Hlavní obsah

Na Karvinsku má vzniknout gigafactory za 200 miliard. VW to nebude, říká Rafaj

Foto: Fahroni, Shutterstock.com

Díky továrně by v regionu mohlo vzniknout až sedm tisíc nových pracovních míst (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Stát chce v Moravskoslezském kraji postavit novou továrnu na výrobu baterií do elektroaut za 200 miliard korun. Zatím ale není jasné, s kým o investici jedná, píše server iRozhlas.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stát řeší nabídku na výstavbu nové gigafactory, tedy velké továrny na výrobu baterií do elektroaut, píše iRozhlas. Podle jeho zjištění Česko zvolilo pro umístění gigafactory rozsáhlé zemědělské pozemky mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi v Moravskoslezském kraji. Informaci potvrdil také mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

Zájem o investici projevila nadnárodní společnost z demokratické země, ministerstvo nicméně odmítlo podat detailnější informace. Redakce iRozhlasu následně oslovila hned několik firem, které se výrobou baterií do elektromobilů zabývají – LG, Volkswagen, Hyundai a Samsung. Žádná z nich ale nepotvrdila, že by o podobné investici se státem jednala.

Podle Jana Rafaje, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy, ale o Volkswagen nepůjde. „Jsou tam dvě území, dva zájemci v různých fázích jednání. Vyloučil bych z tohoto evropskou značku,“ řekl pro SZ Byznys.

Stát zároveň nevlastní všechny pozemky, na kterých by případně chtěl stavět. Bude je tedy muset vykoupit, což se podle Srnky eventuálně stane až během takzvané předprojektové přípravy.

Podle Jana Rafaje je otázkou, zda Česko zvládne pro investora dost rychle zajistit nejen veškerá povolení, ale i zasíťování areálů. „Je to ve fázi definitivního rozhodování, jestli jsme schopni naplnit očekávání jednotlivých investorů. Vláda musí vyhodnotit, jestli je schopna v rámci už teď schváleného zkrácení povolovacích procesů, ale i jiných kroků zajistit vše tak, abychom mohli obstát v konkurenci ostatních nabídek Polska, Slovenska, Rumunska a dalších. Česká republika v připravenosti území a povolovacích procesů v poslední době prohrává.“

Problémy mohou nastat i kvůli plochám v okolí řeky Olše, které jsou chráněnou přírodní oblastí. Vláda si od projektu nicméně slibuje rozsáhlé investice ve výši až 200 miliard korun a až sedm tisíc pracovních míst. „Pozitivní vliv pro region je tedy nezpochybnitelný,“ popsal pro iRozhlas Srnka. Dodal, že i proto je vláda připravena vyvinout velké úsilí pro získání takového projektu.

Plány na výstavbu továrny potvrdili i starostové okolních obcí. Podle nich s sebou investice přinese jistá pozitiva, obecně jsou ale k projektu skeptičtí. „Každý takový zájem víceméně vesnici rozdělí. Jsou lidé, kteří jsou pro a kteří jsou proti. Žádné nadšení nesdílím,“ řekl iRozhlasu starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek s odkazem na řadu dalších problémů, které s sebou investice přinese.

Doplnili jsme o vyjádření Jana Rafaje.

Reklama

Doporučované