Hlavní obsah

Pesticidy měly mizet, ale plán EU narazil. Už jsme udělali dost, říká Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Pesticidy měly mizet, ale plán EU narazil. Už jsme udělali dost, říká Česko.Video: Jan Marek

 

Reklama

Jednání o závazných stropech na pesticidy jdou v EU do dalšího kola. Ministr zemědělství Marek Výborný je proti – a pochybuje, že do evropských voleb nějaká dohoda vůbec vznikne.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na začátku byl záměr snížit množství pesticidů na polích o polovinu. Loňský výkop Evropské komise ale po srážce s reálnou politikou půjde nejspíš k ledu.

„Striktně odmítáme postoj některých evropských zemí, že bychom měli jít ze současné úrovně plošně o 50 % dolů,“ řekl pro Seznam Zprávy český ministr zemědělství Marek Výborný před dnešním (úterním) hlasováním v Evropského parlamentu.

„Současný systém zemědělství v Česku je ve většině významných plodin, které zaujímají podstatnou část orné půdy, jako jsou obilniny, kukuřice, řepka, takřka stoprocentně závislý na chemické ochraně rostlin, kde pesticidy hrají stěžejní roli,“ citovala již loni na svých stránkách Asociace soukromého zemědělství ČR Pavla Rottera, který působí mimo jiné na Mendelově univerzitě v Brně.

Pesticid

Pesticid je přípravek, který je určen k tlumení chorob rostlin a hubení plevelů a živočišných škůdců a k ochraně rostlin, skladových zásob, technických produktů, bytů, domů, výrobních závodů nebo i zvířat a člověka. Nejčastěji jsou pesticidy užívány v zemědělství jako agrochemikálie.

Vliv pesticidů na přirozené fungování ekosystému a zdraví člověka je většinou nepříznivý. Je vhodné užívat pesticidy v omezené míře.

Zdroj: Wikipedia

Komise loni po úvodních konzultacích s členskými státy navrhla udělat z padesátiprocentního cíle závaznou normu. Česko je nyní proti a stejný postoj minulý týden zaujalo dalších deset zemí včetně Itálie nebo Polska. Zmírnění restrikcí požaduje i část unijního zákonodárného sboru, kde měla doposud témata spojená s ochranou přírody spíše zelenou - třeba největší frakce EPP ale bude ze strachu z vyšších nákladů pro zemědělce proti.

Regulaci bude dnes projednávat výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu, jehož postoj může být pro další vývoj určující. Navržená norma by dávala každé zemi za povinnost nastavit si vlastní jízdní řad a každý rok na pokles dohlížet. Komise to navrhla loni v návaznosti na dřívější rámcové dohody o ochraně přírody a klimatu.

I kdyby parlament nakonec normu podpořil, zádrhel se rýsuje v Radě EU, kde o normě budou hlasovat ministři jednotlivých zemí. Jedenáct opozičních hlasů totiž tvoří silnou blokační minoritu.

Pesticidy snížíme, ale jak, nechte na nás

Podle Výborného je pravděpodobné, že celé téma spadne nakonec pod stůl a bude možné ho případně dotáhnout až po volbách, z nichž příští rok v červnu vzejde nový Evropský parlament a poté nová komise. „Po zkušenosti z několika jednání nejsem úplným optimistou, že by se ta věc ohledně pesticidů podařila uzavřít v rámci volebního období tohoto parlamentu,“ uvedl ministr.

Jeho argument stojí na tom, že spotřeba pesticidů v Česku už výrazně klesla v minulosti a že v některých zemích je v přepočtu na hektar daleko vyšší. Režim, navržený Evropskou komisí a který chce plošně nařídit procentuální snížení ze současného stavu, proto Výborný nepovažuje za férový. Ministr dává přednost volnější dohodě, navržené skupinou 11 odpůrců minulý týden.

Její podstatou je změkčit výchozí text takovým způsobem, že by každá země sama mohla navrhnout, jak je schopna ke společnému cíli přispět. Zároveň by upravený text dával volnost k budoucímu zmírnění závazků, pokud by to ekonomická situace v zemědělství vyžadovala.

Ekologické organizace by to ale považovaly za velký krok zpět. „Bez závazných cílů je legislativa neúčinná,“ namítá Martin Rexa z české Hnutí DUHA s odkazem na zkušenost uplynulé dekády, kdy podobně měkká regulace už platila a k žádnému poklesu pesticidů napříč EU ve výsledku nevedla.

Hnutí DUHA rozporuje i Výborného argument, že Česko má v řešení pesticidů už dnes dostatečný náskok. Státy jako Nizozemsko nebo Belgie sice hnojí v přepočtu na hektar zemědělské půdy víc, ale také se daleko víc věnují pěstování zeleniny nebo řezaných květin, kde se pesticidy používají častěji než u pšenice nebo kukuřice. Zároveň podle hnutí Česko stále vykazuje nadlimitní hodnoty pesticidů při měření kvality vody.

Reklama

Doporučované