Hlavní obsah

Dodávat proud může skoro každý. ERÚ zvažuje, jestli podnikání omezit

Tisková konference ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely a ERÚ.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf resortu průmyslu a obchodu Jozef Síkela v úterý jednal se zástupci Energetického regulačního úřadu o přísnější kontrole nad energetickým trhem. Regulátor ministerstvu již dříve předal návrhy opatření, jež si Síkela vyžádal.

Článek

Podzimní pády energetických firem v čele s Bohemia Energy ukázaly, že stát neumí energetické společnosti a jejich sliby klientům ohlídat.

V reakci na energetickou krizi si ministerstvo průmyslu a obchodu vyžádalo od Energetického regulačního úřadu (ERÚ) návrhy opatření, jež mají zajistit, aby se podobná situace neopakovala. V úterý o nich obě strany jednaly.

Bez důkladné analýzy příčin selhání a důvodů, proč k takové situaci na trhu došlo, je však podle Síkely nemožné nastavovat opatření do budoucna. „Soubor opatření znám a jsem si vědom toho, že ERÚ je nezávislý úřad, proto opatření nechci komentovat, abych nezasahoval do jeho nezávislosti,“ uved na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN).

„Požádal jsem ERÚ, aby opatření zpracoval formou paragrafového návrhu s tím, že před tím, než se tak stane, by bylo dobré tato opatření prokonzultovat s odbornou veřejností. Já samozřejmě o tom procesu chci být informován a chci, aby na jednání byl přítomen můj odborný náměstek, abych věděl, co se děje a v jaké fázi se nacházíme,“ řekl Síkela.

Ty věci jsou citlivé a nemůžeme trh úplně zavřít. Je potřeba mít odstup od krize, která se stala i kvůli odstoupení Bohemia Energy a nesmíme a ani to nemůžeme uspěchat a udělat nějaká radikální řešení.
Stanislav Trávníček, předseda rady ERÚ

Ministerstvo aktuálně připravuje novelu energetického zákona, do které by případně opatření zapracovalo.

Předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček některá opatření nastínil. „Určitým způsobem se budeme zabývat tím, zda vytvořit určité bariéry pro vstup na dodavatelský trh,“ říká Trávníček. Na nich se však musí ještě domluvit s účastníky sektoru.

Mezi navrhovanými opatřeními je i výše základního kapitálu určená státem nebo povinnost dodavatelů mít několik měsíců sjednané pojištění na takovou částku, která pokryje rozdíl mezi smluvní cenou a cenou, za kterou by v případě krachu dodával energie dodavatel poslední instance.

Regulátor se chce zabývat i možností více kontrolovat činnost obchodníků. „Pokud by se i přes tato opatření na trhu stala nějaká událost podobná tomu, co se dělo nyní, tak se budeme zabývat tím, jak ochránit nakonec ty zákazníky například před velkým dopadem cen,“ uvedl Trávníček.

Podle něj na podobná opatření ještě není pozdě. „Ty věci jsou citlivé a nemůžeme trh úplně zavřít. Je potřeba mít odstup od krize, která se stala i kvůli odstoupení Bohemia Energy, a nesmíme a ani to nemůžeme uspěchat a udělat nějaká radikální řešení,“ vysvětluje Trávníček.

Od loňského podzimu kvůli vysokým cenám energií ukončilo činnost několik dodavatelů a jejich zákazníci se dostali do režimu dodavatele poslední instance, kde měli elektřinu a plyn nakupované na aktuálním trhu, tedy za cenu mnohonásobně vyšší.

„Co se týče nákupu, tak obchodníci samozřejmě jsou ohrožení vysokými cenami, nicméně ze současného průzkumu nemáme žádné informace o tom, že by se měl nějaký zásadní obchodník stáhnout,“ říká Trávníček.

Navrhovaná opatření by měla do budoucna zajistit, aby k podobným problémům nedocházelo, a také by měla dát zákazníkům větší ochranu. Podle Síkely může na energetickém trhu podnikat téměř kdokoli, pokud má licenci a základní kapitál. Proto chce podmínky pro obchodníky v tomto oboru zpřísnit.

Reklama

Doporučované