Hlavní obsah

Ostravské domino padá. Liberty nabízí za energie místo platby uhlí

Kotle, které vyráběly energie pro hutě Liberty Ostrava, pomalu vyhasínají.Video: Jan Marek

 

Reklama

aktualizováno •

Půl roku neplatila za energie, teď dluží dvě miliardy Kč. Huť Liberty Ostrava poslala svého dodavatele energií téměř do insolvence. Jako řešení situace nabízí zajištění uhlí, ten však akceptuje pouze splacení dluhu.

Článek

Ostravské domino se začíná bortit. Společnost Liberty Ostrava, která je jednou z největších českých hutí, šest měsíců nesplácela faktury za energie, které jí dodávala Tameh Czech. Dodavateli dluží dvě miliardy Kč, z toho 1,2 miliardy po splatnosti.

Jelikož jsou ostravské hutě jediným zákazníkem společnosti a od nikoho jiného firma Tameh příjem nemá, dostala se do těžké situace a podala na sebe insolvenční návrh u Krajského soudu v Ostravě. „Jde o vyústění celé situace a nezodpovědného přístupu Liberty, protože neplatí,“ uvedl mluvčí firmy Tameh Patrik Schober.

Situace znervózňuje také zhruba 6000 lidí, které huť zaměstnává. „Když se na to podívám z pohledu zaměstnanců, tak to pro nás znamená velkou nejistotu. Insolvenční návrh neznamená, že firma bude končit, je to jen řešení patové situace,“ popisuje Petr Slanina, předseda odborové organizace OS KOVO LIBERTY.

„Společnost Liberty Ostrava bere na vědomí, že na sebe společnost Tameh podala návrh na vyhlášení insolvence,“ uvedla mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková.

Začátkem prosince tohoto roku bylo společnosti Liberty Ostrava Krajským soudem v Ostravě vyhlášeno individuální moratorium. V omezeném čase tak na huť nemohly ostatní společnosti podat návrh na insolvenci.

„V souladu s ‚individuálním moratoriem‘ podle zákona o preventivní restrukturalizaci, schváleným 29. listopadu, jsme již společnosti Tameh navrhli řadu řešení, abychom zajistili udržitelnou budoucnost pro obě naše společnosti,“ uvedla Zajíčková.

Jedním z důsledků nesplacených závazků bylo, že Tamehu začalo docházet uhlí, které využíval na výrobu elektřiny a tepla. Dodavatel proto postupně začal dodávky energií utlumovat. První kotel vyhasíná od čtvrtku, další budou následovat v řádu dnů.

Liberty Ostrava nyní Tamehu nabízí, že uhlí zajistí. „Jedním z těchto řešení byla i naše nabídka, že poskytneme společnosti Tameh potřebné uhlí a služby na udržení provozu tak, aby jejich jednání nepoškodila udržitelnou budoucnost naší společnosti nebo neměla dopad na zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců a okolních obcí, které jsou na nás v oblasti vytápění závislé,“ sdělila Zajíčková.

„Návrhy Liberty jsou zcela irelevantní“

Tameh však nemá na řešení situace stejný pohled. „Návrhy Liberty jsou zcela irelevantní, protože se nejedná pouze o uhlí, ale o celý provoz. Jediné možné řešení je, že Liberty začne platit svoje dluhy, a teprve potom můžeme řešit cokoli dalšího,“ uvedl Schober.

Podle Schobera už Tameh nemá uhlí a další suroviny k výrobě energií a postupně bude utlumovat výrobu energií, pokud Liberty nezačne platit své závazky.

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) spolu s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou budou v pátek odpoledne jednat se zástupci společností Liberty Ostrava a Tameh Czech.

Jak jednání dopadlo?

Vláda chce, aby zástupce hutní společnosti Liberty Ostrava nejlépe v pondělí předložil ministerstvu průmyslu a obchodu věrohodný plán restrukturalizace. Dosud vláda nedostala od Liberty žádný plán. Bude také chtít o problému firmy jednat s Evropskou komisí, protože situace je problematická i v dalších zemích EU, kde Liberty podniká.

Podle ČTK to novinářům po dnešním jednání v Ostravě řekli ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka (KDU-ČSL). Stát je věřitelem Liberty Ostrava.

On-line se jednání zúčastnil i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Na jednání byli přítomni i zástupci firem, ti ale odešli zadem a s novináři nehovořili.

Řešení pro Vratimov, riziko pro firmy

Problém se však netýká pouze Liberty a Tamehu, ale i stovky dalších firem. Podle náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Jakuba Unucka (ODS) se v důsledku aktuální situace v Liberty Ostrava může dostat do potíží 15 až 20 tisíc zaměstnanců z podniků, které od Liberty produkty odebírají, nebo jí je dodávají. Těchto firem z Česka i v zahraničí mohou být stovky.

S Liberty Ostrava má uzavřenu smlouvu na dodávku tepla, které však vyrábí Tameh, také město Vratimov. Na tyto trubky je tak připojeno zhruba 3000 obyvatel. Pro ty už ale kraj našel řešení. „Existuje možnost, jak trubku, která vede do Vratinova, přepojit z kotlů firmy Tameh na kotel Veolie, což už se v těchto chvílích děje. Pokud Tameh přestane vyrábět, otočí se kolečkem a teplo do Vratimova začne proudit z Veolie,“ řekl Unucka.

Na kritickou situaci v Liberty upozornil na začátku listopadu i pořad Reportéři ČT. Většina zaměstnanců Liberty Ostrava vyjádřila pesimismus ohledně možnosti nápravy situace. Klíčovou otázkou je, zda bude huť fungovat i v budoucnu. Linka na výrobu koksu a další provozy byly již na konci léta odstaveny kvůli poklesu zakázek.

Odbory aktuálně žádné informace od vedení společnosti nemají. „Je to vyloženě věc jednání mezi jednotlivými subjekty. Momentálně je situace taková, že se dva subjekty nejsou schopné domluvit. Domnívám se, že bitva, která je u nás, je následkem války někde jinde, a to mezi panem Guptou a Mittalem, a my jsme jejich bojiště,“ uvedl Slanina.

V roce 2019 prodala skupina ArcelorMittal se souhlasem Evropské komise ostravskou huť společnosti Liberty Steel, která je součástí aliance GFG vlastněné Sanjivem Guptou. Huť byla přejmenována na Liberty Ostrava.

V současné době se společnost nachází v kritické situaci, možná nejkritičtější v její historii. Ocelárna dluží peníze různým poskytovatelům služeb, včetně dodavatelů stravovacích služeb, úklidových firem, stavebních firem a inženýrských společností.

Aktualizace: O výsledky jednání ministrů se zástupci Liberty.

Reklama

Doporučované