Hlavní obsah

Ruský e-shop jsme vypnuli, říká největší český prodejce kosmetiky

Rozhovor se šéfem Notina Zbyňkem Kociánem o situaci v Rusku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zákazníci v Rusku a na Ukrajině si už nenakoupí v e-shopu Notino. Firma kvůli nemožnosti doručit zboží do obou zemí doručování do těchto zemí vypnula. V případě Ruska je navíc Notino připravené e-shop zcela ukončit.

Článek

Největší evropský prodejce parfémů a kosmetiky, české Notino, už nedoručuje zboží do Ruska a na Ukrajinu. Dnes ráno firma omezila svůj tamní e-shop. Zároveň se snaží svým ukrajinským zaměstnancům, kterých má stovky, nabídnout individuální pomoc. Největší strach mají o své rodiny.

Jakmile to bude možné, vyšle firma na Ukrajinu i humanitární konvoj. SZ Byznys to řekl šéf Notina Zbyněk Kocián.

Vy jste ve 28 zemích a poměrně nově i v Rusku. Jak se vám tam daří?

V Rusku je obrat malý. Vstupovali jsme tam s tím, že si chceme udělat základní průzkum ruského trhu.

Jak se tam teď vaše působení změní?

To, co se stalo na Ukrajině, jsme nečekali. Věřili jsme, že zdravý rozum zvítězí a že jsou tyto věci ve 21. století za námi. Je nám moc líto toho, co se tam děje. Nejvíc to dopadne na civilisty a lidi, kteří tam žijí. My máme spoustu kolegů a našich zaměstnanců z Ukrajiny. Ráno jsme zasedali s krizovým managementem a dohodli jsme se, že s každým zaměstnancem budeme řešit, jak mu můžeme pomoci. Většinou mají obavy o své rodiny. Řešíme teď primárně lidské osudy.

Kolik máte zaměstnanců z Ukrajiny?

V našich kancelářích je to kolem třiceti lidí. Ve skladu to jsou stovky lidí.

Všem nabízíte individuální pomoc?

Teď to aktuálně nabízíme v našich kancelářích, potom jdeme dál a nabízet to budeme v našich skladech.

Předpokládám, že i samotné podnikání v Rusku se změnilo…

Určitě. V rámci toho, že jsou uzavřené hranice a my všechno doručujeme z České republiky, automaticky jsme vypnuly doručování a objednávání v rámci Ruské federace. Podobně byla bohužel zasažena i Ukrajina. To znamená, že ani na Ukrajinu si teď zákazníci nebudou moci objednat, protože my nejsme schopni to zboží doručit.

Vypínali jste to dnes, nebo už v minulých dnech? A tušíte, na jak dlouho?

Vypínali jsme to dnes. Jak dlouho to bude trvat? Primární pro nás bude Ukrajina, jak se tam otevřou hranice, chtěli bychom tam doručovat. I když nejistota, jestli dostaneme zaplaceno, je velká. Co se týče Ruska, budeme naprosto respektovat pozici Evropské unie.

Jste připraveni na to, že se z Ruska zcela stáhnete a nebudete tam vůbec?

Ano, jsme na to připraveni.

Jak je to teď s platbami, bankovními převody? Je tu hrozba odstřihnutí Ruska…

Je, ale to jsme zatím teď tolik neřešili. Teď probíráme situaci s našimi kolegy a snažíme se jim pomoci. Naše pozice v Rusku není tak velká, abychom se tohoto museli obávat.

Co se zbožím, které jste nestihli do Ruska odeslat?

Pokud už máme peníze na účtu, automaticky je vracíme. U nás je ale mezi doručením a objednáním málo hodin, takže ta otevřená pozice byla malá.

Žádné zaměstnance nebo kancelář tam nemáte?

Ne, Notino je centralizovaná organizace a veškeré věci se dějí v České republice. Máme tu 1 700 zaměstnanců a doručujeme do celé Evropy jen ze dvou skladů a veškeré věci se dějí tady.

Reklama

Doporučované