Hlavní obsah

O škrtech v dotacích se ještě bude jednat, říká nový šéf Svazu průmyslu

Rozhovor: O škrtech v dotacích se ještě bude jednat, říká nový šéf Svazu průmyslu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Svaz průmyslu a dopravy má nového šéfa. Jan Rafaj se v čele nejvlivnější lobbistické organizace českého byznysu bude například snažit změkčit snížení dotací, které vláda oznámila v rámci úsporného balíčku.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Nový šéf Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj se bude snažit, aby se o osekání dotací, které vláda oznámila v rámci úsporného balíčku, ještě jednalo. Bude se prý snažit zachovat ty, jejichž zrušení by znevýhodnilo české firmy.

„Seznam dotací, kterých se mají týkat vládní úspory, jsme zatím nedostali,“ řekl v pořadu Agenda SZ Byznys. Podle něj premiér Petr Fiala (ODS) trvá na zachování celkové sumy úspor, tedy 55 miliard, ale prý je ochotný některé tituly vyměnit. „Pan premiér vyzval ministry, kterých se to týká, aby se s námi ještě sešli,“ řekl Rafaj.

„Není to o tom, že by tu průmysl stál s nataženou rukou a chtěl nutně nějaké dotace. Chce jen, aby stát fungoval rychle a efektivně,“ řekl třeba nedávno Rafaj v rozhovoru pro SZ Byznys.

Jan Rafaj

  • Prezident Svazu průmyslu a dopravy.
  • Vystudoval práva, kariéru začínal ve Válcovnách plechu Frýdek-Místek. Šestnáct let strávil v Nové Huti Ostrava (později Mittal Steel), řadu let v představenstvu.
  • Rafaj nyní působí v realitním byznysu, je předsedou představenstva ostravské společnosti Heimstaden Czech, největšího poskytovatele nájemního bydlení v Česku a dědice více než 40 tisíc bytů po důlní firmě OKD. Má za sebou ale dlouhou praxi v průmyslu. Kariéru začínal ve Válcovnách plechu Frýdek-Místek, později strávil přes 11 let na různých manažerských postech v ostravské hutní skupině ArcelorMittal, dnes Liberty Steel.

To byl ještě „jen“ kandidátem na šéfa Svazu průmyslu a dopravy. Nyní jím byl zvolen a ukáže se, jak bude umět prosazovat zájmy českého průmyslu. Právě zmiňované dotace, tedy jejich zásadní osekání, jsou totiž jedním z hlavních bodů vládního úsporného balíčku.

Poprvé v novodobé české historii také vláda plánuje zvýšit zdanění firemních zisků. Od roku 1993 totiž daň z příjmů právnických osob klesala. Současná sazba ve výši 19 procent platí již 13 let. Nyní kabinet v rámci souboru opatření k ozdravení veřejných financí navrhuje, aby společnosti odváděly daň ze zisku ve výši 21 procent.

„Toto zdanění je velký problém. Nejdříve má vláda šetřit a až pak zvyšovat daně. Investice tak mohou skončit za hranicemi a rozhodně to utlumuje rozvoj byznysu,“ řekl Rafaj. Podle něj totiž nyní Česká republika bude soutěžit o investice se zeměmi, kde mají buď daň z příjmů fyzických osob nižší, nebo mají euro. Státnímu rozpočtu má růst firemní daně podle vlády přinést navíc 22 miliard korun.

Svaz průmyslu a dopravy

  • Svaz průmyslu a dopravy je největší zaměstnavatelskou asociací v Česku.
  • Je tzv. připomínkovým místem k legislativním návrhům, tj. vyjadřuje se k návrhům zákonů.
  • Reprezentuje 11 tisíc firem s více než 1,3 miliony zaměstnanců. Přímými členy je přes 140 podniků, další jsou zastoupeny prostřednictvím více než 30 oborových asociací.
  • Cílem svazu je hájit společný zájem českých zaměstnavatelů a podnikatelů v domácí i evropské politice. Je tak nejmocnějším lobbistou v zemi.
  • O nejvyšší post prezidenta se po Jaroslavu Hanákovi na další čtyřleté období ucházeli čtyři kandidáti: Mirek Topolánek, Bohdan Wojnar, Miroslav Palát a Jan Rafaj. Právě ten ve volbě zvítězil.

Stát může šetřit daleko více

Firem se také dotkne konec daňové úlevy u zaměstnaneckých benefitů. Ty jsou přitom u řady firem součástí odměňování zaměstnanců a bez daňové výhody je zřejmě firmy zruší. To ale zase může vyvolat tlak na vyšší řádnou mzdu.

„Tlak na vyšší mzdy tu rozhodně bude už kvůli inflaci,“ uvedl Rafaj. Právě proto podle jeho slov i Svaz průmyslu tlačil na vládu, aby benefity nedanila. „My tím motivujeme zaměstnance a je to samozřejmě i o nějakém životním standardu,“ dodal.

Stát by mohl šetřit ještě mnohem více, je přesvědčen. „Mohl začít dříve a podle našeho názoru může stát šetřit ještě daleko více, než kolik si navrhl. Jinak samozřejmě podporujeme zrušení všech opatření, která byla zbytečně plošná a podporovala třeba i vysokopříjmové skupiny, například školkovné.“

Funkci přebírá Rafaj ve chvíli, kdy odbory vyhlásily s okamžitou platností stávkovou pohotovost. „Chápu, že mají své instrumenty, ale myslím, že se unáhlily, myslím si, že měly počkat na jednání tripartity a teprve potom případně reagovat,“ dodal.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované