Hlavní obsah

Cash Only: Nemovitostí bude dostatek. Stačí je výrazně zdanit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek z předměstí Prahy.

Reklama

Vyšší daně z nemovitostí by přinutily velké množství lidí v Praze, Brně a dalších městech prodávat své nemovitosti, a na trhu by zavládl nadbytek.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Cash Only, ve kterém Martin Jašminský, Zuzana Kubátová, Jiří Zatloukal a Jiří Nádoba každý pátek komentují dění v českém byznysu. Pokud vás Cash Only zaujal, přihlaste se k odběru newsletteru.

V Praze a Brně se ceny rezidenčních nemovitostí odtrhly od ekonomické reality. Češi byty vnímají jako investici, která nese slušný výnos, a do nemovitostí proudí peníze i z nedostatku jiných investičních příležitostí. Na rozdíl od Polska, Německa či Francie v tuzemsku funguje kapitálový trh jen v omezené míře, takže na domácím trhu není kam investovat.

Hlavním důvodem oblíbenosti bytů jako investice ve velkých městech je však míra zdanění nemovitostí, která patří k nejnižším v Evropě (viz mapa). V době covidové pandemie navíc byla zrušena čtyřprocentní daň z převodu nemovitostí, a nemovitosti lze v Česku také narozdíl od řady zemí odepisovat z daní.

Kdyby se razantně zvýšilo zdanění nemovitostí, výrazně by se snížila atraktivita nemovitostí jako investice. Pro normálního smrtelníka by se nevyplatilo držet dva či tři byty. Začal by masivní výprodej, na trhu by se objevily tisíce bytů, a nemovitostní bublina by skončila.

Foto: Seznam Zprávy

Zdanění nemovitostí v Evropě.

V současnosti drží více nemovitostí každá bohatší rodina. Mezi bohatými lidmi pak nemovitosti často tvoří 70 až 80 procent majetku. To vám potvrdí každý právník, který poskytuje movitější klientele servis. Lidé do nemovitostí masivně investovali v minulé dekádě ultra levných úrokových sazeb, a investují i dnes, kdy jsou úroky hypoték vyšší, akorát že v hotovosti.

Ve srovnatelném Polsku jsou ceny podstatně nižší. Zatímco ve Varšavě podle Deloitte Property Index zaplatíte za metr čtvereční nového bytu v průměru 2682 eur, tedy 68 tisíc korun, pak v Praze metr stojí 4942 eur, tedy asi 125 tisíc korun. Daň z nemovitostí jev Polsku podstatně vyšší.

Ceny v Praze šponují nahoru i cizinci z východu i západu, pro které je Praha atraktivní. A situaci nenapomáhá ani to, že se v hlavním města relativně málo a velmi pomalu staví.

Pro mnoho lidí je to kontroverzní téma. Ale především je to politický problém, protože zvýšení daní může odradit velké množství voličů-vlastníků nemovitostí. Naopak přilákat může mladé voliče, kteří zakládají rodiny a vlastní bydlení si nemohou dovolit. První skupina je však výrazně větší.

Zvýšení daní z nemovitosti mělo být doprovázeno reformou a zatraktivněním (hlavně daňovým) kapitálového trhu.

Zajímají vás hypoteční sazby, úspěchy nových startupů nebo situace na energetickém trhu? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Doporučované