Hlavní obsah

Pro Amazon zajišťuje v Česku obří sklad. Dostal na něj rekordní úvěr

Milan Kratina o největším úvěru na jednu nájemní průmyslovou nemovitost ve střední a východní Evropě. Accolade stavěl i park v Chebu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Skupina Accolade 47. nejbohatšího Čecha získala na sklad pro Amazon úvěr 137,5 milionu eur, tedy 3,4 miliardy korun. Jde historicky o největší úvěr poskytnutý na jednu nájemní průmyslovou nemovitost ve střední a východní Evropě.

Článek

Průmyslová hala pro Amazon v Kojetíně, která vyrůstá na brownfieldu po někdejším cukrovaru, je největší budova, do které holding Milana Kratiny momentálně investuje.

Automatizované distribuční centrum je největší průmyslovou budovou v Česku a jeho výstavba přijde na pět miliard korun. Úvěr od tří bank tedy stavbu částečně pokryje. SZ Byznys informaci sdělil zakladatel a generální ředitel skupiny Milan Kratina.

„Ta budova je extrémně drahá a to je důvod, proč je i úvěr tak velký. U takových staveb je to vždy kombinace úvěru a vlastního financování,“ vysvětlil Kratina v rozhovoru pro SZ Byznys s tím, že předání nově postaveného robotizovaného skladu plánují na přelomu 3. a 4. čtvrtletí roku.

Amazon, který si halu pronajme, je jeden ze světových lídrů v oblasti e-commerce a spolu s otevřením haly regionu slibuje až dva tisíce pracovních míst.

Accolade jako investor

  • Mezi největší realizované průmyslové parky patří:

Ostrov u Stříbra – je zde jeden z největších nájemců v portfoliu KION.

Cheb South + Cheb – Cheb South: součástí parku je nejekologičtější industriální budova světa, která obdržela certifikaci udržitelnosti na úrovni „Outstanding“ a rekordní skóre 90,68 %.

Cheb byl vyhlášen nejlepší průmyslovou zónou roku 2017 ve střední Evropě.

  • Mezi největší nájemce patří: DHL, Tchibo (2021 největší dokončená průmyslová budova v ČR), KION, Raben, Amazon.
  • Počet zemí, ve kterých působí: sedm – Česko, Polsko, Německo, Španělsko, Nizozemsko, Chorvatsko a Slovensko, v plánu jsou další expanze.

Zdroj: Accolade

Skupina Accolade s bankami podepsala smlouvu o poskytnutí úvěru v prvním čtvrtletí letošního roku. Klub bank vede Komerční banka, pro kterou smlouva s Accolade představuje první vzájemnou spolupráci. Dalšími členy jsou Česká spořitelna a Raiffeisenbank.

„Projekt v Kojetíně je v mnoha ohledech unikátní. Financující banky před poskytnutím úvěru podrobily projekt velmi přísnému posouzení, a to nejen z hlediska udržitelnosti financování, ale také té ekologické. Náročné požadavky vycházející z nově aplikovaných pravidel EU pomohl splnit komplexní systém vytápění, aplikace solárních panelů na výrobu elektrické energie či šetrný přístup k životnímu prostředí již během výstavby,“ upřesnil finanční ředitel Accolade Tomáš Procházka s tím, že kromě samotného financování projektu skupina Accolade sjednala také zajištění úrokového rizika, čímž se jí podařilo zafixovat na celé období financování atraktivní úrokové sazby.

O distribučním centru v Kojetíně

  • Celková rozloha haly přesáhne 187 tisíc metrů čtverečních. Půjde o unikátní vícepatrový objekt, půdorys zabere pouze 51 tisíc metrů čtverečních.
  • Na provozu haly se budou ve značné míře podílet také roboti a umělá inteligence.
  • V areálu se počítá i s přírodními prvky, jako jsou broukoviště, ještěrkoviště a hmyzí hotely. Plánovaný je chov včel. Investor tam vysadí přibližně 500 stromů, 300 z nich přímo v areálu, zbytek v Kojetíně.
  • Celé distribuční centrum se bude místo plynu vytápět tepelnými čerpadly. Na střeše haly budou instalovány fotovoltaické panely o výkonu přibližně 4 MW. Většina elektrické energie se spotřebuje v distribučním centru, nespotřebovaná část bude budova dodávat zpět do sítě.

