Hlavní obsah

Designéři od Zlína ohromili pražskou burzu. Jen letos utrží přes miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Česká designérská špička zazářila na burze. Rozhovor s designérem a spoluzakladatelem společnosti mmcité Davidem Karáskem.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na lavičkách této tuzemské firmy si můžete odpočinout na hoře Mont Blanc nebo v saúdskoarabské Mekkce. I v českých ulicích brzy potkáte novinku z dílny mmcité. Květináče z betonu natisknuté na 3D tiskárně.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Oceňovaná designérská firma své lavičky, přístřešky zastávek, pítka, stojany na kola nebo odpadkové koše tradičně vyrábí z oceli, hliníku nebo dřeva. Teď půjde do světa s betonovými květináči z 3D tiskárny.

„Při téhle technologii nepotřebujete formu, do které pak odléváte odlitky, ať už to jsou květináče, lavičky, odpadkové koše. Tady tisknete v podstatě betonovou stopu, kterou vrstvíte na sebe,“ říká v pořadu Agenda SZ Byznys spoluzakladatel a designér firmy Karásek.

Tato moderní technologie umožňuje tisknout trojrozměrné objekty pomocí naprogramované předlohy. Nejběžněji právě po jednotlivých vrstvách. Jak takový květináč, který půjde na trh pod názvem Typo, vzniká, můžete vidět ve videorozhovoru s Davidem Karáskem nahoře v článku.

Za půl hodiny je květináč na světě

Namísto celodenního zasychání ve formách, mají v mmcité dvoumetrový květináč hotový zhruba za půl hodiny. Do výroby navíc může jít osm tvarových variant najednou, aniž by bylo třeba vyrobit osm forem. Výroba je tak rychlejší, ale laciněji nepřijde, upozorňuje designér: „Levnější to moc není, ono je to zas přece jen docela sofistikovaná záležitost.“

Firmě mmcité se v posledních letech daří. Po loňském roce, kdy zaznamenala výjimečné zvýšení zisku o 41 % a poprvé utržila více než miliardu, zažívá další růst. Z prvních šest měsíců letoška jí tržby vzrostly téměř o třicet procent na 508,5 milionu korun. Provozní zisk EBITDA dosáhl 43 milionů korun.

Na letošek plánovala mmcité tržby 1,3 miliardy a cíl patrně ještě překoná, potvrdil pro SZ Byznys David Karásek. Zakázky se podle něj jen hrnou a pronajaté výrobní prostory ve Veselí nad Moravou přestávají stačit. Firma proto chystá upgrade. 

mmcité

  • Zaměřuje se na výrobu a prodej městského mobiliáře, např. laviček, odpadkových košů či přístřešků na autobusových zastávkách.
  • Firma oslaví 30 let na trhu.
  • mmcité sídlí v Uherském Hradišti, pobočku má v 10 zemích světa, do dalších 30 distribuuje. Kromě českého je nejsilněji zastoupena na americkém a brazilském trhu.
  • V roce 2010 obdržela prestižní mezinárodní ceny Red Dot Design Award a Good Design Award za rozvlněný stojan na kola Meandre.
  • Na českém trhu s městským mobiliářem se pohybuje řada firem. Kromě mmcité jsou dalšími hráči také například společnosti Alex městský mobiliář, Městský mobiliář, Urbania, Proficty nebo Abstore.

Firmu ocenili na půl miliardy

„Teď jsme v nájmech a chceme do vlastního. Pořídíme nějaké technologie, jako je třeba lakovna. Ale zapracujeme i na energetickém konceptu výroby,“ popisuje Karásek, proč se v mmcité rozhodli, že třetinu firmy nabídnou na pražské burze.

„Potřebovali jsme na to kapitál. V dnešní době vysokých úroků nám přišlo jít na burzu jako dobrý nápad.  A myslím, že se to potvrdilo,“ říká zakladatel mmcité. A skutečně, IPO (proces, při kterém společnost poprvé vstupuje na burzu a nabízí své akcie široké veřejnosti pozn. red.) mmcité se zařadilo mezi historicky nejžádanější akciové transakce na pražském trhu Start.

Výrobce nabídl milión akcií v ceně 160 korun za jednu a zájem byl více než dvojnásobný. Na této ceně investoři poptávali téměř 2,3 milionu akcií v celkovém objemu více než 365 milionů korun. Aktuálně se akcie mmcité obchodují za 204 Kč.

Společnost byla investory ohodnocena na 480 milionů korun. „Měl jsem laickou představu, jakou hodnotu by firma mohla mít. A překvapilo mě, že se to skutečně potvrdilo,“ říká David Karásek. 

Aktuálně čeká mmcité na výsledek tendru o prestižní zakázku pro pařížské letiště v Orly. V souvislosti s olympiádou se tam uchází o dodání přístřešků a zastávek.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované