Hlavní obsah

Lék na drahé energie teď drží v rukou Německo

Jaroslav Míl
Bývalý ředitel ČEZ a bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/photomix-company

V této chvíli evropští i naši politici neodstraňují příčiny problému s energiemi, ale jen jeho důsledky. Ilustrační foto.

Reklama

Ministr průmyslu Jozef Síkela připouští zastropování cen zdražujících energií. Stačilo by ale pouze zastropovat cenu plynu určeného k výrobě elektřiny. V něm dominuje Německo, tvrdí v komentáři energetický expert Jaroslav Míl.

Článek

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela zvažuje svolání mimořádné evropské rady pro energetiku, která by měla najít řešení problému vysokých cen energií. Podle pana Síkely jde o celoevropský problém, pro který chce hledat celoevropské řešení. Jednou z možných cest má být i stanovení maximální výše ceny energií.

Podle mého názoru však nemá smysl snažit se zastropovávat ceny elektřiny a plynu na úrovni cen v Evropské unii nebo v České republice. Snaha o získání souhlasu by trvala extrémně dlouho. Navíc Česko za minulé ani ani této vlády nepodpořilo snahu významných zemí EU o redefinici energetického trhu v EU. Zastropování má smysl především pro cenu plynu, který se používá pro výrobu elektrické energie.

Strop by měl být stanoven na cenové úrovni 18 měsíců zpátky s tím, že rozdíl mezi tržní a regulovanou cenou může – a nemusí – být národními vládami obchodníkům kompenzován.

V okamžiku zastropování cen plynu určeného pro plynové elektrárny spadne cena elektrické energie na burze pro další obchodovatelná období. Výsledkem by byl následný pokles cen, protože výrobní náklady jsou zlomkem cen, které jsou manipulovány na neexistujícím trhu.

Příliš silné Německo

Evropské ceny energií výrazně ovlivňuje Německo - díky své energetické politice a velikosti vlastního trhu. Vidíme to na tom, ze německé takzvané závěrné elektrárny, což jsou právě elektrárny plynové, určují cenu elektrické energie v celém regionu.

Vedlejším efektem takového zastropování by byl i pokles nákladů na takzvané „margin cally“ (záruky, které obchodníci skládají na burzách na vypořádání nasmlouvaných objemů energií dodávaných v budoucnu). S poklesem cen komodit by totiž přišel i pokles nákladů na tyto garance na burze v Lipsku.

Se zbržděním cenového růstu u energií by pak v celé Evropě mělo dojít k zastavení a následnému poklesu inflace.

V určité fázi vývoje bylo možné udělat opatření na pokles cen energií i na úrovni samotné České republiky. Na to ale česká vláda promeškala správný čas. Teď už ji nezbývá než použít mimořádnou daň - windfall tax. Je škoda, že evropští ani naši politici neodstraňují příčiny problému, ale jen jeho důsledky, a to mnohdy nevhodnými kroky.

Výhodou výše uvedeného návrhu je, že zastropování ceny pro výrobu elektřiny v plynových zdrojích odstraňuje jednu z příčin vysokých cen a především by jej jako krátkodobé opatření mohli a měli udělat i Němci sami. Bylo by to rychlé, legální a problém by řešil ten, kdo ho způsobil. A nemuselo by se čekat na výsledky jednání všech 27 zemí celé Evropské unie.

Reklama

Doporučované