Hlavní obsah

Škoda obnoví dodávky aut na Ukrajinu. Zapojí se tamní továrna

Foto: David Jancik, Shutterstock.com

Škoda obnovuje dodávky aut na Ukrajinu. Ilustrační foto.

Reklama

Největší česká automobilka obnoví dodávky aut na Ukrajinu, bude je kompletovat v závodě v Solomonovu na západě země.

Článek

Automobilka Škoda Auto obnoví v průběhu června dodávky vozů na Ukrajinu. V počáteční fázi na Ukrajinu doručí 80 vozů Škoda. Budou částečně rozložené, zkompletují se v závodě obchodního partnera Eurocar v ukrajinském Solomonovu. ČTK to ve středu řekl vedoucí komunikace Škoda Auto Tomáš Kotera. Kvůli ruské invazi byla výroba vozů Škoda na Ukrajině přerušena.

Vozy na Ukrajinu dopraví vlak ve formě takzvaného SKD, tedy Semi Knocked Down (částečná předmontáž). Z hotových vozů se demontuje motor, převodovka, přední náprava, zadní náprava, kola, výfuk, v případě verze 4×4 i kardanový hřídel. Spolu s karoserií se zabalí do palety, která putuje k opětovné montáži v závodě na Ukrajině.

„V počáteční fázi bude na Ukrajinu doručeno celkem 80 vozů značky Škoda ve formě SKD. Půjde o SUV modely Kodiaq a Karoq. Případný nárůst objemu výroby v závodě v ukrajinském Solomonovu bude záviset na dalším vývoji válečné situace,“ řekl Kotera.

Škoda má výrobní závody v Rusku. Na Ukrajině má montážní závod v Solomonově, kde auta pro českou automobilku montuje ukrajinská společnost Evrocar, která po začátku ruské invaze výrobu vozů přerušila. Škoda kvůli invazi také přerušila veškeré aktivity v Rusku. Přerušila výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a Nižném Novgorodu, zastavila i export vozů do země.

Ruský trh je jeden z nejvýznamnějších trhů značky Škoda ve světovém měřítku. V roce 2021 pro ni bylo Rusko druhým největším trhem. Škoda Auto zde prodala 90 400 vozů. Lze tak očekávat dopad na hospodaření firmy. V Rusku vyrábí Škoda modely Rapid, Octavia, Karoq a Kodiaq. V Nižném Novgorodu se vyrábějí tři modely, Rapid se vyrábí v závodě v Kaluze.

Škoda Auto loni zákazníkům na celém světě dodala 878 200 vozů, což je o 12,6 procenta meziročně méně. Automobilka loni zvýšila nekonsolidovaný čistý zisk o 48 procent na 22,41 miliardy korun. Nekonsolidované tržby mateřské firmy se snížily o 0,4 procenta na 422,6 miliardy Kč.

Reklama

Doporučované