Hlavní obsah

Tameh do středy skončí, přestane dodávat energie hutím Liberty

Foto: Liberty Ostrava

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Tameh Czech řízeně ukončí provoz do středy. Do té doby využije uhlí, které jí dodá OKD. Médiím to řekl mluvčí Tamehu Patrik Schober. Znamená to, že Tameh přestane dodávat energie hutní společnosti Liberty Ostrava.

Článek

Liberty zatím agentuře ČTK na zaslané dotazy nereagovala. Se zástupci firmy se ve středu setká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že koksovna huti půjde do takzvaného teplého útlumu.

Tameh na sebe minulý týden podal insolvenční návrh, protože mu Liberty, jeho jediný zákazník, za služby neplatí. Hrozilo tak, že energie přestane dodávat už dnes. V tzv. teplém útlumu, kdy se udržuje teplo podstatně nižší než při běžném provozu, je už od října i jediná vysoká pec, kterou měla huť v provozu. Tehdy firma sdělila, že jde o dočasné odstavení na dva týdny.

Liberty Ostrava čelí poklesu poptávky a má problémy platit své závazky. Soud 29. listopadu vyhlásil individuální moratorium, které huti zajišťuje ochranu před Tamehem. Situace se vyhrotila ve čtvrtek, když společnost Tameh Czech oznámila, že jí dochází uhlí, a tak zřejmě brzy přestane huti energie dodávat. Huť Tamehu dluží dvě miliardy korun.

Vláda chtěla po Liberty, aby začátkem tohoto týdne předložila Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) věrohodný plán restrukturalizace Liberty Ostrava. Mluvčí MPO Vojtěch Srnka v pondělí ve vyjádření pro ČTK uvedl, že ministerstvo už od vedení Liberty Steel obdrželo odpověď a že se zástupci firmy se ministr Síkela setká ve středu v Praze.

Stát je věřitelem firmy. Liberty Ostrava má i s dceřinými společnostmi 6000 zaměstnanců, v Tamehu pracuje přes 300 lidí. Podle ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečky (KDU-ČSL) firmy zatím nechtějí propouštět.

Reklama

Související témata:

Doporučované