Hlavní obsah

Ekvádorské prezidentské volby zřejmě vyhrál pravicový ekonom Lasso

Foto: Profimedia.cz

Guillermo Lasso.

Reklama

Druhé kolo prezidentských voleb v Ekvádoru zřejmě vyhrál pravicový ekonom Guillermo Lasso. Sečteno je zhruba 90 procent hlasů. Protikandidát Andrés Arauz zatím získal 47,2 procenta hlasů.

Článek

Nedělní druhé kolo prezidentských voleb v Ekvádoru podle předběžných výsledků vyhrál pravicový ekonom Guillermo Lasso. Po sečtení asi 90 procent hlasů má pětašedesátiletý bývalý bankéř necelých 53 procent hlasů a socialista Andrés Arauz 47,2 procenta. Oznámila to ústřední volební komise.

„Společně jsme toho dosáhli, děkuji, Ekvádore, za podporu u volebních uren. Vyčkáme na oficiální výsledky, ale jsme velmi pozitivní a věříme ve výhru,“ napsal už na Twitteru Lasso, který se o úřad prezidenta letos ucházel již potřetí. Z únorového prvního kola přitom postoupil jen těsně. Lasso prosazuje liberální hospodářskou politiku a slibuje během čtyř let vlády vytvořit „nejméně dva miliony pracovních míst“ a přivést do země zahraniční investory.

Šestatřicetiletý levicový ekonom Andrés Arauz by se v případě výhry stal nejmladším prezidentem Ekvádoru. V letech 2015 až 2017 byl ministrem za tehdejšího prezidenta Rafaela Correy, který Arauze v kampani podporoval, ovšem jen na dálku z Belgie, kde žije už skoro čtyři roky. Correa byl loni odsouzen k osmi letům vězení za korupci, vinu ale odmítá a proces označil za zmanipulovaný.

Únorové první kolo prezidentských voleb vyhrál s 32,7 procenta hlasů Arauz, o druhém místě ale dlouho nebylo jasno, protože s těsným rozdílem se o něj přeli Lasso a lídr domorodých obyvatel Yaku Pérez, který požádal o přepočítání hlasů a pořádal demonstrace i pochod svých příznivců do hlavního města. Ústřední volební komise nakonec rozhodla ve prospěcha Lassa.

Lasso se prezidentský úřad pokoušel získat už v roce 2013, kdy ho porazil Rafael Correa (prezident 2007-2017), a v roce 2017, kdy prohrál s Lenínem Morenem, který je nyní prezidentem. Jeho vládu provázely masové sociální protesty na podzim 2019 a ekonomickou situaci obyvatel posléze zhoršila pandemie covidu-19.

Podle serveru BBC Mundo má v této 17milionové zemi téměř na 4,9 milionu lidí nižší příjem, než je minimální mzda, a téměř půl milionu lidí je bez práce.

Pro prosazení změn a obnovu země ale bude vítěz voleb muset hledat širokou podporu v parlamentu. V něm má po únorových volbách nejvíc hlasů Correova Unie pro naději (UNES), která podle BBC obsadí 50 ze 137 křesel. Lassovo pravicové hnutí CREO (zkratka ze španělského Vytváření příležitosti) získalo jen 12 mandátů a jeho spojenec Křesťanskosociální strana bude mít 19 poslanců.

Reklama

Související témata:

Doporučované