Hlavní obsah

Zvýšíme mzdy, reaguje firma Nexen na stávku zaměstnanců

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Nexen Tire u Žatce na Lounsku, kde v úterý ráno část zaměstnanců zahájila neomezenou stávku, připravuje zvýšení mezd od 1. března letošního roku. O jak velké zvýšení mezd půjde, neuvedli.

Článek

Zástupci firmy to sdělili ve vyjádření pro ČTK. Firma zmínila, že mzdy v minulosti všem svým zaměstnancům zvedla. Odbory naopak tvrdí, že se mzdy velké části zaměstnanců nezvýšily od roku 2018.

Firma tvrdí, že je nyní kvůli rostoucím nákladům ve ztrátě. Podle údajů z výročních zpráv ve Sbírce listin společnost v roce 2021 vykázala zisk po zdanění přes 709 milionů Kč, o rok dříve byla ve ztrátě 1,4 miliardy Kč. Odbory podle zástupců firmy stávkují za nepřiměřené požadavky, které neodpovídají ekonomické situaci společnosti.

V červených číslech

Část zaměstnanců jihokorejské výrobny pneumatik stávkuje s cílem uzavřít kolektivní smlouvu, v níž odbory žádají pro zaměstnance mimo jiné také zvýšení mezd. Odboráři tvrdí, že s nimi zaměstnavatel nechtěl před vyhlášením stávky jednat. Firma uvádí, že naopak odbory od loňského ledna na přímá jednání se společností nereagovaly.

„Skutečnost naší společnosti je taková, že na základě produktů vyrobených čistě v České republice se nachází v červených číslech,“ stojí v dnešním vyjádření. Důvodem jsou rostoucí náklady na logistiku, ceny ropy i materiálů. Firma i přesto vyrábí 15 600 pneumatik denně, uvedli zástupci.

„V tak zoufalé ekonomické situaci je odborová stávka akcí, která nemůže prospět jak společnosti, tak jejím zaměstnancům. Každý z nás má právo na ochranu, ale musíme se zdržet všeho, co by mohlo poškodit každého z nás. Očekává se, že škoda, kterou utrpí společnost stávkou, bude velká,“ uvedli představitelé firmy.

Odboráři odhadují denní ztrátu na 15 milionů korun, firma ve vyjádření pro MF Dnes uvedla, že ztráty mohou činit až 20 milionů korun denně.

„Od ledna 2022 odbory nereagovaly na přímá jednání se společností a společnost zavedla zvýšení mezd u všech zaměstnanců o 4,7 procenta a různé programy benefitů,“ sdělili zástupci Nexenu. Odbory naopak uvádějí, že se velké části pracovníků nezvýšily mzdy od roku 2018. 

Nástupní mzda operátora výroby podle odborářů činí 22 700 korun. Průměrnou mzdu zaměstnanců firma neuvádí. Zaměstnanci, které dnes novináři před továrnou oslovili, sice stávku podporují, výši platu ale nechtěli uvádět.

V roce 2019, rok od zahájení výroby, se podle společnosti systém zvyšování mezd a benefitů zlepšil. „Od roku 2019 se výše mzdy u 98 zaměstnanců z výroby zvýšily o 13,4 procenta,“ stojí v prohlášení. „Samozřejmě, mezi nimi jsou především lidé, kteří pracovali bez absencí a jsou hodnoceni jako vynikající,“ podotkla firma.

Zaměstnanců přibude

Továrna na výrobu pneumatik je třetí největší zahraniční investicí na zelené louce, kterou ve své třicetileté historii sjednala agentura CzechInvest. Zatím je dokončena jen část, celkový objem investice by měl nakonec dosáhnout zhruba 24 miliard korun a pracovat by zde mělo téměř 1400 lidí. Nyní je to 1100. 

Společnost dnes uvedla, že navzdory obtížnému ekonomickému prostředí způsobenému pandemií a válkou na Ukrajině v současné době investuje 900 milionů eur (v přepočtu přes 21 miliard korun) a plánuje zaměstnat celkem 1400 lidí.

Společnost Nexen Tire vyrábí pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta. Firma s jihokorejským majitelem sídlí v Bitozevsi na Lounsku, v průmyslové zóně Triangle. Jde o největšího investora v této zóně na hranici Žatecka, Chomutovska a Mostecka.

Reklama

Související témata:

Doporučované