čekat nic jiného než zdražení,“ říká Nytra.

Naopak europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) zdůrazňuje, že systém emisních povolenek je zásadní pro evropská pravidla dekarbonizace. „Vůbec si nedokážu představit, jak by pozastavení systému mělo fungovat,“ říká.

Sám říká, že zatím nikdo žádnou smysluplnou a fungující alternativu stávajícího systému obchodování s emisními povolenkami nepředložil. „Další změna systému je součástí Fit for 55, kde dojde k jejímu rozšíření na dopravu a budovy. Systém je centrálním bodem snahy Evropy o dekarbonizaci. Pokud by jej někdo chtěl reformovat, musí přijít s opravdu dobrým návrhem, ale zatím si nejsem vědom toho, že by to někdo udělal,“ dodává Niedermayer.

Povolenky začaly zdražovat před dvěma lety, když je evropský regulátor začal stahovat z trhu, aby povzbudil jejich cenu. K prudkému zdražení však dochází od začátku letošního roku, kdy se do obchodů s nimi ve velkém zapojili finanční investoři.

Podle odborníka na energetiku a akcionáře ČEZ Michala Šnobra je vystoupení Polska ze systému EU ETS nereálné. „Tyto polské kroky vnímám jako testování potenciálu, co z toho mohou Poláci vytlouct,“ říká.

Polsko je podle něj pod tlakem kvůli svým vztahům s Ruskem a rostoucím cenám plynu. „Hrozí jim, že přijdou spuštěním Nord Streamu 2 o transit ruského plynu. Hrají stále stejnou notu, využívají stále stejné prostředky, ale reálně si nedovedu představit, že by Polsko ze systému opravdu vystoupilo. Stejně si nedovedu představit, že by se EU shodla nyní na reformě povolenkového systému,“ myslí si Šnobr.

Ceny emisních povolenek raketově rostou. Tento týden se jejich cena přehoupla přes hranici 90 eur za tunu vypuštěného CO2. Emisní povolenky jsou jedním z faktorů, které ženou nahoru současné ceny energií.

Systém obchodování s emisemi v EU funguje od roku 2005 a nyní je hlavním pilířem její energetické politiky.

Reklama

Doporučované