Hlavní obsah

Komentář: Utahování bude pokračovat. Ani holubice tomu nezabrání

Foto: ČTK

Končící guvernér centrální banky Jiří Rusnok a jeho nástupce Aleš Michl během jmenovacího ceremoniálu.

Reklama

Realita vždycky zvítězí. Jen se možná s novou bankovní radou prosadí o pár měsíců později.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Aleš Michl se stal novým guvernérem ČNB. Trhy zareagovaly nejednoznačně: zatímco u koruny došlo k výraznému oslabení, (na chvíli až ke 25,50 koruny za euro), u očekávání budoucích tržních sazeb (ukazatel FRA) došlo jenom k mírnému poklesu. Nelze tedy kategoricky tvrdit, že by trh kvůli nástupu Aleše Michla ztratil víru v Českou národní banku.

A myslím, že pro uchování důvěry jsou dobré důvody. Michl a Oldřich Dědek jsou zatím jedinými holubicemi ve stávající bankovní radě. A jmenováním Aleše Michla do čela banky se na počtu holubic nic nemění. Je pravda, že počátkem července končí mandát trojici jestřábů – Vojtěchu Bendovi, Tomáši Nidetzkému a Jiřímu Rusnokovi. Ale domnívám se, že nakonec nedojde k jejich nahrazení dvojicí (nebo dokonce trojicí) vyhraněných holubic, které by už společně dokázaly otočit kormidlem ČNB k nižším sazbám. A proč k tomu nedojde?

Zaprvé, prezident Zeman se při výběru kandidátů na guvernéra setkal kromě Marka Mory, jemuž končí mandát v polovině února 2023, také s Tomášem Nidetzkým. Lze z toho snad dovodit, že s jeho opětovným jmenováním do bankovní rady spíše počítá. A Nidetzký je spíše jestřáb.

Zadruhé, prezident Zeman řekl, že by si „nepřál, aby došlo k razantnímu poklesu úrokových sazeb“, ale že se „na druhé straně domnívá, že neexistují v současné situaci dostatečné důvody k jejich dalšímu zvyšování“. Nemyslím si proto, že by skutečně chtěl, aby bankovní rada otočila kormidlem měnové politiky o 180 stupňů.

Zatřetí Aleš Michl si uvědomuje, co je cílem ČNB. Po svém jmenování řekl, že „hlavní cíl bude navrátit inflaci na dvě procenta“ a že „předpokládá, že to bude trvat dva roky“.

A konečně – realita vždycky zvítězí. Makroekonomická situace ani případné holubičí bankovní radě prostě nedovolí sazby snížit. Fiskální politika je dnes extrémně uvolněná. Koruna je o pět až šest procent slabší, než jakou ji chtěla mít aktuální prognóza ČNB. Inflační očekávání jsou již nyní rozvolněná jak u firem, tak u domácností. Nezaměstnanost je nejnižší v historii a nejnižší v EU.

Nejpozději na podzim se kvůli tomu všemu ukáže, že inflace je mnohem odolnější a trvanlivější, než se čekalo. A že bez dalšího růstu sazeb se její sebenaplňující dynamiku zkrátka nepodaří zlomit.

Jinými slovy, ČNB bude pokračovat v utahování měnové politiky i s novým holubičím guvernérem. Jen možná o pár měsíců či nanejvýš čtvrtletí později.

Reklama

Doporučované