Hlavní obsah

Poprask v Bruselu. Na vlivný post má nastoupit Američanka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia/Výbor Senátu Spojených států pro soudnictví

Fiona Scottová Mortonová na snímku ze slyšení v americkém Senátu. Nyní má radit eurokomisařce pro konkurenci.

Reklama

Eurokomisařce pro konkurenci Margrethe Vestagerové má radit Američanka Fiona Scottová Mortonová. Některé úředníky Komise tento krok údajně zaskočil.

Článek

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová umí překvapit. Žena, která má ze své pozice v popisu práce mimo jiné boj s velkými americkými IT giganty, zaměstnala jako svou poradkyni – Američanku.

Server Politico uvedl, že podle jeho zdrojů tím zaskočila řadu úředníků. Jmenování občana USA na vlivné místo v Evropské unii je podle jednoho z nich „velmi sporné“. Pod příslibem anonymity vysoko postavený byrokrat uvedl, že před úterním oznámením jmenování „neproběhla žádná interní diskuze“.

Jméno Fiony Scottové Mortonové se jako nové hlavní ekonomky Generálního ředitelství pro hospodářskou soutěž Komise objevilo pouze na seznamu interních pracovních přesunů, který koloval na schůzce šéfů kabinetů komisařů.

Jiný úředník Komise, rovněž pod slibem anonymity, naopak uvedl, že vedoucí pracovníci jsou „z těchto nominací zpravidla vynecháni, pokud nepochází z jejich vlastního generálního ředitelství“.

Mluvčí Komise Arianna Podestaová uvedla, že Komise otevřela volné místo pro uchazeče ze zemí mimo EU, aby získala „co nejširší okruh kandidátů“, a obdržela pouze „omezený počet přihlášek“. „Doktorka Scottová Mortonová se ukázala jako nejlepší volba z hlediska své kvalifikace a výkonu ve výběrovém řízení,“ dodala Podestaová.

První úředník zpovídaný serverem Politico uvedl, že v dokumentu vysvětlujícím kandidaturu Scottové Mortonové byla stručně zmíněna její předchozí poradenská činnost pro velké technologické firmy a že diskuze s ostatními odděleními o opatřeních proti možnému střetu zájmů zřejmě neproběhla.

Podestaová uvedla, že Komise „důkladně prověřila, zda nemá osobní zájem, který by narušoval její nezávislost, nebo jiný střet zájmů“. Opatření přijatá k řešení skutečného nebo potenciálního střetu zájmů spočívají v tom, že se bude vyhýbat zapojení „do všech případů, na kterých pracovala nebo o kterých věděla během svého předchozího zaměstnání“.

Podestaová potvrdila, že Scottová Mortonová se bude po dobu dvou let vyhýbat případům, které se týkají společnosti, pro kterou pracovala nebo které byly jejím klientem v uplynulém roce. Nastoupit by měla 1. září, do té doby také opustí svou pozici profesorky na Yaleově univerzitě.

Foto: www.eu2022.cz

Eurokomisařka a hlavní hlídačka konkurence v EU Margrethe Vestagerová.

Je první ženou na tomto postu a také první osobou, která zastává funkci nejvyššího antimonopolního ekonoma jak v administrativě USA, tak v administrativě EU – a první Neevropankou, která zastává takto vysokou funkci v EU.

Hlavní ekonom hraje klíčovou roli při hodnocení ekonomických aspektů vyšetřování antimonopolního oddělení, oddělení fúzí a oddělení státní podpory Komise. Během svého tříletého funkčního období by Scottová Mortonová mohla být povolána k rozhodování o tom, jak uplatňovat zákon o digitálních trzích (DMA), který má „spoutat“ velké technologické firmy považované za strážce brány digitálních služeb, jako jsou vyhledávání nebo aplikace.

Jmenování Scottové Mortonové by mohlo být pro Vestagerovou jedním z posledních ve funkci. Ostřílená evropská politička totiž čeká na zprávu, zda bude vybrána do čela Evropské investiční banky. Pokud se stane její šéfkou, což by mělo být jasné v polovině srpna, chtěla si vzít do svého nástupu neplacenou dovolenou.

Reklama

Doporučované