Hlavní obsah

Mistři pesimistických předpovědí hlásí: Oživení nečekejte až do léta 2024

Foto: Pexels.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Uznávaný německý institut Ifo vydal pesimistickou předpověď pro německou ekonomiku. Původně odhadovaný růst, byť malý, se změnil na stagnaci. A vývoj v Česku odhaduje také hůře než před měsícem.

Článek

„Hospodářské oživení se zpožďuje,“ uvedl prestižní vědecký ústav Ifo z Mnichova. Zároveň zhoršil předpověď pro německou ekonomiku pro závěr roku 2023 i první pololetí roku 2024. Ještě přísnější byli němečtí vědci na Českou republiku. A bohužel institut Ifo má pověst instituce, jejíž předpovědi se většinou nemýlí.

Tak velkou revizi svých předpovědí mnichovský ústav už dlouho neprovedl. Ještě v podzimní prognóze totiž očekával, že německá ekonomika překoná svou stagnaci ještě před koncem roku, kdy její výkon proti třetímu čtvrtletí posílí o 0,3 procenta HDP. Zimní předpověď, kterou Ifo publikoval ve čtvrtek, už ale mluví o stagnaci. Růst na příští rok v prosinci snížil na 1,3 procenta z 0,9 procenta, které předpovídal v září. Německo je přitom pro českou ekonomiku zásadní partner a stav českého hospodářství často kopíruje právě vývoj našeho souseda.

Ifo

Ifo Institute for Economic Research je výzkumná instituce se sídlem v Mnichově. Ifo je zkratka z Information and Forschung. Jako jeden z největších německých ekonomických think tanků analyzuje hospodářskou politiku a je známý svým měsíčním Ifo Business Climate Index for Germany.

Zdroj: Wikipedia

„Celkově se ekonomika od začátku roku znatelně ochladila a oživení, které se původně očekávalo ve druhé polovině roku, se nedostavilo,“ uvedl zástupce ředitele institutu Timo Wollmerhäuser.

Důvodů revize je celá řada. Podle očekávání sice vyrostla kupní síla Němců, vyšší příjmy však neutratili za spotřebu, ale uložili na své účty. Do Německa nedorazily žádné větší investice, světové centrální banky se nadále bojí inflace a drží úrokové sazby vysoko. Trpí i německý export, protože většina světových ekonomik dosud posiluje spíše sektor služeb oslabený v časech covidu. Ekonomiku tak podpořily pouze vyšší výdaje spolkové vlády na zbrojení.

Předpovědi ústavu Ifo

(růst HDP v procentech)

NěmeckoČesko
2023202420232024
Zima 20220,11,6-0,42,3
Jaro 2023-0,11,7-0,52,7
Léto 2023-0,41,5-0,41,8
Podzim 2023-0,41,3-0,21,3
Zima 2023-0,30,9-0,50,7

Zdroj: Ifo

A výraznější změnu k lepšímu nelze čekat ani počátkem příštího roku. „Evropská centrální banka pravděpodobně rozhodne o prvním snížení klíčových úrokových sazeb začátkem léta příštího roku,“ upozornil Wollmerhäuser na jeden z důvodů. Potíže může mít i jeden z klíčových obchodních partnerů Čína, která se potýká „se strukturální krizí na trhu realit“. Prognózu na příští rok snížil také verdikt Ústavního soudu, který spolkové vládě zakázal využít na podporu ekonomiky peníze, které si půjčila na boj s covidem. Neznamená to ovšem, že přichází další krize, pouze se odkládá očekáváné zlepšení.

Ifo zahrnuje do své prognózy okolní země. Například loni v prosinci předpověděl, že česká ekonomika letos poklesne o 0,5 procenta. Odhad se zřejmě vyplní na desetinu procenta. Předpověď pro vývoj české ekonomiky na příští rok se v dokumentech Ifo průběžně snižuje. Ještě v září ústav očekával, že tuzemská ekonomika příští rok vyroste o 1,3 procenta HDP, v prognóze z prosince už očekává jen 0,7 procenta. Prognózy České národní banky i Ministerstva financí jsou o poznání příznivější.

Naposledy na sebe ústav Ifo upozornil letos v srpnu, když jako první ohlásil, že se Německo výrazněji nezotaví ani v druhé polovině roku.

Reklama

Doporučované