„Obecně trh, na kterém působíme, nezná korunové nájmy nebo nájmy ve zlotých či jiných měnách. Trh průmyslových nemovitostí je trh v euru. Takže i bankovní úvěry,“ potvrzuje 47. nejbohatší Čech podle žebříčku Forbesu Milan Kratina.

V době, kdy si banky pečlivěji vybírají, komu půjčí, mají podle něj investoři do průmyslových budov výhodu například oproti kancelářím.

„Banky rády investují do průmyslových areálů. Je to jednodušší než v segmentech, jako jsou kancelářské budovy, kde přijdete a řeknete: bude hotová řekněme za tři roky, mám tam slíbený nějaký předpronájem, nebo nemám. Tím se nechci kolegů z kanceláří dotknout, ale teď to mají zrovna složitější. Teď jako průmysl máme výhodu my, protože banky vidí konkrétní projekty s konkrétní potřebou. Nestavíme si jen tak nějaké haly pro sebe, ale víme přesně, pro koho stavíme,“ říká zakladatel Accolade.

„Logistický park Kojetín vznikl revitalizací brownfieldu a splňuje nejpřísnější požadavky na udržitelný rozvoj včetně aspirace na prestižní ekologickou certifikaci BREEAM Excellent. Tato ambice nás velmi těší, protože podpora udržitelných projektů je jednou z hlavních priorit nejen KB, ale i celé skupiny Société Générale,“ sdělil Radek Trachta, výkonný ředitel pro Globální bankovnictví Komerční banky.

„Tento projekt zohledňuje i náš důraz na udržitelnost z hlediska životního prostředí, které jako banka prosazujeme,“ potvrdila i Martina Jůzová, manažerka realitních obchodů České spořitelny.

Vzniknou tady „další Amazony“?

Silný zájem o průmyslové nemovitosti v České republice podporuje vedle tradičních faktorů také enormní nárůst e-commerce především v době pandemie koronaviru. Podle statistik Industrial Research Fora se loni poptávka po pronájmu těchto prostor ve srovnání s rokem 2020 zvedla o více než šedesát procent.

Rozjednaných zakázek má skupina i v tuzemsku několik, dokonce se velikostí výstavby možná rýsuje další Amazon.

„Věřím, že budeme brzy oznamovat další zajímavé klienty. Máme tam jeden opravdu zajímavý projekt, který se může Kojetínu blížit,“ řekl Kratina SZ Byznys s tím, že jde o lokalitu západních Čech.

Core business je v Polsku

Accolade působí v šesti zemích Evropy, ve kterých investuje do infrastruktury pro podnikání světových značek především z oblastí e-commerce, zpracovatelského průmyslu a logistiky. Celkově vlastní síť 47 industriálních parků. Jádro jejich byznysu je však v Polsku.

Skupina právě dokončila komerční nemovitosti o rozloze dva miliony metrů čtverečních, které pronajímá 142 nájemcům z celého světa. V přípravě je dalších více než pět milionů metrů.

„Snažíme se být jednička na jednotlivých trzích. Jsme hodně silní v západním Polsku a posilujeme v tom východním, jsme největším vlastníkem budov ve Štětíně, Zelené Hoře, v Lednici. Investujeme v Koszalinu,“ vypočítává Kratina s tím, že v rámci Evropy investují stovky milionů eur.

„V Polsku už jsme v součtu zainvestovali milion metrů čtverečních hal a věříme, že podobný příběh přinese Španělsko. Je to velká země a Španělé se v rámci pandemie naučili víc nakupovat na internetu a je tam spousta turistů, kteří tam tráví více či méně času ve svých sídlech,“ dodává.

Podstatný je pro ně významný podíl na trzích. Ne za každou cenu přidávat další země, protože to je velmi drahé. I tak letos další expanze plánují. „Věříme, že ještě nějaké trhy letos přibudou, ale když už někam jdeme, musí to dávat smysl,“ říká Kratina.

Reklama

Doporučované