Hlavní obsah

Už poosmé. Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se opět odkládá

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Firma Liberty Ostrava opět o týden odložila návrat zaměstnanců do práce, řekli odboráři. Do zaměstnání nově nastoupí asi 100 lidí do rourovny.

Článek

Hutní společnost Liberty Ostrava opět o týden odložila návrat zaměstnanců do práce. Do zaměstnání od úterý nově nastoupí jen asi 100 lidí do rourovny. ČTK to dnes řekl předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica. Zaměstnanci jsou doma od loňského 22. prosince a jejich nástup firma každý týden odkládá, tentokrát už poosmé. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií.

„Svařovna trub (rourovna) by měla mít nějaké zakázkové naplnění, takže by její zaměstnanci měli nastoupit v úterý do práce,“ řekl Bečica.

Majitel Liberty Ostrava Sanjeev Gupta byl v minulých dnech v Praze a pokoušel se domluvit obnovení dodávek energií. Podle informací, které mají odboráři, ale jednání neskončila úspěchem. „Říkají, že zintenzivní úsilí, prioritou je dohoda s Tamehem,“ řekl dnes Bečica.

Liberty Ostrava už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Do práce nechodí ani zaměstnanci jejího dodavatele energií Tameh Czech. Huť je bez energií, protože Tameh jejich dodávky zastavil. Liberty má okolo 6000 zaměstnanců, Tameh zhruba 300. Na 22. února svolali odboráři před bránu huti protestní mítink.

Aktuálně podle odborářů pracuje okolo 1500 zaměstnanců huti. Do práce chodí celou dobu jen lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě, v lednu se k nim přidali i pracovníci z provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. Kromě toho pracují, ale z domova, také zaměstnanci administrativy.

Tameh skončil v úpadku a dodávky energií do huti zastavil, neboť mu Liberty za služby neplatila. Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má problémy platit dodavatelům delší dobu, před věřiteli ji ale od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem.

Server Seznam Zprávy minulý týden napsal, že restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl soudu, aby moratorium zrušil. Firma je podle něj v platební neschopnosti. Liberty na to reagovala sdělením, že zůstává solventní a má připravený důkladný plán preventivní restrukturalizace.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se majitelem huti stala Liberty Steel Group z Guptova koncernu GFG Alliance, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.

Reklama

Doporučované