Hlavní obsah

Prodávali směnky, dostali přes miliardu. Takhle se utrácelo v Arce

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Skupina Arca Capital a její mateřská firma Arca Investments řeší vážné finanční problémy.

Reklama

aktualizováno •

Celkem 1,3 miliardy korun. To je částka, kterou na provizích získali prodejci směnek zkrachovalé investiční firmy Arca Investments za poslední čtyři roky. Důležití hráči kolem kauzy jsou ze sumy v šoku.

Článek

Měsíc před klíčovou schůzí věřitelů zkrachovalé investiční společnosti Arca Investments se objevují nové důležité informace o jejím byznysu. Novinkou je údaj o objemu provizí, který Arca vyplácela distributorům svých směnek.

Za poslední čtyři roky před bankrotem dostali obchodníci s cennými papíry Arky odměny 50 milionů eur. To je v přepočtu zhruba 1,3 miliardy korun.

Částka vyplývá z podkladů poskytnutých samotnou Arkou prozatímnímu věřitelskému výboru, vyplývá ze zápisu zveřejněném v insolvenčním rejstříku. V dokumentu se suše dodává, že věřitelé čekají na posouzení přiměřenosti této částky insolvenčním správcem. Mimo záznam však významní představitelé dění kolem Arky přiznávají, že je cifra šokovala.

„Je to naprosto neuvěřitelná částka,“ řekl jeden z aktérů, který si nepřál být jmenován.

Insolvenční správce Lee Louda proto dostal od prozatímního věřitelského výboru za úkol provizní systém Arky prověřit do detailu.

„Není tajemstvím, že množství věřitelů a objem kapitálu svěřeného dlužníkovi je zásluhou sítě různých distributorů, kteří za svoji činnost inkasovali odměnu. Činíme v tomto směru kroky směřující k prověření přiměřenosti protiplnění distributorů směnek s cílem případně maximalizovat uspokojení věřitelů,“ sdělil Petr Sprinz, advokát z kanceláře Allen & Overy, který v případu zastupuje J&T Banku.

Arca Investments

  • nejméně 1889 věřitelů
  • dluh 18,6 miliardy korun
  • přes 84 procent dluhu pochází ze směnek

Insolvenční správce Louda připouští, že prověrka bude náročný proces.

„Tato kategorie smluv si vyžádá další prověřování například z hlediska potenciálně neúčinných právních úkonů dlužníka. Se svým týmem budu prověřovat též právní ujednání i plnění na základě těchto smluvních vztahů, což bude časově i jinak velmi náročné a nechci v této chvíli odhadovat, jak dlouho to potrvá,“ uvedl Louda.

Část z více než miliardy vyplacené na provizích končila u firem a jednotlivců, s nimiž byla Arca spřízněná. Například bývalý člen představenstva Arca Investments Juraj Dvořák byl většinovým majitelem distribuční firmy Deluvis. Druhou část této firmy vlastnila přímo Arca. Do koncernu patřili původně také další distributoři směnek, například FG Financial Group.

Dvořák zpětně tvrdí, že provize byly přiměřené. „Měli jsme v portfoliu mnohé providery kapitálového trhu v České republice, kteří se financují přes dluhopisy, směnky nebo fondy. Provize byly absolutně srovnatelné,“ tvrdí Dvořák.

Nejen provize

Investiční fond IFIS, který v insolvenci s Arkou aktivně vystupuje, ale upozorňuje, že hlavní problém zkrachovalé firmy leží ještě někde jinde než ve výši provizí. Konkrétně je to pohledávka vůči společnosti Arky na Maltě. Arca Investments nepůjčovala svým firmám peníze získané ze směnek přímo, ale právě oklikou přes Maltu.

„Arca Investment dnes sama diskontuje hodnotu této souborné půjčky maltskému subjektu na 50 procent původní půjčené hodnoty, a to s ohledem na reálnou hodnotu jednotlivých aktiv za tyto půjčky pořízené a dále provozované. Tento fakt nelze přeložit jinak, než že dlužník svou činností před úpadkem dokázal prohospodařit minimálně polovinu prostředků, které mu věřitelé jako investoři svěřili,“ řekl šéf fondu IFIS Marek Indra.

„I my jako IFIS jsme si zpočátku poněkud naivně mysleli, že hlavní vinou krachu skupiny Arca byla kombinace vysoké ceny peněz, se kterými Arca hospodařila, v kombinaci s obrovskými provizemi, které byly vyplaceny různým zprostředkovatelům, kteří peníze pro Arku získávali. Částka 50 milionů eur, která byla postupně zprostředkovatelům vyplacena je sice hrozivá, ale ukazuje se, že problém špatného hospodaření Arky a prohospodařování majetku Arkou byl mnohem hlubší “ doplnil Indra.

Arca z rozsáhlého škrtu v hodnotě majetku viní souběh okolností, které vyvrcholily zastavenými obchody a stopnutým financováním v době covidu.

Odepsání hodnoty

„Z těchto důvodů a následně vyvolané ochraně před covidem společnost přistoupila k detailní analýze skupiny a zainvestovaných projektů, to se odrazilo zejména v opravné položce. Opravná položka a její výše ale reflektuje současný stav a neznamená definitivní odepsání hodnoty. Určitá část se může opět vrátit do hodnoty projektů, a tedy do hodnoty aktiv v momentě, kdy stresové prvky její tvorby pominou, nebo se v budoucnu zlepší,“ uvedl manažer Arky Peter Janiga zodpovědný za restrukturalizaci.

Arca Investments v současnosti připravuje reorganizační plán. „V současné době probíhá s prozatímním věřitelským výborem společnosti Arca Investments intenzivní a konstruktivní debata o reorganizačním plánu. Věříme, že schůze věřitelů naplánovaná na 5. října posune AI do reorganizace,“ doplnil Janiga z Arky. Například z námitek fondu IFIS je ale zřejmé, že o podobu reorganizačního plánu se ještě svede tuhý boj.

Arca Investments je mateřská společnost skupiny Arca Capital. Investiční koncern byl rozkročený mezi Česko a Slovensko. Firma si hlavně prostřednictvím směnek půjčovala od investorů miliardy korun na projekty od nemovitostí přes energetiku až po pracovní agentury.

Reklama

Doporučované