Hlavní obsah

Šéf ochromeného Cryfinu rok po razii: Cíl je všechny vyplatit

Foto: Cryfin

Zakladatel Cryfinu Václav Holler připouští, že policejní razie byla šok.

Reklama

Kryptoměnová společnost Cryfin je již téměř rok ochromená v důsledku policejní razie. Představitelé firmy trvají na své nevinně. Zakladatel Cryfinu Václav Holler je přesvědčený, že za zásahem jsou konkurenti.

Článek

V březnu uplyne rok od policejního úderu proti společnosti Cryfin. Ta zprostředkovávala obchody s kryptoměnami. Za účelem zhodnocení vybírala peníze od velkého množství lidí včetně drobných investorů. Policie v případu stále nikoho neobvinila.

Zakladatel firmy Václav Holler nyní poprvé od razie promluvil. V rozhovoru pro SZ Byznys mimo jiné řekl, že firma má k dispozici všechny peníze investorů. Jejich vyplacení podle Hollera brání jen zajištění ze strany Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Lidé svěřili Cryfinu vyšší stovky milionů korun.

„Přišli policisté s tím, že mají příkaz k domovním prohlídkám. Pustili jsme je dovnitř a byli jsme maximálně nápomocni. Následně přišla blokace účtu, tím pádem prostředků, se kterými jsme mohli nakládat,“ popsal zásah Holler.

Jak už redakce SZ Byznys napsala, firma je od té doby ochromená. Propustila všechny zaměstnance a vystěhovala se z kanceláří v Burzovním paláci. Nové sídlo má už jen čistě virtuální, žádné skutečné kanceláře na současné adrese Cryfinu nejsou.

Rok prošetřování

Navzdory jedenácti měsícům od policejní akce ještě stále nebyl nikdo obviněný. Samotná NCOZ žádné vyjádření k tomuto případu nevydala. Představitelé Cryfinu tak mohou čerpat informace jen z usnesení, které detektivové předložili zástupcům firmy při razii uskutečněné 9. března 2022.

„Tam bylo podezření z podvodu a praní špinavých peněz. Do toho se ale zabalí úplně všechno. Naprosto odmítám, že bychom se čehokoliv takového dopustili. Všechny peníze šly přes bankovní účet a existuje audit, který říká, že se žádné prostředky nevyvedly z klientských peněz na uspokojování osobních potřeb manažerů firmy,“ uvedl nyní Holler.

Foto: Seznam Zprávy

Schéma hlavních firem ve skupině Cryfin

Stejně tak popírá, že by firma fungovala na základě takzvaného Ponziho schématu, tedy „letadla“. Jinými slovy, že by klientům vyplácela zisky jen z prostředků jiných investorů. Holler rovněž odmítá, že by se do Cryfinu mohly dostat peníze pocházející z trestné činnosti.

„Dodržovali jsme všechny procesy zabraňující praní špinavých peněz. Každá koruna, která přišla do Cryfinu, musela jít přes bankovní účet. Takže za mě se tam takové peníze dostat nemohly. Každá koruna se prověřovala,“ tvrdí.

Jestliže se ve firmě všechno podle jejího šéfa Hollera dělo podle pravidel, nabídla se otázka, jak si tedy policejní zásah vysvětluje. „Dnes bych už asi klidně řekl, že jsme se stali obětí konkurenčního boje,“ uvádí podnikatel. Konkrétnější však nebyl.

Firma podle Hollera v úpadku není, všechny peníze má k dispozici. Zakladatel Cryfinu Holler slibuje, že po odblokování peněz ze strany policie všechny peníze vrátí klientům. „Cílem je vyplatit všechny klienty. Nemohu však říct, jaký bude postup, protože nevím, kdy to bude. Je tam pro mě moc proměnných,“ poznamenal Holler.

On sám říká, že se v současnosti živí jako poradce. Vydělané prostředky podle svých slov používá na úhradu závazků své firmy.

Xixoio a spol.

Cryfin není zdaleka první firmou okolo kryptoměn a tokenů, v níž policie zasahovala. Nejznámějším případem je kauza společnosti Xixoio nabízející digitální tokeny. Policie tam zasahovala kvůli podezření z podvodu na ranní špinavých peněz na konci listopadu. Také v tomto případě je však trestní řízení stále jen v úvodní fázi.

„Věc je stále ve stadiu prověřování,“ sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

V červnu 2022 udeřili detektivové rovněž na kryptoměnový projekt Platon Life kvůli podezření z podvodu. Škoda se má v tomto případě pohybovat v řádu stovek milionů korun. Na rozdíl od Cryfinu a Xixoia však v tomto případě hned padla dvě obvinění. Na oba stíhané byla tehdy dokonce uvalena vazba.

„Obě osoby již byly z vazby propuštěny,“ sdělil nyní tiskový zástupce NCOZ. Policie případ nadále vyšetřuje.

Reklama

Doporučované