Hlavní obsah

Triumf Alzy pomůže i konkurenci. E-shopy otevřou o svátcích pobočky

Foto: Shutterstock.com

Vyzvednutí zboží není to stejné jako prodej.

Reklama

Výdejny některých e-shopů by mohly otevřít i o státních svátcích, pokud doposud mívaly zavřeno. Případ Alzy totiž vyjasnil rozdíl mezi prodejem a výdejem zboží. Obchodníci si ale musí ohlídat, aby personál nic „neprodával“.

Článek

Objednání zboží v e-shopu přímo na pobočce a jeho následné vyzvednutí se nevnímá jako porušení zákazu prodeje o svátcích. Nejvyšší správní soud dal za pravdu internetovému obchodu Alza.cz, který měl zaplatit pokutu 500 tisíc korun České obchodní inspekci (ČOI) za prodej počítačové myši na druhý svátek vánoční.

ČOI případ posuzovala podle zákona o prodejní době v maloobchodě, konkrétně paragrafu o zákazu prodeje o vybraných státních svátcích, a následně ho vyhodnotila jako prodej. I když šlo jen o výdej zboží a samotný produkt byl objednán v e-shopu, i když přímo na pobočce.

Po verdiktu Nejvyššího soudu se ale přístup ČOI změnil a stejným způsobem jako Alza mohou postupovat i další internetové obchody.

Například Mall.cz nechával své pobočky o svátcích uzavřené až do loňského srpna právě kvůli nejistotě ohledně prodeje a výdeje během vybraných státních svátků. Poté už na základě jiných soudních sporů nechával své pobočky otevřené.

Naši zaměstnanci ale o svátcích nebudou zákazníkům umožňovat provést všechny kroky objednávky přímo v prodejně.
Pavla Hobíková, mluvčí Mall.cz

„Po zrušení několika pokut našeho konkurenta ze strany Nejvyššího správního soudu jsme se tehdy rozhodli nechat naše Mall Shopy, včetně těch velkých, během státních svátků otevřené,“ říká mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková.

Zákazníci si tak mohli objednané zboží bez problémů vyzvednout a neřešit, zda je daná výdejna otevřená i během státních svátků, kdy musí být kamenné prodejny o rozloze nad 200 m2 uzavřené.

Větší prodejny Mall.cz však budou během státních svátků sloužit pouze jako výdejny zboží. Na některých z nich jsou běžně k dispozici notebooky, tablety a chytré telefony, na nichž si lidé mohou zboží objednat hned přímo na místě. „Naši zaměstnanci ale o svátcích nebudou zákazníkům umožňovat provést všechny kroky objednávky přímo v prodejně,“ říká Hobíková.

Zajímavé by to mohlo být v období Vánoc, ale v průběhu roku se rozšíření otvírací doby ekonomicky nevyplatí.
Ladislav Pštros, manažer retailu CZC.cz

Vzhledem k výsledku sporu mezi Alzou a ČOI uvažují o změně i další e-shopy. CZC.cz zatím vyhodnocuje, zda by lidé rozšíření výdejní doby o svátcích ocenili.

„Zajímavé by to mohlo být v období Vánoc, ale v průběhu roku se rozšíření otvírací doby ekonomicky nevyplatí,“ popisuje Ladislav Pštros, manažer retailu CZC.cz. Výdejny by tak mohly být otevřené jen o sedm dní v roce navíc. „Na druhé straně je pravděpodobné, že naši zákazníci by to uvítali,“ dodává Pštros.

V tomto případě by však musel e-shop omezit služby svého personálu. „Pokud bychom otevřeli během svátků, musel by si zákazník naklikat objednávku na počítači přímo na pobočce sám bez naší pomoci. Náš personál by mohl asistovat pouze u doporučení produktu,“ říká Pštros.

Internetové obchody by se tak vyhnuly sporům o to, zda jde stále jen o výdej, nebo už dochází k prodeji zboží na pobočce.

Vše odstartovala situace z roku 2018, kdy na výdejně v pražských Holešovicích při namátkové kontrole vydala Alza inspektorce ČOI počítačovou myš. Alza se tehdy bránila tím, že si osoba myš pořídila v e-shopu, byť přímo na pobočce, a ve výdejně si ji pouze vyzvedla. Soud však nyní rozhodl ve prospěch internetového obchodníka a ČOI musí Alze uhradit soudní náklady ve výši 24 500 Kč.

Zákaz prodeje během některých svátků platí od roku 2016. Kamenné obchody tak musí být zavřené 1. ledna, 8. května, 28. září, 28. října, na Štědrý den od 12 do 24 hodin a na první a druhý svátek vánoční. Za porušení může ČOI uložit pokutu až milion Kč, při opakovaném porušení až pět milionů Kč.

Reklama

Doporučované