Hlavní obsah

Sledoval Muska, teď ho vyměnil za tryskáče ruských oligarchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Teprve devatenáctiletý Jack Sweeney se na twitteru nedávno proslavil sledováním soukromého tryskáče Elona Muska. Teenager má teď ale nový cíl – jsou jím ruští oligrachové.

Článek

Devatenáctiletý mladík z Floridy si kvůli invazi na Ukrajinu posvítil na ruské magnáty. Jack Sweeney na svém twitterovém účtu Russian Oligarch Jets momentálně „pronásleduje“ soukromá letadla ruských oligarchů. Ti právě čelí mezinárodnímu tlaku kvůli ruské invazi na Ukrajinu, kterou nařídil prezident Vladimir Putin.

Student není jediný, kdo nabízí podobné služby. Jeho účty jsou však snadno dostupné a nabízejí poměrně zajímavý pohled na život dnešních miliardářů. „Tryskáč D-APGS Alexandera Abramova odletěl z Londýna,“ uvedl v úterý dopoledne Sweeney na svém účtu.

Colby Howard, prezident společnosti Paragon Intel, která poskytuje podnikové letecké zpravodajství prostřednictvím svého produktu JetTrack, řekl pro server Bloomberg, že Sweeneyho účty na twitteru jsou něco jako „magazín People“ podnikového leteckého zpravodajství.

„Lidé jsou posedlí bohatstvím víc než kdy jindy. Je to vlastně forma paparazzi, proto je to tolik populární,“ řekl Howard.

Sám Sweeney uvedl, že účty spustil poté, co obdržel četné žádosti o sledování letadel ruských oligarchů. Pomocí seznamu letadel sledovaných blogem „Radar Spots“ byl teenager schopen rychle založit další účet na twitteru. Během několika dní získal více než 100 tisíc sledujících.

„Letadla, která tito oligarchové mají, jsou naprosto šílená. Jejich letadla jsou ve srovnání s jinými tryskáči obrovská,“ řekl Sweeney Bloombergu s tím, že nejbohatší lidé Ruska cestují v komerčních letadlech jako jsou Airbus A319 nebo Boeing 737.

Účet Russian Oligarch Jets sleduje různé typy leteckých prostředků – od vrtulníků až po soukromé tryskáče. Sweeney na svém účtu sleduje například i stroje nejbohatšího muže Ruska Vladimira Potanina, majitele fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče nebo ocelářského miliardáře Alexandera Abramova.

Může být poměrně fascinující sledovat, kam se ruští oligarchové chystají odletět. Colby Howard však upozorňuje, že informace o polohách letadel nezadávají věci do kontextu. Nikdo totiž nemůže s určitostí zjistit, kdo pomocí tryskáčů skutečně cestuje. Z toho důvodu je pak mnohem náročnější přijímat zásadní opatření vůči těmto letům.

„Jeden tryskáč, který prolétá Miami, nic neznamená. Nevíme, kdo je na palubě. Účet vám neřekne, jaké informace jsou důležité a nenabídne kontext, který potřebujete k rozhodnutí,“ řekl Howard.

Faktem ovšem je, že ruští oligarchové mají nyní své možnosti zásadně omezené. Evropská unie, Velká Británie či Kanada uzavřely svůj vzdušný prostor pro všechny lety z a do Ruska – a to včetně soukromých tryskáčů.

Jack Sweeney si už v minulosti „hrál“ se soukromým tryskáčem Elona Muska. Na účtu Elon Musk’s Jet umožnil veřejnosti sledovat pohyb letadla šéfa Tesly. Musk dokonce Sweeneymu za smazání úču nabízel peníze, v přepočtu šlo o necelých 110 tisíc korun. Teenager ale nabídku odmítl a tryskáč Elona Muska je tak možné sledovat na twitteru i dnes.

Reklama

Doporučované