Hlavní obsah

Skupina mmcité roste, firma plánuje vyplatit první dividendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: mmcité

David Karásek, spoluzakladatel mmcité.

Reklama

Skupina mmcité, jejíž akcie se obchodují na trhu Start pražské burzy, zveřejnila konečné hospodářské výsledky za loňský rok. Firmě se daří a plánuje vyplatit první dividendu.

Článek

Skupina mmcité, která vyrábí městský mobiliář, v pondělí zveřejnila konečné výsledky za rok 2023. Konsolidované tržby dosáhly úrovně 1,2 miliardy korun a provozní zisk EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů, vzrostl meziročně o 145 procent na téměř 150 milionů korun.

Čistý zisk společnosti se sídlem v Uherském Hradišti dosáhl 85,4 milionu korun, což v porovnání s rokem 2022 představuje nárůst o 165 procent.

Výrazný růst zisku firma přičítá především stabilizaci cen na komoditních trzích, stabilizaci cen energií, zvyšující se efektivitě ve výrobě, ale především obchodním úspěchům v několika regionech, které vyústily ve vyšší zisky, a to výrazně nad plán společnosti.

S akciemi mmcité se obchoduje na trhu Start pražské burzy určeném pro střední a menší podniky. Jejich současná cena 320 korun představuje zdvojnásobení hodnoty od burzovního debutu firmy v srpnu 2023, kdy se akcie upisovaly za 160 korun. V současnosti tak investoři oceňují hodnotu skupiny na 960 milionů korun.

První dividenda

Vzhledem k úspěšnému hospodaření firmy navrhlo její představenstvo vyplatit dividendu ve výši 3,33 koruny, což aktuálně představuje hrubý dividendový výnos jedno procento. Výplata dividendy by měla proběhnout během letošního léta.

Skupině mmcité se v minulém roce podařilo naplnit hlavní cíle, se kterými na burzu vstupovala. Získala totiž stoprocentní kontrolu nad společností Kovostal, tradičním českým výrobcem sedadel a tribun pro sportovní stadiony a multifunkční haly, a nad jejím výrobním závodem, který nyní hodlá mmcité dál rozvíjet.

Aktuálně probíhají naplno projektové práce a společnost mmcité očekává, že na nejbližší investorské prezentaci Start Day v červnu tohoto roku nastíní ekonomiku celého projektu i více informací k rozvojovým a investičním aktivitám celé skupiny pro nejbližší období.

Pro letošní rok pak mmcité konzervativně potvrzuje již dříve avizované plány hospodaření pro rok 2024. Skupina očekává konsolidované tržby na úrovni 1,2 miliardy korun, provozní zisk EBITDA minimálně 100 milionů korun a čistý zisk minimálně 44 milionů korun.

Reklama

Doporučované