Hlavní obsah

Válka v Rusku vzala Budvaru další rekord. Přišel o čtvrt miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Budvar

Ilustrační foto.

Reklama

Budějovický Budvar, druhý největší exportér českého piva, kvůli ruské agresi nezopakoval svůj rekord z roku 2021. Podle pivovaru však po covidu ožila gastro a hotelová scéna.

Článek

„Kdyby nebyla válka, padl by stoprocentně další rekord. Rusko s Ukrajinou dohromady tvořily v roce 2021 osm procent tržeb. Byla to naprosto zásadní rána,“ říká pro SZ Byznys ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák.

Export na oba tyto trhy se koncem února 2022 zastavil a Budvaru vypadly příjmy přibližně za 250 milionů korun. Kromě Ruska u Ukrajiny pivovar zastavil i dodávky do Běloruska.

Národnímu pivovaru loni meziročně klesly tržby z 3,115 miliardy na 3,031 miliardy korun. Zisk před zdaněním se snížil o 40 procent na 256 milionu korun, vyplývá z výroční zprávy zveřejněné na webu pivovaru. Výroba piva se propadla o 1,2 procenta na 1,788 milionu hektolitrů.

Budvar je po Plzeňském Prazdroji největším exportérem českého piva, před válkou vyvážel přes sedm procent veškerého piva vyrobeného v Česku.

„Jsem velmi rád, že se nám v loňském mimořádném roce, kdy jsme prakticky přes noc zastavili prodeje na ruský trh, podařilo tuto ztrátu v objemu a tržbách do značné míry kompenzovat. V zisku jsme se pak navíc museli vypořádávat s následky prudkého a náhlého zdražení cen energií, paliv a obalového materiálu v celkovém negativním dopadu přes 250 milionů Kč,“ uvedl ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Pivovar připouští, že se ztrátu nepodařilo nahradit a ovlivní i výsledky v dalších letech. Budvar plně pocítil, jako většina firem, i druhotný efekt války, který se promítl do zdražení surovin, obalových materiálů a především energií.

Další tlak na hospodské

Pozitivní je na druhé straně návrat spotřeby piva v hotelech a restauracích k objemům, které byly běžné v předcovidovém období. Nicméně, jak naznačuje zpráva, situace se začala koncem roku zhoršovat, a hospodští byli pod silným ekonomickým tlakem, který může zkomplikovat letošní rok.

„Zejména vývoj cen energií a ostatních vstupů na konci roku 2022 vytváří v tomto segmentu trhu ekonomický tlak, který může v nadcházejícím období opět znamenat pokles objemů z titulu uzavírání provozoven,“ shrnula zpráva. Konec lockdownů vedl také k poklesu prodejů piva v maloobchodu.

„I přes turbulentní vývoj na východě se ale pivovaru na dalších trzích Evropy mimořádně dařilo. Zaznamenán byl historicky nejlepší výsledek na Slovensku, kde má národní pivovar jednu z dceřiných společností. Podařilo se rovněž navýšit vývoz do Spojeného království, a to téměř o dvacet procent,“ uvedl pivovar na webu.

Meziročně výrazně rostl i vývoz do dalších evropských zemí jako Rakouska, Španělska, Itálie, ale i Maďarska či Chorvatska. Budvaru se dařilo i mimo Evropu. Ve Spojených arabských emirátech prodal loni téměř o polovinu víc piva než o rok dřív. Loni také vzrostl export do Kanady, kde Budvar prodává své pivo pod značkou Czechvar. Dohromady míří pivo z Budějovic do více než 70 zemí.

Do státního rozpočtu letos Budvar odvede 250 milionů korun, oznámil dříve exministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). To zhruba odpovídá loňskému zisku.

Reklama

Doporučované