Hlavní obsah

Tak vysoko, jak bude potřeba. ECB je odhodlána dál zvedat úrokové sazby

Foto: Poring Studio, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Inflace nezpomaluje a i ve velkých evropských ekonomikách v únoru vzrostla. Guvernér italské národní banky míní, že je potřeba zvýšit úrokové sazby, dokud neklesne inflace zpátky na požadovaný cíl.

Článek

„Evropská centrální banka (ECB) zvýší úrokové sazby tak vysoko, jak to bude nutné, aby se inflace vrátila zpět na 2 %,“ zdůraznil guvernér italské centrální banky Ignazio Visco pro agenturu Bloomberg a dodal, že politika ECB bude záviset na dalších posunech v ekonomice.

„Nemyslím si, že nyní můžeme naznačit, jaká bude sazba, ani jestli to bude 3,5 %, 3,25 % nebo 3,75 %, protože to skutečně závisí pouze na datech,“ uvedl Visco a dodal, že cílem je vrátit se ve střednědobém horizontu k dvouprocentní inflaci. A pokud bude zapotřebí být restriktivnější, tak budou.

Evropská centrální banka od července zvýšila sazbu na 2,5 %. V březnu ji hodlá opět zvyšovat a ekonomové ECB naznačili, že zpřísňování se ani na jaře nezastaví.

Argumenty ECB pro další rázné kroky byly posíleny ještě daty, která ukázala, že inflace je odolnější, než se předpokládalo. „Musíme si být jisti, že jádrová inflace nezůstane stejně vysoká,“ míní italský centrální bankéř a zdůraznil, že to může vést ke zvýšení mezd nad rámec toho, co je slučitelné se střednědobou dvouprocentní mírou inflace, které chce dosáhnout, uvádí Bloomberg.

I velké evropské ekonomiky zažívají krizi

Inflace dvou velkých evropských ekonomik vyvíjí tlak na Evropskou centrální banku a regionální politiku. Konkrétně ve Francii a Španělsku se za poslední měsíc inflace neočekávaně zvýšila a s největší pravděpodobností to zapříčiní další růst úrokových sazeb ECB. Spotřebitelské ceny ve Francii v únoru vyskočily meziročně o rekordních 7,2 %, Španělsko zaznamenalo nárůst o 6,1 %.

Údaje z druhé a čtvrté největší ekonomiky eurozóny údajně upevní rozhodnutí o dalším zvýšení sazeb. Podle Bloombergu obchodníci předpovídají další zvýšení až na čtyři procenta.

Nejobtížnějším břemenem se aktuální rostoucí ceny stávají také pro politiky. Francouzský prezident Emmanuel Macron čelí masovým protestům kvůli svým plánům na přepracování důchodů. Ve Španělsku se vláda premiéra Pedra Sancheze ocitne pod větším tlakem, aby ve volebním roce udržela ceny pod kontrolou.

Reklama

Doporučované