Hlavní obsah

Šéf ČEPS: Investice do rozvodné sítě stoupnou o třetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Vedení vysokého napětí. Ilustrační foto.

Reklama

Stát navýší investice do přenosové soustavy, aby ji přizpůsobil zejména novým zdrojům elektrické energie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká přenosová síť potřebuje modernizaci a rozšíření, aby dokázala pojmout nové zdroje elektrické energie, které s sebou nese přeměna energetického sektoru spojená s přechodem na nízkoemisní výrobu elektřiny, uvedl v neděli šéf ČEPS Martin Durčák.

Čistá spotřeba loni klesla meziročně o 4,2 procenta na 57,8 terawatthodiny, což byl nejnižší výsledek za 14 let, vyplývá z dat Energetického regulačního úřadu. Čistý objem výroby v loňském roce klesl o 9,9 procenta na 71 terawatthodin.

Předseda představenstva ČEPS Durčák v televizní debatě reagoval na kritiku, že je česká rozvodná síť „zanedbaná“ jednak tím, že síť stačí k propojení stávajících zdrojů, jednak upozornil na plánované navýšení investic.

„Budeme investovat zhruba 10 miliard korun ročně navíc, proti těm 28 miliardám se počítá, že stoupnou investice z hlediska ochytřování a rozvoje těch sítí,“ řekl Durčák v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Durčák zároveň upřesnil, že zmíněná částka se nepromítne do nákladů okamžitě, a spotřebitelé ji tak ve svých platbách prakticky nepocítí. Navýšení investic se podle něj projeví až v podobě odpisů, které jsou rozloženy zhruba na 25 let.

Mělo by jít o 10 korun na megawatthodinu, takže při průměrné roční spotřebě české domácnosti ve výši zhruba tří megawatthodin by na každou domácnost mělo připadat kvůli navýšení investic do infrastruktury přibližně 30 korun ročně.

Přenosové soustavě by podle Durčáka měla pomoci také novela energetického zákona, která upravuje podmínky pro akumulaci a agregaci vyrobené elektřiny. V tomto ohledu má Česko několikaleté zpoždění, uvedl Durčák.

Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti přitom představuje 39 procent celkové ceny, zbývajících 61 procent vychází z tržních cen.

Z loňské výroby připadlo 28,7 terawatthodiny neboli 40,5 procenta na jaderné zdroje. Provozovatel jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně ČEZ stojí před rozhodnutím, jak tyto zdroje posílit. Uchazeči v tendru na nové bloky v obou lokalitách mají čas na podání závazných nabídek do konce dubna.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že Česká republika bude potřebovat čtyři nové jaderné bloky, a navázal tak na nedávné vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS).

Reklama

Doporučované