Hlavní obsah

Věřitelé rozhodnou o dalším vývoji největšího českého krachu od 90. let

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Arca Investments zastřešovala skupinu Arca Capital rozkročenou hlavně mezi Česko a Slovensko.

Reklama

Příští týden se v kauze firmy Arca Investments rozhodne, jestli se největší bankrot posledních dekád bude řešit podle scénáře, který si nachystal samotný dlužník. Arca pro reorganizační plán shání na poslední chvíli podporu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přestože je čas prázdnin a dovolených, sejde se příští týden u Městského soudu v Praze opět armáda právníků, poradců a věřitelů, aby schválila nebo zamítla reorganizační plán zkrachovalé investiční společnosti Arca Investments. Bankrot firmy zastřešující skupinu Arca Capital je největším úpadkem 90. let. Arca tvrdí, že reorganizace je pro držitele jejích směnek nejvýhodnější řešení.

Arca Investments zastřešovala ve skupině Arca Capital rozsáhlý konglomerát firem rozložených hlavně mezi Českou republikou a Slovenskem. Významnou roli ve spletitých finančních tocích v koncernu ale hrály také firmy na Maltě, Kypru a ve Velké Británii.

Společnost získávala v posledních letech finance hlavně prostřednictvím prodeje směnek. Lidé Arce půjčovali na krátká období, například na rok, nebo dokonce jen na čtvrtletí. Tyto cenné papíry si s vidinou vysokého zhodnocení pořídilo kolem 1900 věřitelů. Většina z nich pochází z Česka. Směnky za nemalé provize distribuovaly společnosti, z nichž některé byly na Arcu či její představitele přímo napojené. Kauzu vyšetřují české a slovenské policejní složky zaměřené proti organizovanému zločinu.

Reorganizační řešení úpadku prosazovala Arca od samého počátku. Návrh reorganizačního plánu připravila za pomoci najatých poradců a advokátů. Aktuálně to jsou velká poradenská společnost PwC a neméně významná advokátní kancelář Dentons. Podle Arcy je reorganizace pro věřitele výhodnější než rozprodej majetku v konkurzu.

Podstatou reorganizačního plánu je vytvoření nové firmy nazvané Noah. Do této společnosti se přesunou aktiva ze skupiny Arca Capital, o nichž firma tvrdí, že jsou životaschopná. V rámci Noahu se má majetek dále zhodnocovat. Do pěti let se pak prodá a peníze si rozdělí věřitelé. Ti se stanou také akcionáři Noahu.

Majetek vyčleněný pro uspokojení věřitelů firmy Arca Investments

  • Manuvia, a.s. (majetkový podíl) – personální agentura
  • Silverside, a.s. (majetkový podíl) – poskytovatel nebankovních půjček na Slovensku (1 z top 3)
  • Panoramis, s.r.o. (majetkový podíl) – provozovatel zdravotnického zařízení Poliklinika Mýtna v Bratislavě
  • Logocentr Mytnica, Seven Spring a Logocentr Brovary (majetkový podíl) – firmy, které drží pozemky na Ukrajině (zhruba 840 tis. m²)
  • Lightpark, s.r.o. (majetkový podíl) – obchodní dům v Bratislavě
  • Riverland, s.r.o. (majetkový podíl) – společnost vlastnící nemovitosti na Malé Straně v Praze (Rezidence Thunovská) a pozemky v Jesenici (kolem 120 tis. m²)
  • Afra Real Estate (majetkový podíl) – vlastník nemovitosti Palác Bellevue na Smetanově nábřeží
  • Auto Lamač spol. s r.o. (majetkový podíl) – autorizovaný prodejce vozidel Škoda, Renault a Dacia
  • pohledávka za společností SOMO správcovská, a.s. – provozovatel sítě 18 ubytoven v ČR a SR
  • pohledávky za společností Yvex – provozovatel rekreačního areálu Gothal v Liptovské osadě

„Hlavními pilíři plánu je výrazné zjednodušení aktuální složité struktury, která obsahuje velké množství entit, včetně firem na Kypru a na Maltě, jejichž zpeněžení by bylo technicky velice obtížné i v případě konkurzu. Zároveň se v portfoliu nachází hned několik významných aktiv, jejichž hodnota je aktuálně výrazně podhodnocená kvůli nedávné pandemii nebo aktuální ruské invazi na Ukrajině,“ popsal záměr Peter Janiga, manažer Arcy zodpovědný za restrukturalizaci.

Právníci Arcy z kanceláře Dentons se snaží v období těsně před věřitelskou schůzí získat pro reorganizační plán co nejširší podporu. Obávají se, že složitost a rozsáhlost plánu může mnohé věřitele odradit od jeho prostudování.

„Jelikož považujeme za důležité, aby námi navrhované řešení získalo podporu napříč co nejširšího spektra dlužníkových věřitelů, chtěli bychom tomuto jevu předejít,“ stojí v pozvánce na představení reorganizačního plánu ještě před věřitelskou schůzí.

Milníky v kauze Arca Investments

  • 27. dubna 2020

Nejzazší datum, od něhož byla Arca v úpadku.

  • 3. ledna 2021

Arca Investments na sebe podala insolvenční návrh spolu s návrhem na reorganizaci.

  • 11. května 2021

Městský soud v Praze rozhodl o úpadku firmy Arca Investments.

  • 5.–6. října 2021

Schůze věřitelů rozhodla, že bankrot Arcy má být řešen reorganizací.

  • 20. června 2022

Arca Investments předložila reorganizační plán.

  • 25. července 2022

Začne schůze věřitelů, která bude rozhodovat o osudu reorganizačního plánu.

Část věřitelů se k šancím Arcy na reorganizaci staví skepticky. „Pokud jde o předpoklad uspokojení pohledávek z aktiv převáděných do Noah, tak jsem při pohledu na výčet některých z nich velmi skeptický. Hodnota některých zmíněných aktiv a jejich potenciál k uspokojení jsou vysoce sporné. V některých případech je jejich hodnota na první pohled doslova nulová,“ uvedl již dříve advokát Jan Langmeier, který v kauze zastupuje část věřitelů.

Nezajištění věřitelé mají v případě naplnění předpokladů reorganizačního plánu získat zpět zhruba 31 procent ze svých pohledávek. A to už bez úroků, které jim Arca původně slibovala. Kdo bude chtít dostat víc, bude se muset zapojit do dalších insolvenčních řízení s Arcou, která se konají na Slovensku.

Scénáře řešení krachu společnosti Arca Investments

Zajištění věřiteléNezajištění věřiteléVěřitelé ze skupiny Arca
Výše přihlášených pohledávek (v mld. Kč)0,4916,722,550
Plnění navrhované v reorganizaci (v mld. Kč)0,495,20,24
Míra uspokojení v reorganizaci100 %31,17 %9,6 %

Zdroj: reorganizační plán Arcy Investments

Reklama

Doporučované