Hlavní obsah

Slavný bankéř dostal přidáno 24 procent. Zisk banky spadl o 24 procent

Foto: Profimedia.cz

Šéf Goldman Sachs David Solomon.

Reklama

Bance Goldman Sachs Group se loni příliš nedařilo, jedním z důvodů je i změna strategie. Její šéf David Solomon však přesně díky tomu dostane přidáno.

Článek

Slavnému bankovnímu domu z Wall Street Goldman Sachs Group sice loni klesl zisk o 24 procent, ale na výplatnici jejího šéfa Davida Solomona se to nijak neprojeví – představenstvo mu totiž schválilo růst odměny o 24 procent na 31 milionů dolarů za rok. Napsala to agentura Bloomberg.

Balíček pro 62letého bankéře zahrnuje základní plat ve výši dvou milionů dolarů a variabilní odměnu ve výši 29 milionů dolarů, z čehož 20,3 milionu dolarů je ve formě akcií. Vyplývá to z dokumentace pro regulační orgány.

Akcie Goldman Sachs si v roce 2023 polepšily o 12 procent, což je řadí na čtvrté místo mezi šesti největšími americkými bankami. Firma zahájila letošní rok jedním z největších kol propouštění v historii, kdy zrušila přibližně 3200 pracovních míst.

Představenstvo a výbor pro odměňování banky vyzdvihly Solomonovo „rozhodné vedení při rozpoznávání potřeby vyjasnit a zjednodušit strategii firmy“, jak se uvádí ve zprávě. To sice „negativně ovlivnilo krátkodobé výsledky“, ale tato opatření „byla rozhodující pro přeorientování firmy s mnohem silnější platformou pro rok 2024 a další roky“.

Banka totiž strávila většinu loňského roku hašením vnitřních rozporů, kdy bankéři vzdali své pokusy o „bankovnictví pro lidi“ a znovu se zaměřili na byznys pro firmy a velké investory.

Ačkoli banka ve svých výsledcích stále uvádí tři divize, tedy včetně retailové části pro běžné klienty z řad občanů, investory manažeři upozorňují, aby se zaměřili na její investiční banku a divizi správy peněz. Tyto dvě skupiny tvořily v loňském roce přibližně 95 procent příjmů Goldmanu.

Kromě stahování z retailových služeb nesvědčil loňským výsledkům ani vývoj na kapitálových trzích, které podle Bloombergu omezily poplatky, a zvýšily se také ztráty z investic do nemovitostí.

Tento mix vedl k tomu, že Goldman vykázal za rok čistý zisk ve výši pouhých 8,52 miliardy dolarů, což je výrazně méně než v posledních letech.

Solomon však nezná jen rostoucí výplatnici, v roce 2022 se mu odměna snížila přibližně o 30 procent, hospodářské výsledky však tehdy padaly ještě hlouběji. Jeho loňský platový skok byl větší než u všech ostatních generálních ředitelů velkých amerických bank, jejichž odměny byly zveřejněny – ale v absolutních číslech jsou na tom ostatní šéfové bank lépe.

Minulý měsíc další banka z Wall Street, JPMorgan Chase & Co., uvedla, že dlouholetému generálnímu řediteli Jamiemu Dimonovi přiznala za loňský rok 36 milionů dolarů, což je o 4,3 procenta více než o rok dříve. Banka Morgan Stanley zvýšila Jamesi Gormanovi za jeho poslední rok ve funkci generálního ředitele plat o 17 procent na 37 milionů dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované