Hlavní obsah

Státní ČEPS kupuje plynové zásobníky RWE Gas Storage za 360 milionů eur

Foto: RWE Gas Storage CZ

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Stát pověřil ČEPS koupí šesti zásobníků plynu společnosti RWE Gas Storage. Jejich kapacita pokryje více než třetinu tuzemské roční spotřeby plynu. Stát tak získá kontrolu nad tím, jak se s plynem v době krize bude zacházet.

Článek

Stát pověřil společnost ČEPS, která zajišťuje provoz elektroenergetické přenosové soustavy, aby koupila plynové zásobníky od RWE Gas Storage. Smlouvu strany podepsaly ve čtvrtek. Jde celkem o šest zásobníků o kapacitě 2,7 miliardy metrů krychlových. Zajistí tak 36 procent tuzemské roční spotřeby zemního plynu.

ČEPS bude nákup financovat z vlastních zdrojů. Sjednaná kupní cena (hodnota vlastního kapitálu) činí 360 milionů eur (8,6 miliardy Kč). „Návratnost investice se bude pohybovat kolem deseti let, což je standardní doba,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS) po středečním jednání vlády, na němž byl obchod schválen.

„ČEPS, a.s., bude nákup krátkodobě financovat z přebytku vlastních zdrojů. Tím disponuje díky významnému propadu nákladů na služby výkonové rovnováhy a díky poklesu cen elektřiny nakupované na pokrytí ztrát v přenosové soustavě. Využije rovněž výnosy z aukcí z přeshraničních kapacit,“ uvádí Martin Durčák, předseda představenstva ČEPS, a.s. Transakce podléhá schválení regulačními orgány, její dokončení se očekává v roce 2023.

Jediným akcionářem ČEPS, a. s., je Česká republika a výkon akcionářských práv provádí z pověření státu Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

ČEPS

  • Akciová společnost, která na základě licence na přenos elektřiny udělené Energetickým regulačním úřadem působí na území České republiky jako výhradní provozovatel přenosové soustavy.
  • Udržuje, obnovuje a rozvíjí 43 rozvoden se 78 transformátory a trasy vedení s napěťovou hladinou 400 kV o délce 3795 km a 220 kV o délce 1824 km.
  • V rámci elektrizační soustavy České republiky poskytuje přenosové služby a služby spojené se zajištěním rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektrické energie v reálném čase.
  • Zajišťuje přeshraniční přenosy pro export, import a tranzit elektrické energie.
  • Společnost se také dlouhodobě aktivně podílí na formování liberalizovaného trhu s elektřinou v ČR i v Evropě.

Zdroj: ČEPS

Zásobníky jsou sloučeny do jednoho virtuálního skladovacího prostoru. Největší z nich je podzemní zásobník Dolní Dunajovice, jehož kapacita dosahuje téměř jedné miliardy metrů krychlových.

Podle MPO dá vlastnictví zásobníků státu jistotu, že bude schopen stoprocentně kontrolovat, jak se bude s plynem ze zásobníků v případě krize nakládat. Zásobníky jsou pojistkou energetické bezpečnosti pro případ, že by došlo k přerušení dodávek suroviny do Česka. Plyn bude také důležitým zdrojem v cestě k dekarbonizaci energetiky.

Plynové zásobníky ve vlastnictví státu

Zásobník, který doposud patřil RWE Gas StorageSkladovací kapacitaMaximální těžební výkon
Dolní Dunajovice905 milionů kubíků23 milionů m³/den
Tvrdonice555 milionů kubíků9 milionů m³/den
Třanovice530 milionů kubíků8 milionů m³/den
Štramberk470 milionů kubíků7 milionů m³/den
Lobodice177 milionů kubíků5 milionů m³/den
Háje75 milionů kubíků6 milionů m³/den

„Obzvlášť pro vnitrozemské státy, jako je Česká republika, je přímý vliv státu na kritickou infastrukturu z hlediska energetické bezpečnosti naprosto klíčový,“ uvedlo MPO. Ukládací kapacita je alespoň zčásti v rukou státu například také v Rakousku, Slovensku, Polsku či Maďarsku.

Stát navíc získá možnost převzít iniciativu z hlediska dalšího rozvoje zásobníků, například v jejich přizpůsobení pro skladování jiných plynů, například vodíku.

„Získáním zásobníků zamezíme i tomu, že je nakoupí společnosti s cizím kapitálem neznámého původu, různí spekulanti, nebo někdo, kdo by svého dominantního postavení mohl zneužívat,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Předmětem koupě byla celá společnost RWE Gas Storage, nejen její aktiva, včetně personální kapacity. Cílem je zachovat její současnou funkčnost v co největší možné míře. Hodnota společnosti RWE Gas Storage se odhadovala na 12 miliard Kč.

„Jsme rádi, že jsme v ČEPS našli kompetentního a zkušeného kupce, pro kterého má naše podnikání v oblasti skladování plynu v České republice klíčový strategický význam. To poskytuje zaměstnancům jistotu a také příležitost pokračovat v rozvoji společnosti i jejího podnikání. RWE Gas Storage CZ je ziskovou a zavedenou společností, která hraje důležitou roli v zajištění bezpečnosti dodávek v České republice,“ uvádí Markus Krebber, ředitel společnosti RWE AG.

RWE Gas Storage je dlouhodobě výdělečná firma. V posledních třech letech hospodařila se ziskem 1,916 miliardy korun. V roce 2020 představoval hospodářský výsledek společnosti 678 milionů korun, v roce 2021 875 milionů korun a v roce 2022 hospodařila se ziskem 363 milionů.

Aktuálně jsou na prodej další dvě společnosti z oblasti energetiky. Jde o Net4Gas, která zajišťuje přepravu plynu na území České republiky, a společnost GasNet, která distribuuje plyn na většině území Česka, kromě Prahy a jižní části země. O GasNet jeví zájem hlavně ČEZ. U Net4Gas je možné, že také padne do rukou státu.

„Naším cílem je posilovat energetickou bezpečnost České republiky a vlastnictví strategické infrastruktury nám v tom určitě pomůže. Konkrétní obchody nebo probíhající jednání však ze strategických důvodů komentovat nemůžeme,“ uvedlo MPO.

Mateřská společnost RWE se rozhodla pro prodej své české dceřiné společnosti RWE Gas Storage už loni. Zájem měl původně i holding EPH miliardáře Daniela Křetínského a také polostátní energetická firma ČEZ, která nakonec do soutěže nešla. Prodej byl nakonec pozastaven.

Kapacita všech tuzemských zásobníků činí 3,450 milionu metrů krychlových. Kromě RWE vlastní v Česku dva zásobníky plynu ještě skupina KKCG miliardáře Karla Komárka. Jeden z nich, zásobník v Dambořicích, měla napůl s ruským Gazpromem, který svou kapacitu ale neplnil. Na základě novely zákona však stát mohl společnosti tuto kapacitu zabavit. Následně ji využil ČEZ.

Byznys se skladováním plynu funguje tak, že si obchodníci s plynem v zásobnících rezervují kapacitu u jejich majitele. U šesti z nich to nově bude ČEPS.

Plyn do zásobníku přitéká průběžně během celého roku, nicméně hlavní vtláčecí sezona připadá na léto, kdy se tvoří zásoby na zimu, kdy se kvůli topné sezoně ze zásobníků více odčerpává.

Reklama

Doporučované