Hlavní obsah

Průmysl je na tom hůř než před minulou krizí, říká šéfka pojišťovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Agenda SZ Byznys s Markétou Stržínkovou, šéfkou české pobočky pojišťovny Atradius, která se specializuje na pohledávky.Video: Daniel Novák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ceny energií zhoršují situaci v průmyslu. Zvláště náročné to mají velcí spotřebitelé energií typu hutí. Obrat k lepšímu se přitom v dohledné době konat nebude, říká v rozhovoru Markéta Stržínková z pojišťovny pohledávek Atradius.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Situace v českém byznysu se horší a není moc velká naděje, že by se měl trend brzy obrátit. Zvláště složitá je v sektorech náročných na spotřebu energií. V Agendě SZ Byznys to uvedla Markéta Stržínková, generální ředitelka pojišťovny firemních pohledávek Atradius pro Českou republiku.

„Firmám klesají obraty. To znamená, že vyrábějí méně. Takový pokles jsme neočekávali. Je ještě horší než v roce 2008, kdy došlo ke krizi v bankovním sektoru,“ řekla šéfka tuzemské části společnosti Atradius.

Popis situace odpovídá posledním číslům o kondici průmyslu zveřejněným Českým statistickým úřadem. V září průmyslová produkce klesla meziročně o pět procent. S poklesem podle statistiků zápolí výrobní podniky napříč všemi odvětvími.

Ve zvláště svízelné situaci jsou podle ředitelky pojišťovny Atradius společnosti vyžadující velký přísun energií.

„Situace ve firmám s energeticky náročnými provozy se bude tragicky zhoršovat. V příštím roce se zvýší příspěvky na obnovitelné zdroje, které budou muset firmy hradit. I silné podniky s tím budou mít problém,“ poznamenala Stržínková.

Foto: Daniel Novák

Generální ředitelka pojišťovny pohledávek Atradius pro Česko Markéta Stržínková.

To není dobrá zpráva pro Moravskoslezský kraj, tedy region, kde se stále soustředí těžký průmysl. Kritická situace je aktuálně v huti Liberty Ostrava. Její vedení nechalo v říjnu odstavit poslední ze tří vysokých pecí, která byla v podniku ještě v provozu. Původně podnik plánoval odstávku na dva týdny. Pec však stále v provozu není. Firma navíc aktuálně požádala o ochranu před věřiteli, napsal server HN.cz.

„Nebude jednoduché, aby pece v Liberty spustili v tak krátké době, jak sami tvrdí. Tam máme obavy, že šest tisíc lidí zaměstnaných v podniku může mít brzy vážné problémy,“ komentovala ředitelka společnosti Atradius.

„Očekáváme, že se situace v příštím roce dramaticky zhorší. Budeme čelit problémům především u výrobních firem,“ uvedla manažerka. „Vláda by měla hlavně zasáhnout do cen energií. To je alfa a omega,“ uzavřela Stržínková z pojišťovny Atradius.

Celý rozhovor je k dispozici v úvodním videu.

Reklama

Související témata:
Markéta Stržínková
Atradius

Doporučované