Hlavní obsah

Vláda dá firmám 3,5 miliardy na pomoc s drahou elektřinou, ušetří je jinde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Firmy s velkým odběrem elektřiny dostanou množstevní slevu na zelené poplatky.Video: ČTK

 

Reklama

Firmy s energeticky náročnými provozy si vymohly pomoc z rozpočtu. Stát za ně převezme část poplatků na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Peníze na tuto pomoc prý vláda ušetří jinde.

Článek

Volání průmyslníků o pomoc s cenami energií bylo vyslyšeno. Vláda se dohodla, že energeticky náročné firmy dostanou příští rok 3,5 miliardy korun. Potřebné peníze by měly zbýt v letošním rozpočtu.

Rozhodnutí navazuje na několik kol jednání odstartovaných už začátkem podzimu. Zástupci firem se během nich domáhali, aby vláda ještě na poslední chvíli upravila regulované platby za elektřinu pro energeticky nejnáročnější firmy.

Ty nakonec dostanou slevu u plateb na podporu obnovitelných zdrojů. Standardní poplatek pro domácnosti se vrací od Nového roku na 495 korun za megawatthodinu bez DPH. Novinka je v tom, že podniky připojené na hladině vysoké napětí budou platit o 107 korun méně a podniky na velmi vysokém napětí o 167 korun méně.

„Chceme udržet konkurenceschopnost našeho průmyslu,“ uvedl premiér Petr Fiala. Pomoc podle něj není plošná, ale v kategorii firem na vyšším napětí je dostane každý. Dohromady má jít o 25 tisíc odběrných míst. „Snaha byla, aby se to netýkalo příliš úzké skupiny, ale skutečně těch, kteří mají energeticky intenzivní zařízení, a proto mají i toto jiné připojení,“ dodal prezident Svazu průmyslu Jan Rafaj.

Podle něj budou nově schválené slevy 107 a 167 korun platit v průměru. Konkrétní dopady na jednotlivé firmy se mohou lišit v závislosti na množství odebraného proudu.

Pro letošní rok vzala vláda zelené poplatky na sebe, a to jak u domácností, tak u firem, což podávala jako dočasné opatření v energetické krizi. Dohromady s dalšími podpůrnými položkami, jako bylo zastropování cen a zafixování poplatků za distribuci, to letos stálo rozpočet 110 miliard korun.

Zelené poplatky slouží hlavně na podporu elektráren vzniklých v době solárního boomu kolem roku 2010. Vláda nejdříve v rámci úspor slibovala, že tuto podporu zruší nebo omezí, nakonec ale ve strachu z arbitráží couvla a převedla je pro příští rok zpět na spotřebitele.

Původní plán byl takový, že se mezi spotřebiteli nebude rozlišovat a všichni budou platit 495 korun. Státní příspěvek by tím pádem klesl na 9,35 miliardy. Nově – se slevami pro firmy – stát vynaloží 12,85 miliardy.

Zástupci firem pomoc z veřejných peněz hájí tím, že Česko je průmyslová země a že jiné státy – hlavně se mluví o Německu a Slovensku – mají tendenci dotovat elektřinu pro podniky ještě víc. Další argument je, že množstevní slevy na zelené poplatky pro největší odběratele v minulosti už fungovaly a že v principu se stát vrací jen k dřívější praxi.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury se 3,5 miliardy najdou tak, že stát ušetří letos nebo příští rok. „Spíš je pravděpodobné, že ty prostředky najdeme v neutracených penězích z rozpočtu 2023,“ uvedl ministr. Dohoda ve vládě je podle něj taková, že se nebudou kvůli pomoci firmám krátit žádné jiné výdaje. Teoreticky by ale mohl být o 3,5 miliardy menší dluh.

Další pomoc pro firmy má spočívat v tom, že stát posune termín pro platby za emisní povolenky z března na září. Koaliční poslanci už kvůli tomu navrhli legislativní změnu. Výhledově bude vláda podle Stanjury také usilovat o to, aby z unijních fondů bylo možné brát víc peněz na budování energetické sítě a aby tyto investice do infrastruktury nevstupovaly tolik do koncových cen elektřiny.

Reklama

Doporučované