Hlavní obsah

Zemědělci na severu protestovali. Jednala tam vláda

Foto: Profimedia.cz

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) při přebírání zemědělského memoranda.

Reklama

Vláda vyjela na zasedání do Libereckého kraje. Tam dopoledne probíhal protest zemědělců, kterým se nelíbí mimo jiné dovozy z mimounijních zemí nebo politika Green Dealu. Další velkou demonstraci zemědělci chystají.

Článek

Tucet traktorů, z nichž nejstarší byl Zetor z roku 1979, se ve středu sjel do Jablonce nad Nisou, kde odpoledne zasedala vláda. Zemědělci se pomalou protestní jízdou snažili upozornit na problémy, které je trápí, a při té příležitosti předali ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) společné memorandum, které podepsali o víkendu čeští, polští a němečtí farmáři. Dalším, komu chtěli farmáři listinu předat, byl také premiér Petr Fiala (ODS).

Řekl to předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach.

Fiala novinářům v Sadové na Královéhradecku řekl, že rozumí některým požadavkům zemědělců a vláda je připravena věci měnit, je podle něj ale třeba jednat. Demonstrace nic nevyřeší.

„Hnůj se má sypat na pole, traktory patří taky na pole. My máme být za jednacím stolem a bavit se o tom, co české zemědělství potřebuje,“ uvedl s odkazem na protest zemědělců v Praze v minulém týdnu. Radikalizaci některých zemědělských organizací považuje za zbytečnou. Rozumí zejména požadavkům vůči evropské zemědělské politice i tomu, že si evropští zemědělci stěžují na levné dovozy.

Také vicepremiér Vít Rakušan (STAN) vyzval zemědělce, aby se při jednáních nepohybovali v ultimátech. Výborný je podle něj vstřícný, mimo jiné hájí autenticky zájmy českých zemědělců na evropské úrovni. „Nemám pocit, že by vláda potřeby neslyšela, nechtěla s tím něco dělat. Na druhou stranu se bavme o instrumentech, které jsou při protestech používány,“ uvedl při příchodu na jednání kabinetu.

„V sobotu jsme se zúčastnili protestu v polské Sieniawce, kde polští zemědělci zablokovali hraniční přechody, a podepsali jsme tam společné memorandum,“ doplnil za zemědělce Erlebach. Farmáři žádají kromě jiného revizi společné zemědělské politiky Evropské unie, odmítnutí současné podoby zelené politiky nebo zastavení bezcelního přílivu produktů ze zemí mimo Evropskou unii, které nesplňují unijní normy pro výrobu a kvalitu. Žádají také okamžité zablokování podle nich nekontrolovaného a bezcelního dovozu z Ukrajiny.

V Libereckém kraji je to už čtvrtý podobný protest, do něhož se zapojila zemědělská technika. V minulých týdnech se sjeli farmáři do České Lípy, Liberce, demonstrovali také u česko-polského hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou. Zatímco do těchto akcí se zapojovalo až 70 traktorů z celého kraje i přilehlých oblastí, tentokrát jich bylo výrazně méně. Nedorazili třeba lidé z největšího podniku v kraji ZOD Brniště. „Zemědělci musí na pole,“ vysvětlil důvody Erlebach.

Čeští farmáři se bojí poklesu konkurenceschopnosti, ztrátové výroby, zavírání provozů, snižování výroby. Upozorňují na to, že Česko selhává v soběstačnosti v produkci potravin. Požadují po vládě podporu zaměstnanosti na venkově snížením odvodů na sociálním pojištění, podobně jako to podle Erlebacha funguje v sousedním Polsku nebo Rakousku.

Žádají také, aby vláda nekrátila podporu pro životní pohodu zvířat a vrátila zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem. Některé ústupky už vláda slíbila, podle Erlebacha ale zatím farmáři dostali jen sliby. „Na papíře nic není,“ zdůraznil.

Zemědělci podle vyjádření Agrární komory připravují další protest na 21. března. O formě protestu se představenstvo a dozorčí rada AK teprve dohodnou. Podle ankety ČTK v krajích zatím o dalším protestu není jasno. Jednotlivá regionální uskupení budou o plánu teprve jednat. Například ředitelka středočeské agrární komory Petra Novotná další protesty nevylučuje.

„Vždy jsme byli spíš pro vyjednávání, ale na to musí být dvě strany,“ uvedla. Některé Fialovy výroky podle ní zemědělce k dalším protestům popudily. „Zatím se jedná a ještě se uskuteční jednání mezi premiérem a Zemědělským svazem,“ řekla ČTK za Regionální agrární komoru Jihomoravského kraje Martina Boková. Lepší představu, co se bude dít, by měli mít podle ní zemědělci na konci týdne. Raději by dosáhli dohody, aby se mohli plně věnovat jarním pracím na polích. Na splnění pěti bodů, které předložili vládě, dále trvají.

Podle předsedy okresní agrární komory Chomutov Jakuba Bodnárika bude případnému protestu předcházet jednání. „Naším cílem není, abychom pouze protestovali a dělali humbuk. Chceme nějakého řešení docílit,“ řekl. Liberecký předseda Erlebach by se spíše přikláněl k celoevropskému protestu 20. března. „Jde jen o to, rozhodnout, zda do toho znovu hnát traktory, nebo dát nespokojenost najevo osobní účastí na nějakém místě,“ řekl.

Reklama

Doporučované