Hlavní obsah

Stačily čtyři nákupy. Realitní fond Accolade láme další rekordy

Foto: Accolade, Seznam Zprávy

Fond Accolade dosáhl rekordu. Vlastní 1,5 milionu metrů čtverečních prémiových průmyslových ploch, ty poslední za 6,6 miliardy korun.

Reklama

Fond Accolade, který investuje do moderních průmyslových nemovitostí, se zařadil mezi největší realitní fondy ve střední Evropě. Za první pololetí dosáhl zhodnocení 5,45 %, což odpovídá očekávanému ročnímu zhodnocení 7 procent.

Článek

Accolade Industrial Fund získal do svého portfolia čtyři prémiové průmyslové a logistické parky za částku přesahující 271 milionů eur, tedy 6,6 miliardy korun. Fond tak díky této akvizici vlastní nemovitosti o pronajímatelné ploše více než 1,5 milionu metrů čtverečních. Na nájemném ročně inkasuje přes 80 milionů eur, tedy přes dvě miliardy korun. Společnost to uvedla v prohlášení, jež poskytla SZ Byznys.

„Jeden a půl milionu metrů čtverečních pronajímatelných ploch, které společně s našimi investory vlastníme, je hezké číslo. Věříme, že díky dalším akvizicím v budoucnu fond ještě výrazně rozšíříme. Posílil se tak stabilní příjem plynoucí do fondu z nájemného, což je pozitivní zprávou pro investory,“ uvedl Milan Kratina, předseda představenstva Accolade Industrial Fund a generální ředitel Accolade, podle Forbesu 47. nejbohatší Čech.

Accolade jako investor

  • Mezi největší realizované průmyslové parky patří:

Ostrov u Stříbra – je zde jeden z největších nájemců v portfoliu KION.

Cheb South + Cheb – Cheb South: součástí parku je nejekologičtější industriální budova světa, která obdržela certifikaci udržitelnosti na úrovni „Outstanding“ a rekordní skóre 90,68 %.

Cheb byl vyhlášen nejlepší průmyslovou zónou roku 2017 ve střední Evropě.

  • Mezi největší nájemce patří: DHL, Tchibo (2021 největší dokončená průmyslová budova v ČR), KION, Raben, Amazon.
  • Počet zemí, ve kterých působí: sedm – Česko, Polsko, Německo, Španělsko, Nizozemsko, Chorvatsko a Slovensko, v plánu jsou další expanze.

Zdroj: Accolade

Součástí realitního fondu jsou nově tři parky v Polsku a jeden v Česku. Z polských nemovitostí zakoupil fond poslední fázi parku Štětín Zalom, poslední část parku Gorzów Wielkopolski a Štětín Kniewska.

Park Štětín Zalom o rozloze 230 tisíc metrů čtverečních se rozkládá na bývalém brownfieldu. V blízkosti přístavu Štětín-Svinoústí, který je největším na pobřeží Baltského moře a je považován za nejdůležitější přístav pro Česko a Slovensko. Mezi nájemci parku figurují hlavně logistické a distribuční firmy. K významným patří například společnost Autodoc, která se zabývá online prodejem náhradních dílů pro automobily.

Areál Gorzów Wielkopolski na západě země je díky blízkosti německých hranic podle Accolade ideálním místem pro mezinárodní podnikatele, kteří plánují přesunout své aktivity do střední Evropy. Výhodou je také dobré dopravní spojení s Českem, jež zajišťuje dálnice S3 ze Štětína do Prahy.

Park Štětín Kniewska tvoří dvě zcela pronajaté budovy o rozloze přesahující 30 tisíc metrů čtverečních. Mezi nájemci figuruje například logistická společnost Svendsen, Procent či DS produkte, která dodává do diskontních prodejen v Evropě reklamní, potravinářské a maloobchodní zboží.

Fond posílil i „český Amazon“

Český „přírůstek“ ve fondu představuje nedávno dokončené distribuční centrum u Kojetína na Přerovsku pro nadnárodní e-commerce společnost Amazon. Jde o první vícepatrové distribuční centrum v Česku, které se i vzhledem k vysoké energetické soběstačnosti stalo jednou z nejmodernějších logistických nemovitostí v zemi.

„Poptávka po průmyslových nemovitostech je stabilní, stále se nejčastěji jedná o společnosti ze sektorů zpracovatelského průmyslu, logistiky, maloobchodu a e-commerce,“ říká Milan Kratina s tím, že výrobních a skladových ploch je nedostatek, což táhne nájemné nahoru.

V rámci fondu očekáváme začátkem příštího roku další růst nájmů. Ten umožňují inflační doložky, které vnímáme jako účinnou ochranu investic.
Milan Kratina, předseda představenstva Accolade Industrial Fund a generální ředitel Accolade

„V rámci fondu očekáváme začátkem příštího roku další růst nájmů. Ten umožňují inflační doložky, které vnímáme jako účinnou ochranu investic. Díky nim se nám daří minimálně z 80 procent inflační tlaky zmírňovat,“ upřesnil šéf holdingu, který se zabývá investicemi do průmyslových a logistických nemovitostí.

Do fondu vložilo vlastní peníze více než 2 800 investorů. Accolade Industrial Fund dosáhl v loňském roce rekordního zhodnocení přesahujícího 20 procent.

Zájem neopadá

Investice do průmyslových a logistických nemovitostí zůstávají podle společnosti atraktivní i přes zpomalení ekonomiky. Segment průmyslových nemovitostí má za sebou tři roky nebývalého růstu. I když dochází ke zpomalení ekonomiky, poptávka po halách neslábne.

„Aktuálně na realitní trh působí dva proti sobě jdoucí trendy, které jsou patrné napříč celou Evropou. Prvním z nich je očekáváný růst úrokových měr, který by v konečném důsledku mohl vést k poklesu cen nemovitostí. Proti tomuto faktoru ale na trhu s průmyslovými a logistickými objekty působí výrazný růst nájmů, což naopak ceny realit zvyšuje,“ zní z holdingu a jeho generální ředitel doplňuje:

„Trh prostě zdražuje a skladových ploch je stále nedostatek. Pro zvyšování nájmů je tedy i nadále prostor.“

Reklama

Doporučované