Hlavní obsah

Zemřel Charlie Munger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Charlie Munger (vpravo) a Warren Buffett na snímku z roku 2019.

Reklama

Ve věku požehnaných 99 let, měsíc před svými stými narozeninami, zemřel investor Charlie Munger. Celoživotní parťák Warrena Buffetta byl znám nejen svými investičními úspěchy, ale také moudrostí a smyslem pro humor.

Článek

Když se řekne Berkshire Hathaway, většina lidí si okamžitě vybaví jméno Warrena Buffetta, legendárního miliardáře a filantropa, který je považován za jednoho z nejúspěšnějších investorů všech dob. Méně známý, ale rozhodně neméně důležitý, byl jeho dlouholetý společník a pravá ruka, Charlie Munger.

Měsíc před svými stými narozeninami zemřel. O jeho smrti informovala investiční společnost Berkshire Hathaway, v níž byl Munger místopředsedou představenstva. Podle agentury Bloomberg zemřel v kalifornské nemocnici v Los Angeles, kde roky žil.

„Berkshire Hathaway by se nikdy nevypracovala do své současné pozice bez Charlieho inspirace, vědomostí a pomoci,“ napsal v prohlášení Buffett. „Charlie mě naučil hodně o cenění podniků a lidské povaze,“ řekl také čtvrtý nejbohatší muž světa o svém investičním partnerovi v roce 2008. Připomněla to agentura AP.

Agentura Bloomberg připomíná scénku ze schůze akcionářů v roce 2002. „Je úžasné mít partnera, který řekne: ‚Ty neuvažuješ správně,‘“ vyprávěl Buffett o Mungerovi, který seděl vedle něj. „To se nestává často,“ zůstal Munger věrný své roli muže ve stínu. „Příliš mnoho generálních ředitelů se obklopuje ‚bandou patolízalů‘, kteří nejsou ochotni zpochybňovat jejich závěry a předsudky,“ dodal však Buffett.

Od paragrafů k investicím

Místopředseda Buffettova obřího konglomerátu se narodil se 1. ledna 1924 v Omaze v Nebrasce jako syn právníka a vnuk federálního soudce. Jeho mládí bylo nejprve poznamenáno hospodářskou krizí a poté i druhou světovou válkou. Obtížné časy však zformovaly jeho charakter a naučily ho odolnosti a schopnosti adaptace, jak o sobě Munger sám tvrdil.

Už jako teenager pracoval v obchodě s potravinami, který patřil shodou okolností dědečkovi Warrena Buffetta. Jeho další kroky vedly ke studiu matematiky na Michiganské univerzitě, ale v roce 1943 odešel do armády, kde sloužil jako meteorolog.

V armádě si Munger vybudoval jednu důležitou dovednost, ze které během své kariéry těžil. Bylo to díky hraní karet.

„Musíte se naučit složit karty včas, když jde pravděpodobnost proti vám. Na druhou stranu, když máte dobrou šanci na zisk, měli byste ji využít naplno. Příležitosti přichází, ale nepřichází často, takže se jí naplno chopte, když přijde,“ zmiňoval často Munger, který tento přístup úspěšně uplatňoval na poli investic.

Tehdy ještě mladý muž se hned po válce vrátil do školních lavic, když využil zákon poskytující výhody pro veterány druhé světové války. Jednou z nich bylo studium na různých univerzitách, přičemž Munger zvolil práva na Harvardu. Na prestižní univerzitě vynikal a v roce 1948 ji dokončil s vyznamenáním.

Foto: Getty Images

Valné hromady společnosti Berkshire Hathaway jsou každoročním vrcholem, který přitahuje velkou pozornost ze strany akcionářů, novinářů a celého finančního světa. Ve složení Buffett a Munger však byla ta loňská poslední. Oba klíčoví muži podniku během maratonského formátu diskutovali o aktuálním stavu společnosti, sdíleli své investiční filozofie a strategie a odpovídali na otázky akcionářů i publika. Tato neformální atmosféra, kombinovaná s vážností této finanční události, dávala valným hromadám Berkshire Hathaway jedinečný charakter nazývaný některými jako „Woodstock kapitalismu“. Foto z valné hromady konané 30. dubna 2022.

Už jako doktor práv se přestěhoval do Kalifornie, kde také jako právník pracoval a později založil vlastní firmu. Jeho záliba v paragrafech a precedenciích se však brzy stočila jiným směrem, když projevil zájem o investování. Zlomovým okamžikem v Mungerově kariéře, ale i životě, bylo setkání s Warrenem Buffettem, jeho budoucím nejlepším přítelem a obchodním partnerem.

Seznámil je společný doktor

Na Buffetovu cestu k Mungerovi výstižně vzpomíná finanční společnost Morningstar. Byl rok 1957, když místní lékař z jejich rodného města Omaha, Edwin Davis, svěřil Buffettovi správu svých peněz. Davis řekl Buffettovi, že mu důvěřuje, protože mu připomíná jiného chytrého a schopného muže, kterého zná – Charlieho Mungera.

Buffett, který o Mungerovi nikdy předtím neslyšel, zareagoval slovy: „Nevím, kdo je Charlie Munger, ale líbí se mi.“ Až o dva roky později zařídil jejich společný lékař setkání této dvojice tváří v tvář. Přesně tato chvíle položila základy pro dlouhodobé partnerství Buffetta s Mungerem a jejich společné podnikatelské úspěchy.

V roce 1965 se Warren Buffett stal majitelem Berkshire Hathaway, textilní firmy, kterou postupně transformoval v úspěšnou investiční společnost. V roce 1978 se Munger stal jejím viceprezidentem a od té doby jsou nerozlučnou dvojicí.

Byl to však on, kdo kromě Buffetta pomohl přetvořit starou textilku na fungující a především prosperující továrnu na peníze. Pod jejich vedením rostly akcie společnosti každý rok v průměru o 20 procent, což je dvojnásobek v porovnání s indexem S&P 500.

Toto skóre vyšvihlo oba na pozice velmi bohatých mužů – v Buffettově případě, se 121 miliardami dolarů, těch nejbohatších – a zajistilo jim pozici ikon nejen investorského světa. Časopis Forbes odhadoval Mungerovo jmění na 2,6 miliardy dolarů, které odvozoval právě od akcií konglomerátu Berkshire.

Munger byl známý svou investiční filozofií, která spočívala v tom, že se snaží pochopit základní principy různých disciplín, jako je psychologie, ekonomie, fyzika, matematika, historie, etika a další, a použít je k analýze a hodnocení investičních příležitostí. Byl také velkorysým filantropem, který daroval miliony dolarů na různé charitativní a vzdělávací účely.

Charlie Munger dosáhl mimořádných úspěchů v oblasti investování a stal se inspirací pro generace investičních profesionálů. Jeho nezaměnitelný pohled na svět, nekonvenční myšlení a filantropické úsilí ho činí výjimečnou postavou nejen v oblasti financí, ale i v lidské historii.

Reklama

Související témata:
Charlie Munger

Doporučované