Hlavní obsah

Štědří miliardáři, kteří na dolar nehledí. Kdo daroval loni nejvíce peněz

Foto: Facebook.com/gatesfoundation/

Bill Gates a Melinda French Gatesová jsou již po několikáté největšími filantropy roku. Ilustrační foto.

Reklama

Exmanželé Gatesovi opět opanovali žebříček velkorysých Američanů. Celkově dali na dobročinné účely v minulém roce 15 miliard dolarů. Historicky ale stále nemají na nejštědřejšího člověka, Inda Džamšéddžího Tátu.

Článek

S bohatstvím jde často ruku v ruce i dobročinnost. Server Chronicle of Philantrophy sestavuje každý rok žebříček padesáti nejštědřejších amerických filantropů a nedávno zveřejnil i ten pro rok 2021.

Prvním místem se mohou již po několikáté pyšnit dnes už bývalí manželé Bill a Melinda French Gatesovi. Ti v minulém roce přispěli skrze svou nadaci celkem 15 miliardami dolarů, v přepočtu více než 300 miliard korun. Jde o nejvyšší finanční obnos, který kdy Gatesovi v jednom roce darovali.

Hned za nimi se drží americký podnikatel a politik Michael Bloomberg. Ten v minulém roce daroval více než 1,5 miliardy dolarů na umění, vzdělávání, životní prostředí, veřejné zdraví a programy zaměřené na zlepšení správy měst po celém světě. Podobnou částku věnoval Bloomberg na dobročinné účely i v roce 2020.

Musk na seznamu není, chybí i exmanželka Bezose

Překvapivý „pád“ zaznamenal Jeff Bezos, který v roce 2020 opanoval žebříček, když daroval 10 miliard dolarů na boj s klimatickými změnami. Minulý rok poskytl zakladatel Amazonu na charitativní účely přes 510 milionů dolarů, což v žebříčku stačilo „jen“ na deváté místo.

Šéf Tesly, a podle indexu miliardářů agentury Bloomberg i nejbohatší muž světa, Elon Musk v žebříčku filantropů chybí. Z pondělní zprávy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) ale vyplývá, že Musk věnoval na charitu akcie Tesly v hodnotě 5,74 miliardy dolarů. A i když jde o příspěvek skrze akcie, znamená to, že předběhl Michaela Bloomberga. Všichni, kteří se umístili za ním, by si tak měli „pohoršit“ o jedno místo.

Důvodem, proč se Musk na podobných žebříčcích dlouhodobě nepohybuje, může být i to, že preferuje anonymní dárcovství. Kromě Muska chybí v žebříčku největších filantropů i MacKenzie Scottová, bývalá manželka Jeffa Bezose. Ta se v roce 2020 umístila na druhém místě a i minulý rok rozdala nemalé jmění – údajně 2,7 miliardy dolarů. Scottová však koncem minulého roku uvedla, že nechce zveřejňovat, kolik peněz daruje. Z toho důvodu v žebříčku chybí.

Deset největších filantropů roku 2021 podle Chronicle of Philantrophy

  1. Bill Gates & Melinda French Gatesová – 15 miliard dolarů
  2. Michael Bloomberg – 1,6 miliardy dolarů
  3. William Ackman a Neri Oxmanová – 1,2 miliardy dolarů
  4. Mark Zuckerberg a Priscilla Chanová – 1,04 miliardy dolarů
  5. Sergey Brin a Nicole Shanahanová – 816 milionů dolarů
  6. Jack Dorsey – 764, 6 milionů dolarů
  7. Denny Sanford – 725 milionů dolarů
  8. Phil a Penny Knightovi – 700 milionů dolarů
  9. Jeff Bezos – 510,7 milionů dolarů
  10. Patrick a Shirley Raynovi – 480 milionů dolarů

Kompletní seznam všech 50 největších filantropů k nalezení zde.

Exmanželé Gatesovi dýchají na paty nejštědřejšímu Indovi

Minulý rok pak Hurun Research Institut ve spolupráci s nadací EdelGive zveřejnil žebříček největších filantropů od roku 1900. Rozhodujícím faktorem byla v tomto případě celková částka, kterou lidé věnovali na charitu během svého života.

První místo opanoval indický podnikatel Džamšéddží Táta, který zemřel v roce 1904 a od té doby ho zatím nikdo nepřekonal. Táta položil základy konglomerátu Tata Group, který patří k těm největším v Indii. Během svého života daroval na charitativní činnosti více než 100 miliard dolarů, v přepočtu jde o částku převyšující 2 biliony korun.

Na druhém místě se pak umístil asi nejznámější pár filantropů – Bill Gates s exmanželkou Mellindou French Gatesovou. Ti během své charitativní činnosti věnovali, podle žebříčku z roku 2021, na dobročinné účely více než 74 miliard dolarů. V žebříčku se pak vyskytují další známé osobnosti, jako Warren Buffet, George Soros nebo syn Henryho Forda, Edsel Ford.

Nejvýzamnější filantropové za posledních 122 let

  1. Džamšéddží Táta – 102,4 miliard dolarů
  2. Bill Gates & Melinda French Gatesová – 74,6 miliard dolarů (nezahrnuje 15 miliard dolarů za rok 2021)
  3. Henry Wellcome – 56,7 miliard dolarů
  4. Howard Hughes – 38,6 miliard dolarů
  5. Warren Buffet – 37,4 miliardy dolarů
  6. George Soros – 34,8 miliardy dolarů
  7. Hans Wilsdorf – 31,5 milardy dolarů
  8. JK Lilly Sr – 27,5 mld dolarů
  9. John D Rockefeller – 26,8 mld dolarů
  10. Edsel Ford – 26,6 miliard dolarů

Seznam byl zveřejněn v polovině roku 2021.

Reklama

Doporučované