Hlavní obsah

Pro elektrárnu do IKEA. Švédové chtějí s nábytkem prodávat i soláry

Foto: Shutterstock.com

Solární panely zažívají v posledním roce boom. Ilustrační foto.

Reklama

Kromě nábytku zajistí domácnostem i energii ze slunce. IKEA začne v USA nabízet solární panely. Společnosti zabývající se instalací fotovoltaiky tak budou mít nového konkurenta.

Článek

Švédský nábytkářský gigant IKEA ve čtvrtek oznámil, že v USA začne prodávat solární panely pro domácnosti. Spojí se s firmou SunPower Corporation, poskytovatelem energetických služeb, a společně vytvoří službu Home Solar.

IKEA Home Solar je nyní dostupná na devíti trzích a mohla by se objevit i v Česku. „V regionu Česko, Maďarsko, Slovensko v tuto chvíli službu nepřipravujeme. Nicméně prozkoumáváme možnosti, jelikož naším cílem je umožnit zákazníkům přístup k obnovitelným zdrojům energie,“ říká Barbora Geršlová, manažerka pro udržitelnost z IKEA Česko, Maďarsko a Slovensko.

Program ve Spojených státech odstartuje v Kalifornii letos na podzim. „Spuštění programu Home Solar ve spolupráci s IKEA umožní více lidem převzít větší kontrolu nad svými energetickými potřebami a naším cílem je nabídnout v budoucnu tuto službu čisté energie v dalších pobočkách IKEA,“ uvedl v tiskové zprávě Javier Quiñones, generální ředitel a ředitel pro udržitelnost společnosti IKEA v USA.

Společnosti nabízející solární panely na trzích, kde IKEA působí, tak budou mít nového konkurenta. V USA je to například Tesla Energy, odnož společnosti Tesla nejbohatšího muže světa Elona Muska. Podle serveru Insider si však domácnosti na jeho firmu stěžují, především na špatné služby a zvýšení cen až o 75 000 dolarů.

Hodnota trhu se solárními panely pro domácnosti se na americkém trhu v roce 2020 odhadovala na přibližně 9,1 miliardy dolarů a podle údajů společnosti Grand View Research by měla v nadcházejícím desetiletí dále růst.

Na podzim loňského roku se Tesla podílela na trhu se solárními panely pro domácnosti pouze zhruba dvěma procenty. V březnu časopis o solárním průmyslu zařadil Tesla Energy na čtvrté místo v podílu na americkém trhu, těsně před SunPower Corporation, se kterou spolupracuje IKEA.

Očekává se, že trh s fotovoltaikou v příštích letech poroste. V Česku o ni vloni vzrostl zájem o desítky procent, letos poptávka pokračuje. Lidé po solárech sahají hlavně kvůli rostoucím cenám energií, protože jim vlastní výroba umožňuje snížit spotřebu a tím i ušetřit.

Odvětví se však potýká s problémy. Kromě rostoucích cen výrobních materiálů přetrvávají potíže v dodavatelském řetězci. Tesla ve své poslední zprávě o výsledcích hospodaření uvedla, že objem solárních instalací se na začátku roku snížil téměř o polovinu v důsledku zpoždění dovozu.

Ceny solárních panelů od loňského roku rostou. IKEA zatím neupřesnila, kolik bude instalace stát. Průměrné náklady na montáž ve Spojených státech činí podle údajů Consumer Affairs přibližně 12 000 dolarů (286,5 tisíce korun) po započtení federálních daňových pobídek.

V loňském roce také začala IKEA prodávat obnovitelnou energii majitelům domů ve Švédsku prostřednictvím systému, který umožňoval nakupovat energii ze solárních a větrných parků a sledovat spotřebu v aplikaci.

Reklama

Doporučované