Hlavní obsah

Postavili halu, ale nemají lidi. Firmy prosí o vyšší kvóty na cizince

Foto: pixabay.com

Firmy volají, aby vláda pustila do Česka více cizinců. Svářeči patří mezi nejžádanější profese.

Reklama

Firmy volají po navýšení kvót pro zaměstnávání cizinců. Na českém trhu totiž potřebné lidi nenajdou. Opavská strojírenská firma Ostroj pořádá nábory už i v Indii, i přes vyřízené dokumenty ale uchazeče nemůže najmout.

Článek

Dodavatele dílů pro automobilový průmysl či doly trápí nedostatek svářečů a zámečníků, který ve výsledku brzdí výrobu. „Jen nedostatek lidí nás přijde na 5 milionů korun měsíčně, tedy 60 milionů korun ročně,“ popisuje personální ředitel společnosti Ostroj Ladislav Botur.

„Udělali jsme telekonferenci do indické svářečské školy, pěti lidem jsme nabídli možnost u nás pracovat. Už v březnu jsme udělali kroky, aby získali zaměstnanecké karty. Teď je srpen a nemáme žádné světlo na konci tunelu, kdy mohou začít pracovat. Hrozí, že jejich dokumenty vyprší,“ uvedl Botur z Ostroje.

Místo 150 košil jich zvládnou za den jen půlku, nemají lidi

Dalším příkladem firmy, která se marně snaží dovézt pracovníky ze zahraničí, je rodinná textilka z Vimperka Vavi. Na nedostatku zaměstnanců tratí firma za letošní rok podle své zakladatelky Věry Vávrové až 20 milionů.

Zatímco při plné zaměstnanosti vyrobila firma 150 košil a dámských halenek denně, dnes je to jen 80. „Každý pracovník dělal na své věci, teď musí jeden zvládnout několik různých úkonů a není tak produktivní,“ vysvětluje Vávrová.

Před dvěma lety začala firma s výstavbou nové haly. Teď hrozí, že zůstane prázdná. „Nevím, jak budeme vyrábět. Neplníme termíny, výroba se nám prodlužuje.  Pokud nebudou navýšeny kvóty, nevím, jak to řešit do budoucna,“ popisuje ředitelka.

Povolte nám více cizinců, prosí firmy vládu

I Vavi má nasmlouvané zaměstnance ze zahraničí, jenže kvóty na zahraniční síly jsou už vyčerpané a podle firem se uvolňují jen velmi neprůhledně: „Máme vyřízeno 10 lidí z Mongolska, ale nemůžeme je sem dostat. Máme smlouvy o smlouvách budoucích, zajištěné ubytování. Během 10 měsíců ale ani jeden pracovník nepřišel,“ popisuje Vávrová.

Českému trhu práce zásadně nepomohl ani příchod zhruba 100 000 Ukrajinek a Ukrajinců. „Trh práce to téměř nezaznamenal, jen to zasyčelo. Nejsou to většinou plné úvazky, jen částečné. Nedokázali jsme ty lidi realokovat a rekvalifikovat,“ stěžuje si Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Podle svazu by trhu práce prospělo, kdyby vláda navýšila kvóty na mimoevropské zahraniční pracovníky, kteří u nás smějí legálně pracovat, zhruba na dvojnásobek, tedy na 5 000 lidí ročně.

V případě Moldavska například svaz navrhuje zvýšit kvótu  ze 100 zaměstnanců na 3 000. V případě Kazachstánu z 500 na 2 000, u Indie ze 600 na 1 500 a Mongolska z 1 000 na 1 500 lidí. Dnes budou zástupci průmyslu o tématu jednat s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Reklama

Doporučované