Hlavní obsah

Situace v Malině se komplikuje. Firma na sebe podala insolvenční návrh

Foto: Shutterstock.com/lalanta71, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vedení Energetického Holdingu Malina už předtím v interním mailu vyzvalo část pracovníků, aby nepokračovali v zakázkách a odevzdali služební auta.

Článek

Energetický Holding Malina na sebe podal k Městskému soudu v Praze insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení reorganizace. Firma to oznámila na svém webu.

„Je to podle nás jediná možná cesta, jak se nám podaří udržet společnost dál v chodu a dodělat všechny zakázky klientů a řádně se pod ochranou insolvenčního soudu a dohledem insolvenčního správce vypořádat se všemi věřiteli,“ píše se v tiskové zprávě holdingu. Firma to považuje za cestu, jak se vyhnout konkurzu. Firma slíbila dokončení všech zakázek.

Že holding Malina čelí dalším problémům, ukázal i interní mail, který vyzýval část pracovníků, aby nepokračovali v zakázkách a odevzdali služební auta.

„Vyzýváme Vás, abyste se k 3. 5. zdrželi jakéhokoli jednání ve směru k zakázkám, kontaktu se zákazníky a odevzdali svěřené věci,“ napsal e-mailem pracovníkům Michal Kučera z vedení firmy Malina Group.

Zprávu má redakce SZ Byznys k dispozici včetně kontaktů na další členy vedení, ovšem zjistit detaily nebylo u Michala Kučery možné. Telefon nezvedal a na zaslanou SMS s žádostí o poskytnutí podrobnějších informací k e-mailu nereagoval.

Další z manažerů Michal Kraft poté, co se mu redaktor Seznam Zpráv představil, řekl pouze: „Proč bych se s vámi bavil? Víte co? Na shledanou.“

Sdílnější byl Kamil Kundrát, kterému mají lidé pracující pro Malinu vracet služební automobily. „Pokud vím, jedná se o spolupracovníky, kteří chtějí skončit. Víc bych k tomu neřekl.“

Redakce SZ Byznys oslovila vedení společnosti také prostřednictvím oficiálního e-mailu pro komunikaci s médii. Zatím bez reakce.

„Mám pocit, že to Malina balí,“ říká klient

To, že se minimálně některé zakázky energetické firmy Malina zastavily, potvrdil Seznam Zprávám jeden ze zákazníků, který si nepřál uvést své jméno, redakce ale jeho identitu zná.

„Malina odmítá dodělat zakázky a přepisovat rozdělané zakázky na zákazníky, takže ty nedodělané zakázky nejsou naše, a dokud je Malina nepřevede, nemůžeme žádat o dotaci,“ říká zákazník, který podle svých slov má objednávku za 300 tisíc Kč a na střeše nyní 17 panelů za zhruba 200 tisíc. „Mám pocit, že to Malina balí, a v podobné situaci jako já jsou asi dva tisíce lidí,“ bojí se.

Obavy sdílí i předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky Aleš Hradecký. „Situace je v tuhle chvíli nepřehledná, očekáváme ustanovení insolvenčního správce, který se jistě bude snažit uspokojit co nejvíce věřitelů, tedy nešťastníků, kteří chtěli fotovoltaiku,“ řekl Seznam Zprávám.

„Ostatním můžeme jen doporučit, aby dobře vybírali své dodavatele a řídili se námi doporučeným desaterem, které najdou na webových stránkách. Doporučujeme dobře sledovat reference na práci jednotlivých dodavatelů, které se dají také najít na webu,“ radí muž, jenž je zároveň místopředsedou Komory obnovitelných zdrojů energie.

Je to další komplikace, které společnost čelí. Malina má již delší dobu problémy s dodávkami fotovoltaických elektráren, které svým zákazníkům slíbila ve smlouvách. V dubnu společnost obměnila vedení, ustanovila krizové manažery a oznámila, že spouští velký audit zakázek a instalací. Policie společnosti zajistila přes půl milionu korun na bankovních účtech. Malina zároveň dluží 1,7 milionu Kč za nájem.

Reklama

Doporučované