Hlavní obsah

Naše země je jim malá. Takto čeští byznysmeni nakupovali firmy v zahraničí

Řada českých byznysmenů zkouší štěstí v Americe. Ilustrační foto.

Reklama

Tuzemští byznysmeni udělali v roce 2021 v zahraničí rekordní akvizice v čele s jedenáctimiliardovým nákupem ve Spojených státech. Ta největší však zřejmě přijde příští rok.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Čeští byznysmeni dávno neskupují firmy jen v okolních státech nebo ve východních zemích. Stále častěji si troufají na prověřené trhy západního světa.

Je to i příklad největší letošní akvizice v zahraničí, kterou udělala Draslovka Holding. Za tou stojí miliardářské trio Bobela, Pudil a Dobrovský z BPD Partners společně s rodinou Brůžků.

Česká společnost Draslovka Holding koupila divizi americké chemické společnosti Chemours za 520 milionů dolarů, což je v přepočtu 11,3 miliardy korun. Draslovka Holding už dnes patří k největším výrobcům kyanidů na světě a její ambice ve Spojených státech nekončí.

Aktuálně staví novou továrnu v Nizozemsku a také se pokouší za více než dvě miliardy převzít továrny na výrobu kyanidu sodného v Jižní Africe. Transakci však v listopadu pozastavil tamní antimonopolní úřad.

„Velké příležitosti nad 150 milionů eur (3,8 miliardy korun) v tuzemsku moc nejsou. Čeští byznysmeni se proto dívají do zemí, kde věří, že je nižší riziko. Typicky do západní Evropy, ale i dál. Někteří – jako Draslovka – našli díru na trhu a konsolidují ho po světě. Země je jim už malá,“ je přesvědčen výkonný ředitel Patria Corporate Finance Petr Dědeček.

Fotbalová třešnička

Velmi aktivní byl letos Daniel Křetínský, hlavní postava Energetického a průmyslového holdingu, který se svým společníkem Patrikem Tkáčem po covidovém propadu masivně využíval příležitostí na akciových trzích. Vybudovali tak solidní pozice například v německém velkoobchodníku Metro nebo nizozemské a britské poště.

Křetínský kromě toho ještě sám investoval do menšinového podílu v anglickém fotbalovém klubu West Ham United.

Význam českých investorů na trhu fúzí a akvizic v posledních letech setrvale roste. Podle údajů odborného serveru Merger Market se počet takovýchto akvizic za období od ledna do listopadu roku 2021 meziročně více než zdvojnásobil.

Tento trend určitě bude dále sílit, jak se jednotlivé obory budou v Česku stále vice konsolidovat.
Igor Mesenský, partner KPMG

„Investory v těchto případech nejsou pouze velké finanční či průmyslové skupiny, ale i středně velké společnosti, které hledají cesty na nové trhy. I my máme řadu poptávek od českých společností, které zvažují investice v zahraničí a tento trend určitě bude dále sílit, jak se jednotlivé obory budou v Česku stále vice konsolidovat,“ uvedl pro SZ Byznys partner KPMG Igor Mesenský.

Největší obchody

Výběr transakcí českých byznysmenů v zahraničí za rok 2021

Firma/byznysmenKupovaná firmaCena (v mld. Kč)
Draslovka HoldingMining Solutions (USA)11,3
CPI Property GroupImmofinanz (Rakousko)14,9 (aktuální hodnota podílu 21,4 %)
Česká zbrojovka GroupColt Holding Company (USA)4,7
PPF Real EstateSouthPark Center (USA)6,9
PPF Real EstateMansell Overlook (USA)2,1
Daniel KřetínskýWest Ham United4 až 5 (odhad)
Agrostroj PelhřimovStoll Maschinenfabrik2 (odhad)
Emma CapitalBazzarneuvedeno
AgrofertAgronomneuvedeno

Aktivní byla i skupina PPF, která nainvestovala téměř deset miliard korun do nemovitostí ve Spojených státech. Na tamním trhu koupila legendární značku pušek Colt i tuzemská Česká zbrojovka Group.

Do sousedního Německa se pustil například výrobce zemědělských strojů Agrostroj Pelhřimov, který převzal svého konkurenta Stoll. V Británii se snaží získat licenci na provozování národní loterie Karel Komárek. A za zmínku stojí například i nákup minoritního podílu necelých šest procent v upadající firmě americké Groupon, kterou podnikli investoři Jan Barta a Dušan Šenkypl z Pale Fire Capital.

Snaží se i střední velikosti. Ve většině případů jejich úsilí není příliš úspěšné.
Petr Kymlička, partner poradenské společnosti Moore Czech Republic

Zahraniční expanze je však zatím stále výsadou těch největších. „V Západní Evropě se snaží i tuzemské firmy střední velikosti. Bohužel je třeba konstatovat, že ve většině případů jejich úsilí není příliš úspěšné,“ říká partner poradenské společnosti Moore Czech Republic Petr Kymlička.

Důvodem je podle něho nejen jistá naivita v přístupu k akvizicím na straně tuzemských firem, které jsou často negativně překvapeny cenovým očekáváním prodávajících, ale také – mírně řečeno – rezervovaným stanoviskem stávajících majitelů k prodeji jejich majetkových účastí zájemcům z „východní Evropy“.

„Problémem jsou i vysoké transakční náklady například na právní služby, účetní a daňové poradenství. Ovšem ani v případě úspěšné transakce není zdaleka vyhráno. Většina akvizic končí do tří let rozchodem,“ dodává Kymlička.

Rakouský obr

Ta největší transakce však začala teprve na sklonku roku. Realitní byznysmen Radovan Vítek zvýšil svůj podíl v rakouské Immofinanz na víc než 21 procent a podal nabídku na převzetí celé realitní skupiny, která spravuje aktiva v hodnotě sedm miliard eur, tedy asi polovinu co Vítkova CPI Property Group.

Vítek si zároveň zajistil dalších 10,6 procenta od společnosti RPPK Immo, za níž stojí slovenský finančník Peter Korbačka.

Nájezdník z Česka, který byl letos velmi aktivní i v Itálii, to však nebude mít jednoduché. Jen těsně po Vítkovi podala konkurenční nabídku na převzetí zhruba desetiprocentního podílu akcií rakouská S Immo, která nabídla za akcii téměř o dvě eura více. S Immo je už dnes majitelem asi 14 procent akcií Immofinanz.

Reklama

Doporučované