Hlavní obsah

Vyrábí pro města lavičky či koše. Teď si jdou pro miliony na burzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mmcité

Tak vypadá mobiliář od společnosti mmcité

Reklama

Společnost mmcité z Uherského Hradiště dodává městům po celé Evropě lavičky, koše a další mobiliář. Aby získala peníze na další rozvoj, nabídne třetinu firmy na burze. Chce získat až 200 milionů korun.

Článek

Výrobce městského mobiliáře mmcité ve středu zahájil veřejnou nabídku akcií na trhu Start pražské burzy. Firma nabízí investorům třetinový podíl v hodnotě 160 až 200 milionů korun. Úpis bude do 26. července. Akcie se pak začnou obchodovat na burze od 1. srpna.

Společnost mmcité nabízí novým investorům na burze až milion nových kmenových akcií (třetina společnosti) za cenu 160 až 200 Kč za akcii. Výnosy z úpisu budou použity na investice do rozšíření výrobních kapacit. Minimální velikost objednávky je stanovena na 100 akcií, tedy 16 až 20 tisíc Kč.

Transakce se hodlají zúčastnit fondy CZEGG Ventures a IPO fond Národní rozvojové banky, které chtějí upsat zhruba 55 procent nabízených akcií. Dalších pět procent emise hodlá upsat člen dozorčí rady František Bostl. Ten řídí finanční skupinu Starteepo, která transakci připravuje.

Firmu na výrobu městského mobiliáře založil současný majoritní akcionář a ředitel David Karásek v roce 1994, tehdy ještě se svým bývalým společníkem Radkem Hegmonem. Dnes je mobiliář z jeho designové dílny po celém světě. Například na letišti Charlese de Gaulla v Paříži nebo i na horní stanici lanovky vedoucí na nejvyšší evropskou horu Mont Blanc.

Celkové konsolidované tržby skupiny mmcité dosáhly loni 1,161 miliardy Kč a meziročně vzrostly o 40 procent. Provozní zisk EBITDA vzrostl o 22,5 procenta na 61,182 milionu Kč.

Burzovní trh Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek.

Reklama

Související témata:

Doporučované