Hlavní obsah

Kontrolu zubů brzy zvládne učitel i kotelník, říká Šmucler

Hostem Agendy SZ Byznys byl lékař, prezident České stomatologické komory a podnikatel Roman Šmucler.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Lékař v každé vesnici, pokud bude chtít, bude mít nositele Nobelovy ceny ve svém notebooku.“ Hostem Agendy SZ Byznys byl Roman Šmucler, lékař a podnikatel ve zdravotnictví.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

„Změna je to obrovská, řada lidí přijde o lukrativní místa, ale zastavit to nejde,“ hodnotí Roman Šmucler nástup umělé inteligence, a to nejen z pozice předsedy pracovní skupiny pro AI v rámci evropské sekce Světové stomatologické organizace a šéfa České stomatologické komory.

Může totiž zásadním způsobem zasáhnout do současné rutiny medicínských praxí, vysvětluje a vyjmenovává, kde všude už teď umí zrychlit, zjednodušit nebo zpřesnit léčbu.

„Umělá inteligence dneska může řešit informované souhlasy, poučovat pacienty dopředu, plánovat ošetření, může třídit pacienty na pohotovosti, a to je jen základ,“ říká s tím, že stomatologie ji už delší dobu využívá.

„Například korunku navrhuje umělá inteligence, zubní technik nebo lékař pak návrh jen upraví. Existují scannery, kterými dokážeme odhalit zubní kaz, a je úplně jedno, kdo ten scanner v tu chvíli drží. Dá se to zavést například v léčebnách dlouhodobě nemocných, aby se pacienti nemuseli složitě převážet – a samozřejmě ve školách,“ popisuje v rozhovoru pro Agendu SZ Byznys.

„Je jedno, kdo ten skener drží. Zubní kaz diagnostikuje stejně dobře lékař na první dobrou, jako třeba učitelka nebo kotelník v té škole. Ale my samozřejmě nechceme, aby učitelky nebo kotelníci skenovali kaz, ale budou chodit dentální hygienistky, což je v USA už 15 let, máme v tomto velké civilizační zpoždění oproti Spojeným státům,“ říká.

„Umělá inteligence bude v medicíně dokonce triumfovat, protože výcvik medika je totéž jako výcvik neuronové sítě,“ je přesvědčen Šmucler. „Bude se lepšit každým dnem, nikdy neonemocní, nikdy neumře.“

Roman Šmucler

  • Lékař, podnikatel ve zdravotnictví, vysokoškolský pedagog a moderátor.
  • Od roku 2017 prezidentem České stomatologické komory.
  • Působí jako předseda pracovní skupiny pro AI a digitalizaci v rámci evropské sekce FDI (Světová stomatologická organizace).

Umělé inteligenci bych svěřil úplně všechno

Umělá inteligence není buď–anebo, reaguje na nejběžnější obavy z jejího rozšíření, nebo nebezpečí, které lidé vidí v tom, „svěřit stroji všechno“.

„Svěřil bych jí úplně všechno. Například Harvardská univerzita nabídla venkovským nemocnicím, a myslím, že v České republice by to měly využívat všechny, že třeba pro rakovinu tlustého střeva a konečníku mají umělou inteligenci. A nemyslí to tak, že se tam zruší oddělení onkologie, oni to myslí tak, že počítač, který zná obrovské množství dat, nějaký postup navrhne, a jak lékař, tak pacient se pak mohou rozhodnout.“

Umělá inteligence na vzestupu

Strojové učení není žádnou novinkou. Teprve v posledních letech se ale ke slovu dostaly tzv. velké jazykové modely. Nejznámější ukázkou je populární ChatGPT, jehož fungování podrobně popisujeme v tomto článku:

Důležitým faktorem aktuální popularity systému umělé inteligence je velké množství textů dostupných na internetu. A také rychlý hardware, který umožnil vytrénování řádově výkonnějších modelů. Takových, ve kterých se objevuje „emergentní chování“, jež se v některých ohledech vyrovná lidské inteligenci:

To samozřejmě vyvolává debatu o tom, zda nová vlna automatizace nahradí lidskou práci. V tomto článku shrnujeme současné poznatky a predikce ohledně toho, jak AI změní pracovní trh a kterých profesí se dotkne nejvíce:

AI však zásadním způsobem změní trh práce. „Člověka ale nikdy nenahradí, to vám můžu slíbit, takto bude postavena legislativa Světové zdravotnické organizace,“ říká muž, který je součástí mezinárodního týmu expertů, jenž připravuje příslušná doporučení.

„Na podzim přijde pokyn z Ženevy a tam bude přesně popsáno, jak to má být. Detaily vám ještě nemohu říct, ale rozhodně tam bude stát, že na konci toho řetězce je vždy lékař,“ ubezpečuje Roman Šmucler.

V rozhovoru mluví také o tom, co je podle něj hlavním důvodem vyhoření lékařů nebo proč díky umělé inteligenci budou zdravotníci méně chybovat.

Celé znění najdete v úvodním videu nebo v oblíbené podcastové aplikaci.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované